Antropozófia: az ezotéria diszkrét multinacionális vállalkozása

Steiner 27 feb alternativeMi a közös a biodinamikus mezőgazdaság, egy atipikus iskolahálózat, egy kozmetikai márka vagy egy szélerőmű-befektetés között? Mindegyik kapcsolódik az antropozófiához, vagyis a 20. század elején Rudolf Steiner által alapított spirituális mozgalomhoz. A diszkrét, de befolyásos nemzetközi mozgalom kiterjedt gazdasági és politikai kapcsolatokkal rendelkezik… ideértve a francia kormányt is.

Bővebben...

Peking és Moszkva: partnerek, de nem szövetségesek

RussianPMVladimirPutinVisitsChina2Donald Trump és Vlagyimir Putyin július 16-i találkozójának célja az amerikai–orosz kapcsolatok normalizálása volt, ehelyett a félreértések csak nőttek. Ez még inkább Peking karjaiba sodorja Oroszországot, annak ellenére, hogy az erőviszonyok a két ország között nem kiegyensúlyozottak. Moszkva és Peking szorosabbra fűzi kapcsolatait, de mindketten erősen védik saját, önálló érdekeiket, amelyek nem mindig esnek egybe.

Bővebben...

Tegnap: forradalmiak és versenytársak

mao hr2Még a legjobb szakemberek is tévedhetnek. Fejtő Ferenc (François Fejtö) könyve így kezdődik: „1961. október 17: a történelemtankönyvek szerzői kiemelik majd ezt a dátumot”. A dátumot tényleg kiemelik, de teljesen más okból, mint azt Fejtő Ferenc gondolta.

Bővebben...

„Stato, padroni, fate attenzione…” – Az olasz hosszú ’68 (első rész)

„E ci chiamano teppisti
 e ci dicon provocatori
 ma noi siam lavoratori
 che Togliatti non amiam”

(Inno dei Teppisti, 1963)[i]

1969 01 01 offensiva operaiaHa a francia ’68 is a legelképesztőbb politikai kisajátításoknak, rágalmaknak, félinformációknak és egész hazugságoknak esik nap mint nap áldozatul, akkor mit mondjunk az olasz, elhúzódó „68”-ról (1962-1977)? Ami előbbi esetében a „diákfelkelés” és az „életmód-lázadás” (pontosan negyven év késéssel végre Magyarországra is eljutott a közismert jobb- és baloldali autoriter, reakciós toposz: még a neoliberalizmusért is ’68 a felelős, nem az utolsó nagy forradalmi hullám veresége), az Olaszországgal kapcsolatban az „ólomévek”.

Bővebben...