Hírlevél feliratkozás

Hírlevelünkben értesítést kaphat új cikkeinkről, programokról, eseményekről. A hírlevél alján lévő likkel bármikor leiratkozhat a hírlevélről.

A magyar online kiadásról

Impresszum

A magyar változat
szerkesztőségének
e-mail címe:
info@magyardiplo.hu

12013

Szaúd-Arábiával nincs gond

 

Szaúd-Arábiában az emberi jogokat egyáltalán nem tartják nagyobb tiszteletben, mint Iránban. Ennek ellenére a „nemzetközi közösség” érdekes módon megkíméli a vahhábita monarchiát minden kritikától. Miért is? Netalán azért vagyunk rájuk tekintettel, mert ők a világ első számú olajexportőrei? Vagy mert tartós szövetségesi viszonyban állnak az Egyesült Államokkal?

 

szaud2Pedig 2011-ben Szaúd-Arábia közvetlenül beavatkozott Bahreinben, szétvert ott egy demokratikus tiltakozó mozgalmat. Szaúd Arábiában 2011-ben hetvenhat embert végeztek ki, köztük boszorkánysággal vádolt nőt is. Kivégzéssel fenyegettek meg egy bloggert is, aki a Twitter-oldalán közzétett egy képzelt párbeszédet a Prófétával. Szaúd-Arábiában kézlevágásra ítélhetik a tolvajokat, halálbüntetés járhat a nemi erőszak elkövetőinek, a házasságtörőknek, a szodomitáknak, a homoszexuálisoknak, a drogkereskedőknek és a hitehagyóknak anélkül, hogy az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságán kívül ez bárkit is megrendítene. Nem hatódnak meg sem az ENSZ Biztonsági Tanácsa, sem a G20-ak – Szaúd-Arábia is tag –, sem a Nemzetközi Valutaalap tagjai és vezetői: utóbbi főigazgatója nemrég üdvözölte Rijád fontos szerepét a világgazdaság stabilizálásában.

 

Vajon a királyság továbbra is makacsul tiltja például a nők részvételét az olimpiai játékokon? Ez a jogsértés, amely az Olimpiai Charta két pontjával is ellentétes[1], ugyancsak nem vált ki semmilyen mozgolódást. Ha Iránban létezne ilyen típusú nemi apartheid, már rég nemzetközi tiltakozó kampányt indítottak volna ellene, aminek jelentős visszhangja lenne. Szaúd-Arábiában a nők autón a férjük vagy sofőr nélkül nem is utazhatnak.

 

Szaúd-Arábia kedvező megítélésének újabb példái Hammadi al-Dzsabali tunéziai miniszterelnök legutóbbi nyilatkozatai. A Ben Ali idején elnyomott mozgalmár, Hammadi al-Dzsabali egyik első hivatalos külföldi látogatásán agyba-főbe dicsérte szaúdi vendéglátóit. Holott Rijád a végsőkig támogatta a Ben Ali klánt, ma nem hajlandó kiadni őt, s ebül szerzett vagyonának is menedéket biztosít. Ezenkívül az Öböl-államok pénze támogatja a tunéziai szalafisták provokációit, televíziócsatornákat finanszíroz, és az iszlám középkori olvasatát népszerűsíti az észak-afrikai országban.

 

2008 januárjában Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök azt állította, hogy „őfelsége Abdalláh király ösztönzésére” Szaúd-Arábia „civilizációs politikát” indít. Négy év múltán az országban még mindig általános a korrupció, és Rijád főleg arról ismert, hogy elszántan támogatja az ultrakonzervatív szunnita iszlámot az arab világon belül. Rijád vénei a szaúdi fiatalok tiltakozásait is a „terrorizmus új formájának” minősítik, és a népjogokra csak akkor hivatkoznak, ha más, a régióban velük versengő, síita vagy „radikális” országokat kell elítélni. A királyságban azt hiszik, hogy az olajbevételekből fenntartott szociális háló, a lakosság tíz-húsz százalékos síita kisebbségének általános megvetése a szunnita többség által és végül a félelem Irántól még sokáig kordában tartja a népi elégedetlenséget (pedig a síiták már igencsak morgolódnak az ország keleti részén). És ezt erősíti a nemzetközi jóindulat és félrenézés is.

