Az orosz forradalom és a kapitalizmus -közös beszélgetés- (XI.7.)

orfor

Az ELTE BTK Ruszisztikai Központ, a Kelet-Európa Története Tanszék, valamint az Eszmélet folyóirat november 7-ére közös beszélgetést szervez. Az előadók az 1917-es októberi orosz forradalom céljai és történelmi lehetőségei között felmerült ellentmondásokat vizsgálják, és egyúttal bemutatják a forradalom történetének tudatos meghamisítását, s feltárják annak okait. Az esten a forradalmi tematika mellett a kapitalizmus és a tőkés termelési mód problematikáját is vizsgáljuk Szigeti Péter tanulmánya kapcsán, mely az Eszmélet őszi számának mellékleteként jelent meg.


PROGRAM

Forradalmi-blokk

Krausz Tamás (ELTE): A Nagy Októbertől a kis októberig

Mezei Bálint: Az orosz forradalom nemzetközi következményei, jelentősége


Kapitalizmus-blokk felszólalói:

Szigeti Péter (Eszmélet)

Sebők Miklós (MTA PTI)

Gerőcs Tamás (Helyzet Műhely)


Az esemény moderátora: Mendly Dorottya (Polányi Center)


Helyszín, időpont: Múzeum krt. 6-8. (ELTE BTK főépület) 2. emelet, 252-es terem, 2017. november 7. 18:00—21:00


Kedves Támogatónk, Olvasónk, Barátunk!


Mint azt sokan tudjátok, az Eszmélet folyóirat Magyarország egyetlen rendszerkritikai elméleti-tudományos kiadványa, mely 1989-es első megjelenése óta szemben áll a globális tőkerendszerrel, annak társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségeivel, hierarchikus jellegével, az állami elnyomással és önkénnyel. Folyóiratunk természetesen egy percig nem maradt közömbös hazánk jelenkori közállapotaival szemben sem: következetesen elutasítjuk a 2010-ben hatalomra jutott autoriter, antidemokratikus, mélyen emberellenes, a fajgyűlöletet gátlástalanul használó, s a társadalmi igazságtalanságokat a végletekig fokozó Orbán-rezsimet. Az Eszmélet küldetésének tartja, hogy ezen ellentmondásos jelenségeket tudományos igényességgel, magas elméleti szinten elemezze, fenntartva egyúttal humanista baloldali elkötelezettségét.
A lap – miközben önkéntes munkában készül – évek óta semmiféle állami támogatásban nem részesül, pályázati lehetőségei egyre szűkülnek, és félő, hogy Magyarország egyetlen rendszerkritikus társadalomelméleti folyóirata nemsokára feléli tartalékait, s megjelenése lehetetlenné válik.
Ezért kérjük támogatóinkat, olvasóinkat – akiknek fontos, hogy a humanista társadalmi baloldal e fóruma továbbra is fennmaradhasson –, ha tehetik, járuljanak hozzá akár csak egy jelképes összeggel a lap további működéséhez. Minden adományt köszönettel fogadunk, s azokat teljes egészében az Eszmélet folyóirat megjelenési költségeire fordítjuk.

                                                                                                                      A Szerkesztőség

 

A felajánlásokat az alábbi számlaszámra várjuk: K&H 10200830-32319448-00000000

illetve a PayPal vagy a Patreon felületén az alábbi honlapokon:

PayPal: http://bit.ly/2lePCbF

Patreon: https://www.patreon.com/eszmelet

Azoknak, akik nem szívesen használják az online utalási rendszereket, lehetőség van készpénzes támogatásra is. Ez esetben kérjük, hívja az alábbi számot: 0630 613 49 74

Kérjük továbbá kedves előfizetőinket, olvasóinkat, hogy támogassák az Eszmélet Alapítványt adójuk 1%-ával is. Adószámunk: 18067068-2-41

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés