19-re lapot húzni?

Fedir KrytchevskyA szállítások a „védelmi eszközökre” korlátozódtak volna. Az eszkaláció elkerülése érdekében, hogy megakadályozzák a „közvetlen konfrontációt a NATO és Oroszország között”, amely Joseph Biden elnök szerint egyet jelentene a „harmadik világháborúval”.

Bővebben...

Felemelt fejjel - Harc a nyugdíjakért

Annie Ernaux in 2022 2 av 11Egy nagy társadalmi megmozdulás soha nem elégszik meg a követelések kimondásával. Napvilágra hozza az élet megváltoztatására irányuló közös álmokat; résztvevőit megrendíti és átalakítja. Minderről Annie Ernaux írónő ad számot az 1995 november-decemberi demonstrációk során szerzett tapasztalatai nyomán.

Bővebben...

A Freinet házaspár iskolája – Harcosokat nevelünk

Imprimerie Freinet 4A nemzetközileg elismert pedagógus házaspár, Élise és Célestin Freinet számos elméleti írást jelentetett meg. De a legfontosabb az, hogy elképzeléseiket a gyakorlatba is átültették, nevezetesen 1934-ben, amikor megnyitották Vence-ben az iskolájukat. Ez egy olyan iskola, ahol nincs igazi osztályterem, se padok a táblával szemben, itt a szankciókról közgyűlésen szavaznak, és mindenkinek függetlenül kell dolgoznia.

Bővebben...

No-go zóna a migránsok számára – A białowieżai pokolban

erdőFehéroroszország és Lengyelország között elterülő Białowieża az egyik utolsó európai őserdő. A hatalmas erdőben a sűrű és barátságtalan növényzetben a varsói kormány vadászatot rendez a migránsok ellen. A könyörtelen bánásmód szöges ellentétben áll az ukrán menekültekkel szemben tanúsított vendégszeretettel.

Bővebben...