 

 

 

Fordította: Ferwagner Ákos    

 [1] Az Olimpiai Charta alapelveinek 4. pontja kimondja: „Minden természetes személyt megillet a sportolás joga a diszkrimináció bármely megnyilvánulási formája nélkül.” A 6. pont pedig így szól: „Bármely országgal, személlyel, fajjal, vallással, politikával, nemmel kapcsolatba hozható vagy bármely egyéb megjelenési formában megjelenő diszkrimináció összeférhetetlen az Olimpiai Mozgalommal.”
Megosztás
IWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitterFacebookMyspace bookmarkJP-Bookmark

Hozzászólások   

 
0 #1 adob91 2012-03-29 13:24
Hmmmm. Le Monde Diplomatique. Ez a cikk nagyon diplomatikus. Nem sokat mond az arab világ világuralmi terveiről, az öngyilkos merényletekről, az iszlám erőszakos beszivárgásáról Világszerte. Diplomatikusan hallgat arról, hogy készítik elő a negyedik Kondratyev ciklus világháborúját. Amit az USA fegyverekkel támogatott, (miközben most tiltakozik az iráni atomfegyver-ffe jlesztés miatt)) Tudják, hogy a Föld kevés a jelenleg 7 Milliárd ember megélhetésére (a reális szám 2 Milliárd lenne)tehát, 5 Milliárd ember "felesleges". Legalább is, a Tőke szempontjából. Az Internet, a számítástechnik a már mindent tud, a webáruházakban minden kapható - lenne, ha az embereknek lenne pénzük. "Pusztuljon a férgese", ez a jelszó. De a Világban nemcsak a Tőke a probléma! Az EU megszorításokat követel, visszafizethete tlen kamatokkal teszi tönkre a gazdaságot is. De az elkeseredett munkanélküliekn ek is élniük kéne! De NINCS PÉNZ, ÉS ENNI KELL!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cimkék

adósság adózás afganisztán afrika algéria anglia arab országok ausztria ausztrália autóipar balkán bank belgium belorusszia bolívia brazília bulgária börtön büntetőjog bűnözés chile ciprus csehország demográfia demokrácia diplomácia dél-afrika dél-amerika ecuador egyesült királyság egyiptom egészség egészségügy elnyomás első világháború elvándorlás emberi jogok energia ensz erőszak európa európai unió európai-unió fasizmus fegyverkezés fejlődés felderítés felszabadító mozgalmak feminizmus filozófia finnország FNA - Feltétel Nélküli Alapjövedelem fogyasztóvédelem forradalom franciaország gazdaság gazdasági válság geopolitika globalizáció grúzia gyarmatosítás görögország hadiipar hadsereg harmadik világ hollandia hongkong horvátország háború ideológia igazságügy india információ internet iparfejlődés ipari katasztrófák irak irodalom irán izrael japán jemen jordánia kambodzsa kapitalizmus kelet-európa kenya kereskedelem kereszténység klímaváltozás kolumbia kommunikáció kommunizmus korrupció kuba kultúra kurdok kutatás kábítószerkereskedelem kína könyv környezet környezetvédelem közbiztonság közel-kelet közlekedés közszolgáltatások külkereskedelem külpolitika laosz lengyelország leszerelés liberalizmus lobbi csoportok magyarország magyarország történelem marokkó marxizmus menekültek mexikó mezőgazdaság moldávia multinacionális vállalatok munka munkanélküliség média-sajtó művészet ndk nemzet nemzeti kisebbség nemzetiségi kérdések nemzetközi jog nemzetközi kapcsolatok nemzetközi kereskedelem neoliberalizmus nukleáris energia nyugdíj németország női jogok nők oktatás oktatásügy olaj olaszország oroszország orvoslás osztrák-magyar monarchia palesztína politika politikai elemzés politikai pártok portugália privatizáció pszichoanalízis pénzügyek pénzügyi bűnözés pénzügyi válság regény reklám rendszerváltás rendőrség repülőgépipar roma kérdés sajtó spanyolország spekuláció sport svájc svédország szakszervezet szaúd-arábia szegénység szerbia szlovákia szocializmus szociológia szociáldemokrácia szovjetunió szállítás számítástechnika szíria technikai fejlődés telekommunikáció tenger terrorizmus tiltakozó mozgalmak tudomány tunézia turizmus táplálkozás társadalmi egyenlőtlenségek társadalmi fejlődés társadalom társadalombiztosítás történelem törökország ukrajna usa usa (külpolitika) vallás venezuela vietnám választások vállalatok válság városfejlődés who állam ázsia éhezés élelmiszer értelmiségiek észak-dél kapcsolata írország óriásvállalatok ökológia
Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter