Hercegi szeszély

macron loi fake news periode electoraleMiután kényelmesen megválasztották a Francia Köztársaság elnökének, szinte az összes francia média erőteljes támogatásával, Emmanuel Macron azt követeli, hogy a parlamenti többség szavazzon meg egy törvényt, amely tiltaná a „hamis hírek” terjesztését a választási időszakokban. Lehet, hogy már a következő kampányra készül?

Bővebben...

Demográfiai helyzetkép – Európa demográfiai súlya csökken

dem2Hosszú ideig kivándorlók kontinense volt, ma már befogadó, különösen a nyugati része vonzó. A keleti régióban viszont a mindent felülíró kivándorlás megfojtja az újjászületés reményét is. Magyarországon az ország leépülésétől való félelem táplálja a nacionalizmust, miközben még Németországnak is vannak elnéptelenedő területei.

Bővebben...

Kiürül a Balkán – a nagy exodus

balkAkár tagjai az Európai Uniónak, akár nem, a dél-európai államok mindegyike korábban soha nem látott demográfiai válságtól szenved: a természetes lakosságcsökkenéshez tömeges kivándorlás járul. A leginkább vállalkozó szellemű emberek távozása veszélybe sodorja az országok gazdasági és politikai jövőjét.

Bővebben...

Elnéptelenedési politika

mecklenburg vorpommernAz Európába érkező migránsok fő célpontja és vonzereje Németország, pedig egyes német régiók szinte kiürülnek. Az egyesítés óta Mecklenburg-Előpomeránia lakossága csökkenőfélben van, és tizenöt évet öregedett.

Bővebben...