Csíkszerda: Dohnányi Ernő: Szegedi mise (V. 12-13-14)


csíkm
Dohnányi Ernő: Szegedi mise
Orgonán kísér: Horváth Márton Levente
Szólisták: Híves Mária - szoprán, Nagy Ida - mezzo, Katona Tamás - tenor, Jonty Coy - basszus
Vezényel: Tóth Árpád, Sulyán Tibor és Vadas Eszter
 
Rózsafüzér Királynéja Templom, 1146 Bp., Thököly út 58
 
május 12. 20.00
május 13. 17.00 és 19.00
május 14. 14.00 és 15.30

A szombaton 17 órakor és a vasárnap 14 órakor kezdődő előadást helyenként megszakítva, rövid magyarázatokkal kiegészítve hallhatjátok. 

Kifejezetten kisgyerekeknek szóló koncertünk a mű jellege miatt most nem lesz, megértéseteket köszönjük!

A koncerteken való részvétel ingyenes és előzetes regisztrációhoz kötött. (Regisztrációs link május első hetében várható.)
Adományokat (500-2000 Ft) köszönettel fogadunk.

A magyar egyházzene alighanem legnagyobb szabású remekművét a Szegedi Fogadalmi Templom felszentelésére komponálta Dohnányi Ernő (1877-1960). A két kórusra, szólistákra és eredetileg zenekari- és orgonakíséretre írt monumentális kompozíció a teljes miserendet (ordináriumot és propriumot, azaz a mise állandó és változó részeit is) zenébe foglalja. Az 1930-ban bemutatott művet alig néhányszor adták elő, szinte teljesen feledésbe merült. Idén, a zeneszerző születésének 140. évfordulóján is csak a Csíkszerda előadásában hallható. A zenemű egészében a kórus a főszereplő. A Csíkszerda − tőle szokatlanul − ezúttal kottát ragad, és hagyományos, koncertszerű előadásban szólaltatja meg a darabot. Az előadás azonban nem marad meglepetés nélkül: a kompozícióba illesztve, a szertartás szerinti helyén megszólal Dohnányi Ernő pár éve felfedezett, gimnazista korában írt műve, a kíséret nélküli kórusra komponált Pater Noster.

design: Vesztl Fanni

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés