Ombudsmani zajdilemma

 
 

 

Greenfo, 2011. május 18.

 

Fülöp Sándor szerint a zaj elleni védelem jogi szabályozásának megújítása nem tűr halasztást. Nagyon sok a városi zajjal kapcsolatos panasz, a konfliktusok évekig, akár évtizedekig is elhúzódnak, miközben igen komoly hátrányokat okoznak, és még sincs megoldás.

 

greenfoFülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a zaj elleni védelem új, átfogó szabályozását fogja javasolni a kormánynak. Rendhagyó módon az ombudsman még mielőtt állásfoglalását véglegesítené, nyilvánosságra hozza javaslatait azzal a céllal, hogy a zajtól szenvedő lakóközösségek és szakmai körök véleményét megismerje.

Fülöp Sándor szerint a zaj elleni védelem jogi szabályozásának megújítása nem tűr halasztást. Nagyon sok a városi zajjal kapcsolatos panasz, a konfliktusok évekig, akár évtizedekig is elhúzódnak, miközben igen komoly hátrányokat okoznak, és még sincs megoldás.

A lakosság szenved, nem alszik a repülőktől, a közúti forgalomtól, az építkezésektől. Ezért az emberek a hétvégét csendes helyen szeretnék eltölteni, ám ott fesztivál van. És mit lehet ez ellen tenni? Gyakorlatilag semmit. Még ha a hatóság akar, akkor sem tud eljárni megfelelően - állapította meg vizsgálatában az országgyűlési biztos.

A másfél éve tartó vizsgálatban - több hatóság munkatársainak és az ezzel a témával foglalkozó konferencia szakembereinek véleményét meghallgatva - kiderült: rosszak a jogszabályok, nem szolgálják az emberek védelmét. A gazdasági érdekeket helyezik a lakosság egészséges környezethez való joga elé. Ésszerűtlenül tervezik a településeket, az utakat, az üzemeket, mert a jogszabályok nem biztosítanak garanciákat.

Ezért fordul most a jövő nemzedékek biztosa jogalkotási javaslatával a kormányhoz, de előtte még a társadalmi és szakmai megalapozottság érdekében kíván további véleményeket gyűjteni Fülöp Sándor.

Az országgyűlési biztos tervezete az ombudsman honlapján olvasható

 


Hozzászólások   

0 #2 todor48 2011-06-19 07:55
Talán ebben is, mint mindenben, sokkal többet jelentene a jogszabályi módositásoknál, ha valamennyien kicsit jobban figyelnénk egymásra. Tehát sokkal többre mennénk, ha végre saját mentalitásunkon tudnánk változtatni. Abban pedig nem hiszek, hogy a politikusok -főleg a mai kormánytöbbség - figyelembe venné a "zemberek" érdekét. Sőt!
0 #1 Prof.Dr.Széchey apát 2011-06-18 17:27
A lakossági érdekeket jobban kifejező zajszabályozás és a szakértői munka erkölcsi szintjének az emelése szükséges. elengedhetetlen a lokás felelősségi rendszer köözpont:vá szervezése, a helyi felelősség megtartása mellett. Mindaddig amig nem találni jobb megoldást, az általános ombudsman vezetése alatt változatlan tartalommal működjön a jövő nemzedékek biztosa, különöskéépen pedig a csendvédelmi ügyekben. Az ország gazdasági fejlesztését nem szabad technokrata arroganciával összetéveszteni ., ill. az utóbbit ílymódon igazolgatni.
Kérem tanulmányozni az " Önként vállalt csend " konferencia határozati javaslatait is.
-)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés