A Pénz mint adósság 1. - 2.

A pénz. Születése, formaváltozásai, hogyan válik értékhordozóból adóssággá és mára a világot kézben tartó szörnnyé! Egy igazi tankönyv: "A pénz mint adósság" címmel.

Elő kellene írni az oktatását minden közgazdasági/pénzügyi felsőoktatás intézményben.

Kitér a folytonos növekedés kérdésére is. Hangsúlyozza, hogy a lineárisnak hitt növekedés a valóságban exponenciális. Aki azt hiszi, hogy korlátos világunkban ez örökké tarthat, az vagy őrült, vagy közgazdász - mondja.

A megoldás: visszaadni a pénzkibocsájtás jogát az államnak, így kamatmentesen lehetne finanszírozni a gazdaságot. Ez olcsó lenne és a pénznek is visszaadná az értékét.

Minden pénzügyi kérdésünkre választ kapunk ebben a kétrészes rajzfilmben: az első rész 57, a második 1h16 perces. Magyarul beszél. A pénztörténet és a pénzügyi szakismeretek egyszerű, érthető ismertetése. Érdemes megnézni.

Bővebben...

Összeesküvés-gyakorlat I.

Ki tartja kézben a kapitalizmus gyeplőjét? - kérdi a mind népszerűbb Zeitgeist mozgalom.

És meg is adja a választ: az amerikai nagytőke. Akár tankönyként is ajánlható az "Összeesküvés-gyakorlat", amely négy részben elemzi-magyarázza a kérdést.
Az első rész alapfogalmakat magyaráz a kapitalizmus ellen lázadók szemével: FED, a pénz létrehozása semmiből, a résztartalékokra épülő bankrendszer, államkötvény, a kötelező tartalékképzés a pénzszaporítás eszköze, a pénz alapja pénz (függetlenedik a termeléstől), ez szüli az inflációt, a nyakunkra rakott egyre magasabb adókat.     
 (angol, magyar felirattal, 10.20 perc)

Bővebben...

Összeesküvés-gyakorlat II.

A második rész folytatja az alapfogalmak világossá tételét: FED > adósság > leértékelés, a hiány és az infláció állandósulása, a bankok résztartalékokra épülése = az adós kirablása, a pénz soha nem képezi a bank tulajdonát, mindez az emberek bérrabszolgaságán alapul, a bérrabszolgaságban tartásért folyó háború új bástyái: a Világbank és az IMF.   (angol, magyar felirattal, 9:32 perc)

 

Bővebben...

Uruguay elnökének csodálatos beszéde

 

Mujica elnök beszél a piacgazdaságról, fogyasztói társadalomról, túlhajszolt életről, szembeállítva azokat az emberi élet igazi céljával, a boldogsággal. Nem vizet prédikál és bort iszik. Nem költözött be az elnöki palotába, szerényen él, fizetésének 90%-át jótékonysági célokra fordítja. Követendő példa minden politikus számára!

Bővebben...

Összeesküvés-gyakorlat III. - Gazdasági bérgyilkosság!

Egy volt "gazdasági bérgyilkos", John Perkins elmondja, hogyan működik az USA hatalmi gépezete, miként iktatták ki az USA-nak nem gazsuláló elnököket Iránban (1953-ban), Guatemalában, Ecuadorban és Panamában.

A kaptafa-módszer egyszerű volt, különösen amíg a szovjet fenyegetéssel lehetett riogatni a népeket. Kiválasztottunk erőforrás (olaj)-gazdag országokat, megtömtük hitelekkel, mindaddig, amíg nem tudták törleszteni. Akkor követelni kezdtünk: adjátok el az olajotokat (a mi cégeinknek), engedjetek katonai támaszpontokat telepíteni, támogassatok katonai műveleteinkben (Irak), privatizáljatok mindent, akár az egészségügyig, iskolákig menőleg. Iránban egy Roosevelt-gyerek söpört utat a Sahnak, aki CIA ügynök volt. a korrupciót kellett általánossá tenni, akit nem sikerült behálózni, azt eltették láb alól.   (angol, magyar felirattal, 9:08)

Bővebben...

Alkategóriák