Mi a teendő? -vitaest- (XII.14.)

Mi a teendő?

A baloldal újradefiniálása és a társadalomelmélet feladatai

Vitaest a Társadalomelméleti Műhely szervezésében

Amíg a politikai baloldal komoly válságban és apátiában van Európa-szerte, hibát és kudarcot egymásra halmoz, addig a baloldali kritikai elméletek és társadalomelméleti gondolkodás virágzik. Vajon miért van az, hogy a baloldal politikai elméletei nem tudnak átütni a pártpolitikai és mozgalmi struktúrákba? Egyáltalán fontos-e a kortárs baloldal elméleti megalapozása? Milyen baloldali elméletek vannak, amelyekre érdemes odafigyelni? Alkalmas-e a baloldali társadalomelmélet politikai sikerek elérésére? Mi a politikai baloldal feladata, programja és célkitűzése? Okolható-e a baloldal sikertelenségéért a baloldali teória? Milyen együttműködési terepe és felelőssége van a baloldali politikának és ideológusoknak? A baloldal elleni boszorkányüldözés közepette hogyan maradhat fenn Magyarországon a társadalomelméleti és kritikai gondolkodás?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre, feszítő dilemmákra keressük a válasz a Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelye (TEM) által szervezett kerekasztal-beszélgetésen, amelynek célja az, hogy hozzájáruljon a baloldal szellemi, erkölcsi és politikai újradefiniálási folyamatához.

A rendezvény időpontja és helyszíne:

2017. december 14., 16.30, Politikatörténeti Intézet, 1054 Budapest, Alkotmány u. 2.

Program

16.30 – 16.45 Vitaindító gondolatok: Kiss Viktor (a TEM-ben felvetődött tézisek)
16.45 – 18.00 Kerekasztal-beszélgetés
Moderátor: Antal Attila, PTI TEM
Résztvevők:
Diószegi-Horváth Nóra, Mérce
Kapelner Zsolt, doktorandusz, CEU
Dósa Mariann, Közélet Iskolája
Éber Márk Áron, Helyzet Műhely

Felkért hozzászóló: 
Nógrádi Noa, Patriarchátust Ellenzők Társasága, Nők a Nőkért Együtt az erőszak ellen

18.00-19.00 Fórum

Feltérképeztük Magyarország „mérgezett örökségeit” – nézd meg te is!

A kolontári vörösiszap-katasztrófa, majd a budapesti Illatos úti hordók körüli botrány óta minduntalan felmerül a kérdés: vajon hány veszélyes vegyi anyagokkal szennyezett terület, időzített vegyi bomba van még Magyarországon?

Sosem kaptunk erre pontos választ, ezért úgy döntöttünk, hogy magunk járunk utána! 

Az egész országban nyomoztunk: feltérképeztük az „ottfelejtett” vegyianyag-lerakatokat, és a szabad szemmel láthatatlan, például a talajban lévő szennyeződéseket.

Ennek a munkának az eredménye a most bemutatott Mérgezett örökségünk című jelentés, melyben megmutatjuk: hol, milyen szennyezés található hazánkban, hogyan érintheti ez a környezetet és a lakosságot, és milyen fázisban van a kármentesítés. 

A szennyeződések egy része széles körben ismert, másokról azonban még a környéken lakók sem tudnak, pedig a szennyeződés rájuk is hatással lehet. 

A greenpeace.hu/mergezett-oroksegunk weboldalon te is ellenőrizheted, hogy van-e ilyen szennyezés a lakóhelyed környékén. A honlapon található információkat frissítjük, a listánkat pedig tavasszal újabb helyszínekkel bővítjük.

Mi hiszünk abban, hogy mindannyiunknak joga van tiszta, egészséges környezetben élni!

Azonnali cselekvésre szólítjuk fel a dötéshozókat: haladéktalanul számolják fel a környezetet és a lakosságot veszélyeztető szennyezéseket és szigorítsanak a szabályozáson, hogy megelőzzék az újabb hasonló eseteket! Érvényesíteniük kell a szennyező fizet elvet.

Ha te is úgy érzed, hogy fontos ezeket az eseteket a nyilvánosság elé tárni, és a kormánynak sürgősen cselekednie kell, oszd meg a tanulmányunk hírét a Facebookon a barátaiddal, ismerőseiddel! 

Üdvözlettel:

Simon Gergely
vegyianyag-szakértő
Greenpeace Magyarország

---
A Greenpeace független, energikus és konfrontációra kész környezetvédő szervezet, mely a világ több mint 55 országában kész arra, hogy fellépjen a Földért.

Kapcsolat: info.hu@greenpeace.org | facebook.com/greenpeace.hu | twitter.com/greenpeacehu | +36 1 392 7663

Adatvédelem: Adataidat a Greenpeace Magyarország Egyesület a 2011. évi CXII., az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően kezeli.

supporter