Túl kell lépni Öszödön!

 


Ma kétszer annyi jobboldali mint baloldali szavazó van. TGM szerint, a választások előtt alig néhány héttel ideje lenne a valós politikai kérdésekről beszélni, az Őszödi-beszéd féle gumicsont helyett.

 

 

Bővebben...

Bennfentesek

Bennfentesek – Inside Job [2010]

Amerika messze van és nagy ország, de ott is egy szűk haramia csoport vezette az országot és jutatta el a világot a mai válsághoz. A film azt is egyértelművé teszi, hogy pontosan tudták, mit csinálnak. Viszont mi, a többség, totál naivak vagyunk.

Bővebben...

A Pénz mint adósság 1. - 2.

A pénz. Születése, formaváltozásai, hogyan válik értékhordozóból adóssággá és mára a világot kézben tartó szörnnyé! Egy igazi tankönyv: "A pénz mint adósság" címmel.

Elő kellene írni az oktatását minden közgazdasági/pénzügyi felsőoktatás intézményben.

Kitér a folytonos növekedés kérdésére is. Hangsúlyozza, hogy a lineárisnak hitt növekedés a valóságban exponenciális. Aki azt hiszi, hogy korlátos világunkban ez örökké tarthat, az vagy őrült, vagy közgazdász - mondja.

A megoldás: visszaadni a pénzkibocsájtás jogát az államnak, így kamatmentesen lehetne finanszírozni a gazdaságot. Ez olcsó lenne és a pénznek is visszaadná az értékét.

Minden pénzügyi kérdésünkre választ kapunk ebben a kétrészes rajzfilmben: az első rész 57, a második 1h16 perces. Magyarul beszél. A pénztörténet és a pénzügyi szakismeretek egyszerű, érthető ismertetése. Érdemes megnézni.

Bővebben...

Összeesküvés-gyakorlat I.

Ki tartja kézben a kapitalizmus gyeplőjét? - kérdi a mind népszerűbb Zeitgeist mozgalom.

És meg is adja a választ: az amerikai nagytőke. Akár tankönyként is ajánlható az "Összeesküvés-gyakorlat", amely négy részben elemzi-magyarázza a kérdést.
Az első rész alapfogalmakat magyaráz a kapitalizmus ellen lázadók szemével: FED, a pénz létrehozása semmiből, a résztartalékokra épülő bankrendszer, államkötvény, a kötelező tartalékképzés a pénzszaporítás eszköze, a pénz alapja pénz (függetlenedik a termeléstől), ez szüli az inflációt, a nyakunkra rakott egyre magasabb adókat.     
 (angol, magyar felirattal, 10.20 perc)

Bővebben...

Alkategóriák