Könyvajánló: Monsanto

A Monsanto, leányvállalatain keresztül, negyvenhat országban van jelen, és az utóbbi években a génmódosítás vezetõ vállalatává vált. Pedig káros és mérgezõ termékei miatt – a PCB-k, az erõs gyomirtó szerek, mint a Vietnámban felhasznált Agent Orange vagy az Európában betiltott szarvasmarha növekedési hormon – a Monsanto az ipartörténet egyik legtöbb vitát kiváltó cége. 1901-es alapítása óta perek sorát indították ellene, a vállalat viszont az „élõvilág” szakértõjének, a fenntartható fejlõdés bajnokának mutatja be ma magát. Azt állítja, hogy a génmódosított vetõmagok elterjesztésével kitágítja – az egész emberiség hasznára – a természet, az ökoszisztéma mûködési korlátait. Mi az igazság ebben a kérdésben? Mi az óriásvállalat valós célja? Miközben hosszú évtizedekig figyelmen kívül hagyta tevékenysége környezeti és egészségi hatásait, hirtelen azt mondja magáról, hogy az éhezés problémája felé fordult és egy emberbarát szervezet szerepét próbálja eljátszani.

A könyv új, eddig kiadatlan dokumentumokra, tudósok és politikusok véleményére, az áldozatok tanúvallomásaira támaszkodva mutatja be az iparbirodalom fejlõdéstörténetét. Miközben a Monsanto a világ legnagyobb vetõmagvállalatává vált, növekedését hamisított adatok és elemzések, összefonódás az USA hatóságaival és sorozatos korrupciók övezték. A szerzõ nyomon követi és bemutatja azt az elképesztõ folyamatot, amelynek eredményeként a Monsantónak sikerült egész Földünkön elterjesztenie – minden valós ellenõrzés nélkül – a génmódosított mezõgazdasági termékeket, tekintet nélkül az emberek egészségére és a környezetkárosításra.

Marie-Monique Robin újságíró és filmrendező, több sikeres dokumentumfilm és könyv szerzõje – munkáiért több mint húsz nemzetközi díjat kapott, köztük 1995-ben az Albert-Londres díjat – felméréseit Latin-Amerikában, Afrikában, Európában és Ázsiában készítette. Több könyve is megjelent,:a Szervkereskedelem (Bayard, 1996), A század 100 képe (Le Chene/Taschen, 1999), Halálbrigádok – a francia iskola (La Découverte, 2004, 2009), A gyanú árnyékában – a pedofíliaellenes harc nem várt kisiklása (La Découverte, 2006).

A multik csak a javadat akarják - egy óriásvállalat története a dioxintól a génmódosításig

A könyv elfogyott, így csak a "köteles" könyvtárakban olvasható, mint az OSZK vagy a KSH könyvtára. Esetleg érdemes keresni az antikváriumokban is.

A könyv alapján készült filmet, magyar felirattal itt lehet megnézni: https://www.youtube.com/watch?v=GYKJJ_un7CQ