Könyvbemutató - Pascale Andréani: A nagykövet tollából (VI.8.)

0

Könyvbemutató - Pascale Andréani: A nagykövet tollából

2022. június 8. 17:00 - 17:30

Magyarország és Franciaország évszázadok óta számos ponton kötődött egymáshoz, többek között kulturális, gazdasági, politikai, diplomáciai, művészeti téren. Ilyen kapocs volt Victor Hugo mély barátsága Teleki Sándor gróffal és Mészáros Lázár tábornokkal, a francia huszárezred megszervezése Bercsényi gróf által, Liszt Ferenc és Hector Berlioz kapcsolata, II. Rákóczi Ferenc franciaországi visszavonulása, Madarász Viktor és Munkácsy Mihály franciaországi működése, a tokaji bor és XIV. Lajos kötődése, vagy Grimaud d’Orsay Olivér kiemelkedő szerepe a magyar nóniusz lófajta kitenyésztésében…

Pascale Andréani Franciaország magyarországi nagykövete 2018 és 2022 között. Szolgálata elejétől fogva szívén viselte, hogy fényt derítsen a két nemzetet összefonó kapcsolatokra. A gyönyörűen illusztrált kétnyelvű kötet e szenvedélyének a gyümölcse és frissen jelent meg a Scolar Kiadó gondozásában.

RésztvevőkPascale Andréani, a Francia Köztársaság magyarországi nagykövete és Illés Andrea, a Scolar Kiadó főszerkesztője.

Részletek: scolar.hu/a-nagykovet-tollabol

A belépés ingyenes.

Magyar és francia nyelven, szinkrontolmácsolással.

A könyv a helyszínen, a Latitudes könyvesboltban megvásárolható. A nagykövet asszony a bemutató után, a könyvesboltban dedikál.

Facebook-esemény: https://fb.me/e/1vD0fUiYf

MÚOSZ Könyvnap (VI.8.)

 muo

 

Gyertek el egy könyvbemutatóra a MÚOSZ-ba!

Mikor? Június 8-án (szerda) 15 órától

Hová? 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a

Miért? Mert ilyen esemény még nem volt! Élmény, kultúra, laza beszélgetés vár minden érdeklődőre. És nem egy könyvet mutatunk be, hanem egyszerre sokat!

  • MÚOSZ Könyvnap

Kik lesznek ott? Azok a MÚOSZ-tagok, akiknek idén, tavaly (vagy egy picit régebben) jelent meg könyvük és szívesen megosztják tapasztalataikat másokkal is, mesélnek magukról, a könyvírás rejtelmeiről: Benedek István Gábor, Cserhalmi Imre, Dévényi István, Hardicsay Péter, Kulcsár István, Marafkó László, Peredi Ágnes, Persovits József, Rejtő Gábor, Rózsa Péter, Szarvas István, Szekfű András, Vadas Zsuzsa

És természetesen ott lesz mindenki, akiket érdekel mások munkája, kíváncsi az új könyvekre és szívesen beszélget, szeret jó társaságban lenni.

Szívesen látjuk barátaidat, családtagjaidat is, hogy igazi könyvnapi hangulatot tudjunk teremteni.

Regisztráció (csak azért, hogy tudjuk, mekkora tömegre kell felkészülnünk):  https://forms.gle/wVKTUvGZcKhrqGNx8

Szilaj szabadság - Könyvbemutató (v.4.)

 

Egy lázadó ügyvédnő harcai

 2 320 Ft

Fordította Pataki Pál

Könyvbemutató

Szeretettel meghívjuk Önt a kötet bemutatójára

2022. május 4-én, szerdán 17 órára

a Francia Intézet 4. emeleti médiatárába
(1011 Budapest, Fő utca 17.).

A kötetet bemutatják:

JUHÁSZ BORBÁLA, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség közpolitikai elemzője
PATAKI PÁL, a kötet fordítója
SOÓS ESZTER PETRONELLA politológus, Franciaország-szakértő

https://www.facebook.com/events/350983340393190/


Gisèle Halimi

A kötet a helyszínen kedvezményes áron lesz kapható, addig is online kedvezménnyel https://napvilagkiado.eu/termek/szilaj-szabadsag/ rendelhető itt!

„Gisèle Halimi az egyenlőségért vívott harcaival nők millióinak életét változtatta meg.” Emmanuel Macron, 2021. 08. 23.

Hetven év szenvedélyes harc az igazság és a nők ügyének szolgálatában

A Tunéziában született, legendás francia ügyvédnő, Gisèle Halimi Annick Cojeannal, a Le Monde újságírójával folytatott beszélgetésében felidézi hosszú életének fontos szakaszait.

Tízévesen éhségsztrájkba kezdett, mert felháborítónak tartotta, hogy nincs egyenlőség fiúk és lányok között. ­„Ez nem igazságos így!” kiabálta. Amikor 1949-ben letette az ügyvédi esküt, felháborította annak szövege: „»Esküszöm, hogy védőként vagy tanácsadóként nem mondok, nem publikálok semmi olyat, ami szembe megy a törvényekkel, jogszabályokkal, a jó erkölccsel, az állambiztonsággal és a közrenddel; soha nem mulasztom el megadni a kellő tiszteletet a bíróságoknak és az állami hatóságoknak.« (…) A tiszteletet rendelettel írják elő? Nem inkább kiérdemelni kéne? Lelakatolt, örökre megváltoztathatatlan szabályok? Hiszen a szabály – éppen ellenkezőleg – relatív, ideiglenes fogalom. Na és a törvények… Vannak köztük kifejezetten rosszak! A lelkem mélyén tudtam, hogy szavaimat – a védelem, a magyarázat, a meggyőzés abszolút fegyvereit – mindig abszolút szabadon fogom forgatni. És az intézmények iránti tisztelet teljes hiányában.”

A közvélemény által kiemelt figyelemmel kísért nagy perei révén többször is sikerült elérnie a törvények megváltoztatását: „1972-ben jött a bobignyi per. Pontosabban Marie-Claire Chevalier története, akit 16 évesen megerőszakoltak és akit az erőszaktevő feljelentett a rendőrségen, mert abortuszt végeztetett el magán. Az égbekiáltó igazságtalanság, a bántalmazás és a szociális diszkrimináció szembeszökő esete. Az eset tökéletesen alkalmas volt egy nagyszabású politikai perhez, amelynek segítségével a bírók feje fölött a közvéleményhez és az országhoz fordulhattam, megtámadva a törvényt. Láthatja: beigazolódtak az ügyvédi esküvel kapcsolatos fenntartásaim, amelyeket a pályám kezdetén megfogalmaztam. Igenis léteztek ostoba törvények. Az én szerepem volt pert indítani ellenük.”

Gisèle Halimi egy nappal 93. születésnapja után, 2020. július 28-án meghalt. E könyv eredeti kiadása pontosan három héttel ezután jelent meg Párizsban: Une farouche liberté – Gisèle Halimi avec Annick Cojean (Grasset, 2020)

A Kiadónk gondozásában most megjelent magyar fordítás reményeink szerint segít abban, hogy emlékezzünk erre a szabad és bátor nőre, aki a feminizmus egyik úttörőjeként elkötelezett ellensége volt az igazságtalanságnak és az elnyomás minden formájának, és aki sosem hátrált meg a hatalom előtt.”

Gisèle Halimi emlékezete nem csak mint aktivista nőé, hanem mint szülőföldjét elhagyó nőé is fontos, aki új hazájában tett nagyon sokat az ott élő (de közvetve természetesen más) nők jogaiért is. Ezért ő is szerepel a Napvilág Kiadót támogató Politikatörténeti Intézet részvételével is zajló Women on the Move (WEMov) „Nők mozgásban” című COST Action projekt interaktív térképén, amely olyan bevándorló nők nevét viselő épületeket, emlékműveket gyűjt össze, akik munkájukkal hozzátettek választott hazájuk történelméhez és építéséhez. A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen fontos szerepet játszottak ezek a nők az egyes európai országok fejlődésében, a térképet gondozó munkacsoport pedig kifejezetten az írásos emlékek és a művészi ábrázolások prizmáján keresztül igyekszik bemutatni a női bevándorlók jelenlétét Európa építésében. Kattintson a képre az interaktív térkép megjelenítéséhez!

Könyvajánló: Jason Stanley: Így működik a fasizmus

Fasizmus boritokep v2 002

„Megteremtettük saját mítoszunkat. A mítosz: hit, szenvedély. Nem szükséges, hogy a mítosz valóság legyen… A mi mítoszunk a nemzet, a mi mítoszunk a nemzet nagysága! És ennek a mítosznak, ennek a nagyságnak – amelyet teljes valósággá akarunk alakítani – mindent alárendelünk.”
(Benito Mussolini 1922-ben a nápolyi Fasiszta Kongresszuson) 

Könyvében Jason Stanley a „fasiszta” szót az olyan etnikai, vallási, kulturális ultranacionalizmus címkéjeként használja, amelyben a nemzetet az annak nevében megszólaló tekintélyelvű vezető a saját személyében képviseli.  

„Ezt a könyvet figyelmeztetésként írtam a fasiszta politikáról, mindenekelőtt annak a retorikának a veszélyéről, amely a közbeszédbe beszivárogva, félelmet és haragot szítva igyekszik etnikai és vallási megosztottságot gerjeszteni.” Kiemeli: a fasizmus elleni harc nem egyetlen döntő ütközet, sokkal inkább örökre szóló demokratikus elköteleződés. 

Stanley nagyívű elemzése a rabszolgatartó Egyesült Államoktól és az európai gyarmatbirodalmaktól a fasiszta Olaszországon és a náci Németországon át a délszláv háborúkon és a ruandai népirtáson keresztül a napjainkban egyre inkább előretörő szélsőjobboldali nacionalista rezsimekig vizsgálja a fasiszta retorika szolgálatába állított eszközöket –a valóság felszámolását, az áldozati tudat felszítását, a törvény és rend politikáját, a szexuális szorongás kiélezését. Bemutatja, hogyan erősíti egymást kölcsönösen a teljhatalmú vezető alá rendelt társadalmi berendezkedés, a hierarchikus vállalati szerkezet és a patriarchális családmodell. 

 

Jason Stanley a filozófia Jacob Urowsky professzora a Yale Egyetemen. A nyelvtudományra és a kognitív tudományokra is építő munkája Noam Chomsky szerint új lendületet adott a politikai filozófiának. 

Stanley társadalmi kérdésekkel foglalkozó írásai rendszeresen jelennek meg a The New York Times, a The Washington Post, a Boston Review és a The Chronicle of Higher Education hasábjain. 

Öt könyv szerzője, amelyek közül a Knowledge and Practical Interests 2007-ben elnyerte az Amerikai Filozófiai Egyesület könyvdíját, a How Propaganda Works pedig 2016-ban az Amerikai Kiadók Egyesületének PROSE-díját filozófia kategóriában. Így működik a fasizmus – a „mi” kontra „ők” politikája című könyvét a most megjelenő magyar kiadással együtt eddig tizennégy nyelvre fordították le. 

https://jason-stanley.com/, https://twitter.com/jasonintrator