mu színház: Ádám Anna: sorry not sorry (X.12)

1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
(+361) 209 4015
szinhaz@mu.hu
 
 

Ádám Anna: sorry not sorry

PÉNTEK, 12 OKTÓBER 2018 20:00
 

színházterem

jegyár: 2000 Ft
diákjegy: 1600 Ft
nyugdíjasjegy: 1300 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
jegyvásárlás→

Ádám Anna: sorry not sorry
- (az NKA Imre Zoltán programjának támogatásával) -

Fókuszban a fiatal alkotóművészek – Mozgásban az Imre Zoltán Program!

Huszonhárom kezdő és pályája elején lévő táncszínházi alkotó, tizenhat előadás, két különböző témájú négyrészes konferenciasorozat, tizenhárom mentor és 1450 órányi próbatermi óra – zajlik a Nemzeti Kulturális Alap által életre hívott Imre Zoltán Program. Az új táncművészeti kezdeményezés célja a fiatal tehetségek támogatása és képzése mellett, a jövő nézőgenerációjának kinevelése is, melynek megvalósulását az NKA 100 millió forintos kerettel támogatja.

időtartam: 45 perc
korosztály: 12+ 

Előadásnak álcázott kiállítás és kiállításnak álcázott előadás, melyben toporzékoló szüzek, alvilági angyalok és veszett szirének erotikus utazásra invitálnak a zsidó-keresztény erkölcshagyomány szexuáletikai szabályai, bűnei és bűnhődési formái körül. Színpadi triptichonunkban három szóló sakkozik egymással előttünk, mögöttünk, de körülöttünk is. Fétisek és bálványok vörös tengerén a dübörgő orgona és a csilingelő techno párbaja táncra hívja ősi rituális ösztöneink hatalmát, legintimebb vágyaink erejét és cselekedeink súlyát.

A “sorry not sorry” című előadás a Biblia szexualitással foglalkozó erkölcsi tanításainak örökségét, jelenkori társadalmi vetületét vizsgálja három színpadon és három szólón keresztül, melyekből az egyik a Szentírás szexualitással foglalkozó törvényeire, a másik a bűnbeesés pillanatára, a harmadik pedig a büntetésekre, bűnhődési formákra reflektál. A kurált koreográfiákat egy koreografált kiállítási anyag teszi teljessé, amely a bemutatót követő második napon 10h-16h között látogatható a színházban.

Tervezett program:
október 12. 
20:00-20:15: kiállításmegnyitó: Mélyi József (művészettörténész)
20:15-21:00: előadás
21:15-től: tárlatvezetés: Hegedűs Sándor (tánc szakíró, kritikus)

október 13.
10:00-16:00: nyitott kiállítás
20:00-20:45: előadás 
21:00-tól: tárlatvezetés: Bencze Péter (Az Everybody Needs Art alapítója) és Ramuntcho Matta (kurátor, képzőművész, zeneszerző, a Lizières és a SometimeStudio tulajdonosa és művészeti vezetője)

Ádám Anna, képzőművész, stylist, makeup artist
2016-ban végzett Franciaországban az Ecole Nationale Supérieure d’Arts de Paris-Cergy Egyetemen intermédia szakon. Képzőművészeti tanulmányait többek között styling (2010, 2014) és sminkmesteri (2018) képzésekkel egészítette ki. A Gray Box kollektíva társalapítója és 2015-től művészeti vezetője, melynek keretén belül vizuális művészekkel, táncosokkal, színészekkel, zenészekkel szorosan együttműködve összművészeti alkotásokat hoz létre a képzőművészet, az előadóművészet és a divat határán. Saját művészi praxisán belül (www.annaadam.net) pedig olyan előadásokat, interdiszciplináris művészeti projekteket csinál, melyek a legkülönfélébb technikákkal és médiumokkal operálva beemelik a vizuális művészetek eszköztárát és formanyelvét a színházi térbe lilletve a színházat a kiállítótérbe. 2013 és 2015 között a párizsi Palais de Tokyo-ban és Musée Georges Pompidou-ban vett részt képzőművészek és performanszművészek munkáinak kivitelezésében elsősorban performerként. Projektjeivel, alkotásaival, workshopjaival és rendhagyó művészettörténeti fitnesz kurzusaival 2014. óta rendszersen  talalkozhatunk képzőművészeti és előadóművészeti intézményekben egyaránt (Museum of Modern Art Yerevan, Théâtre de la Maison d’Europe et d’Orient, Salon de Montrouge, Galérie YGREC, Dorothy’s Gallery…).

Farkas Gergő, táncművész 
Farkas Gergő 16 éves korában kezdett el táncolni. Tanulmányait Magyar Táncművészeti Egyetem moderntánc szakirányán kezdte és az Amsterdam University of the Arts Modern Theatre Dance szakán folytatta, ahol jelenleg harmadéves. 2015-ben, Lukács Leventével közösen készített koreográfiája a Magyar Táncművészeti Egyetem koreográfusversenyének nyertes száma. 2016-ban megalkotta első egészestés koreográfiáját, melyet Budapesten és Antwerpenben is előadott. 2017-ben bemutatta Joran van Soest-tal készített Ø című rövidfilmjét, mely vetítésre került a 2017-es Parallel Táncfilmfesztivál keretein belül Budapesten, a 2018-as Cinedans Festivalon Amszterdamban, valamint Drezdában és Lipcsébenn a 2018-as Off Europa Festival programjának részeként. Ugyanebben az évben Liesel Zink The Stance című térspecifikus koreográfiájában szerepelt, mely elnyerte az Australian Dance Awards Outstanding Achievement in Independent Dance díját. 2018 novemberétől Dunja Jocic legújabb darabján dolgozik gyakornok előadóként. Alkotói munkájában meghatározó elemek a szexualitás és a gender témaköre, egyéni szomatikus gyakorlatok használata, valamint a tánc és a képzőművészet különböző interszekcióinak feltérképezése.

Kiss Rebeka Petra, táncművész
Kiss Rebeka Petra 2018-ban diplomázott Moderntánc szakirányon a Magyar Táncművészeti Egyetemen. Együtt dolgozhatott Lőrinc Katalinnal, Frenák Pállal, Várnagy Kristóffal, Duda Évával, Hód Adriennel, Halász Gáborral, Maged Mohamed-el, Buczkó Martinnal, Maday Tímeával, Radoslav Piovarci-val, Gergye Krisztiánnal, Samu Kristóffal, Inverse Dance Company-val, Grecsó Zoltánnal. A Willany Leó Improvizációs Táncszínház tagja 2015-től máig. Saját szólójával Senior (szóló) kategóriában II. helyezést ért el, Bécsben a VIBE International (2018) táncversenyén.

Lukács Levente, táncművész
Lukács Levente a Magyar Táncművészeti Egyetem Moderntánc szakán diplomázott 2018-ban. Alkotók akikkel együtt dolgozott (a teljesseg igenénye nélkül): Grecsó Zoltán, Duda Éva, Hód Adrienn, Guy Cassiers, Agostina D’Alessandro, Maud Le Pladec, Ann Van den Broek, Michel Yang. 5 éves képzési programból meghatározó időszak volt számára Belgiumban töltött ideje, ahol a Royal Conservatoire of Antwerp-ben tanulhatott, valamint a WArd/waRD-Ann Van den Broek társulatnál dolgozhatott gyakornokként. A kint töltött idő nagy hatással volt koreografusi stilusának fejlődésére. Egyik ilyen fontos eszköz a színpadon megtörténő állapotok, amit több szemszögből tapasztalhatott meg a belga iskolában és társulatnál egyaránt. Érdeklődése a különböző, kreált állapotok részletes feltérképezése és szituációkban való használata, valamint a táncosok fizikai kifárasztásával elért mentális létezés  körül forog.

STÁB:


Koncepció: Ádám Anna

Rendező: Ádám Anna

Koreográfia, Előadók:

Farkas Gergely: d u o

Lukács Levente: YES

Kiss Rebeka: Proszociális kancsó

Látvány, installáció, díszlet, objekt, kellék, jelmez, smink: Ádám Anna

Zene, hang: Komjáthy Boldizsár

Fény: Major Mátyás

Mentor: Hód Adrienn

Külön köszönet: Rózsavölgyi Zsuzsa

Produkciós vezető: Soltész Krisztina

TÁMOGATÓK: SÍN Kulturális Központ, L1 Egyesület, Nemzeti Kulturális Alap


Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával jött létre


https://szinhaz.hu/2018/10/06/adam_anna_minden_a_feje_tetejere_all_meg_a_matematika_is