Feltérképeztük Magyarország „mérgezett örökségeit” – nézd meg te is!

A kolontári vörösiszap-katasztrófa, majd a budapesti Illatos úti hordók körüli botrány óta minduntalan felmerül a kérdés: vajon hány veszélyes vegyi anyagokkal szennyezett terület, időzített vegyi bomba van még Magyarországon?

Sosem kaptunk erre pontos választ, ezért úgy döntöttünk, hogy magunk járunk utána! 

Az egész országban nyomoztunk: feltérképeztük az „ottfelejtett” vegyianyag-lerakatokat, és a szabad szemmel láthatatlan, például a talajban lévő szennyeződéseket.

Ennek a munkának az eredménye a most bemutatott Mérgezett örökségünk című jelentés, melyben megmutatjuk: hol, milyen szennyezés található hazánkban, hogyan érintheti ez a környezetet és a lakosságot, és milyen fázisban van a kármentesítés. 

A szennyeződések egy része széles körben ismert, másokról azonban még a környéken lakók sem tudnak, pedig a szennyeződés rájuk is hatással lehet. 

A greenpeace.hu/mergezett-oroksegunk weboldalon te is ellenőrizheted, hogy van-e ilyen szennyezés a lakóhelyed környékén. A honlapon található információkat frissítjük, a listánkat pedig tavasszal újabb helyszínekkel bővítjük.

Mi hiszünk abban, hogy mindannyiunknak joga van tiszta, egészséges környezetben élni!

Azonnali cselekvésre szólítjuk fel a dötéshozókat: haladéktalanul számolják fel a környezetet és a lakosságot veszélyeztető szennyezéseket és szigorítsanak a szabályozáson, hogy megelőzzék az újabb hasonló eseteket! Érvényesíteniük kell a szennyező fizet elvet.

Ha te is úgy érzed, hogy fontos ezeket az eseteket a nyilvánosság elé tárni, és a kormánynak sürgősen cselekednie kell, oszd meg a tanulmányunk hírét a Facebookon a barátaiddal, ismerőseiddel! 

Üdvözlettel:

Simon Gergely
vegyianyag-szakértő
Greenpeace Magyarország

---
A Greenpeace független, energikus és konfrontációra kész környezetvédő szervezet, mely a világ több mint 55 országában kész arra, hogy fellépjen a Földért.

Kapcsolat: info.hu@greenpeace.org | facebook.com/greenpeace.hu | twitter.com/greenpeacehu | +36 1 392 7663

Adatvédelem: Adataidat a Greenpeace Magyarország Egyesület a 2011. évi CXII., az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően kezeli.

supporter

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés