Howard Zinn: Engedetlenség és demokrácia -könyvbemutató- (Auróra, VI.20.)

zinn

Részletek
 
„…az állampolgároknak joguk van megtagadni az igazságtalan törvényeknek való engedelmességet, és kötelességük megtagadni a veszélyes törvényeknek való engedelmességet…”

Résztvevők:
DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA, a Mérce főszerkesztő-helyettese,
MISETICS BÁLINT, a könyv szerkesztője,
PIRÓTH ATTILA, a könyv fordítója

A kötet a helyszínen, valamint a Napvilág Kiadó szerkesztőségében és webáruházában kedvezménnyel kapható!

* * *

Howard Zinn:
Engedetlenség és demokrácia
Kilenc téveszme a törvényről és a rendről
(Napvilág Kiadó, 2019)

A hatvanas évek polgárjogi mozgalmának csúcsán, a vietnámi háború elleni tiltakozások erősödésének idején megjelent könyvében Howard Zinn történész a polgári engedetlenség konzervatív, megszorító értelmezésének átfogó kritikáját adja. Elemzésében kilenc, széles körben elfogadott elképzelést cáfol meg, és a polgári engedetlenség bátor használatára buzdít. Az indokolatlan törvénytiszteletről, a közvetlen cselekvésről és az erőszakmentességről megfogalmazott gondolatai 50 év távlatából is útmutatással szolgálnak a törvényesség és az igazságosság között tátongó rés szűkítéséhez.

* * *

HOWARD ZINN (1922–2010) történész, író, polgárjogi aktivista, a vietnámi háború elleni tiltakozások meghatározó alakja. Több mint húsz könyv szerzője, aki A People’s History of the United States című nagy hatású művével új irányt mutatott a történelemoktatásnak. Mindenekelőtt az érdekelte, hogyan vezet el az ismeretlen emberek számtalan apró tette a történelem fordulópontjaihoz. Szemléletét a Zinn Education Project viszi tovább. Az Engedetlenség és demokrácia Zinn első magyarul megjelenő könyve.

PIRÓTH ATTILA fizikusként és szakfordítóként végzett az ELTE-n, majd Einstein cikkeinek fordítása nyomán a kutatói helyett a szabadúszó fordítói pályát választotta. A Bordeaux melletti Bègles-ben 2013-ban nyitotta meg feleségével a Théâtre le Levain (Kovász Színház) nevű kamaraszínházat, amely fontosabb feladatának tartja a közérdekű kérdések tárgyalásába való bekapcsolódást, mint a szórakoztatást, a kikapcsolódást.

* * *

A belépés ingyenes, de támogatást elfogadunk. Az így befolyt összegből az Aurórát kívánjuk segíteni.