± 30 Esszék a közelmúltról és a közeljövőről -könyvbemutató- (VI.18.)

MEGHÍVÓ KÖNYVBEMUTATÓRA


Esszék a közelmúltról és a közeljövőről

A Napvilág Kiadó Könyvhétre megjelenő egyik újdonságában 12 szerző (Beer Miklós, Bod Péter Ákos, Donáth László, Ferge Zsuzsa, Földes György, Gyurgyák János, L. Ritók Nóra, Markó Béla, Nádas Péter, Romsics Ignác, Spiró György és Térey János) esszéi olvashatók a rendszerváltás óta eltelt három évtizedről. 

A  +-30 című esszékötetben a különböző beállítottságú, szakmájú alkotó értelmiségiek, tudósok, írók, hitek vallói és hirdetői a legjobb belátásuk szerint értékelik az elmúlt 30 évet. Az utolsó esszé Térey János munkája, aki sajnos már nem lehetett velünk a mű megjelenésekor.


Szeretettel meghívjuk Önöket a kötet bemutatójára

2019. június 18-án (kedden) 18 órára:


± 30
Esszék a közelmúltról és a közeljövőrőlHelyszín: Három Holló / Drei Raben
1052 Budapest, Piarista köz 1. (bejárat a Szabadsajtó út felől)

30

Facebook-esemény
Résztvevő szerzők:
Donáth László, Földes György, Romsics Ignác, Spiró György

Moderátor: Babarczy EszterHiába történtek politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális szempontból mélyreható változások ezekben az évtizedekben, ma mégsem lehet tudni, merre tartunk: az ingatag világpolitikai konstelláció mellett Európa helyzete is egyre bizonytalanabb, kérdés, hogy hol és hogyan talál helyet ebben az átformálódó világban Magyarország?

Az írások nem tudományos igényű dolgozatok, nem is csak személyes élményeken alapuló szubjektív beszámolók – inkább reflexiók, amelyekben sokan saját élményeikből, emlékeikből idéznek, mások objektív tényeket – GDP-adatokat, statisztikai beszámolókat állítanak egymás mellé. A kötet mégsem az ’ahány szerző, annyiféle válasz’ modelljét követi: bár különböző szakmájú, karakterű, beállítottságú emberekről van szó, mégis feltűnő, hogy szinte ugyanazokra a kérdésfelvetésekre jutnak, így téve az olvasó szeme elé újabb- és újabb prizmát, hogy mindig más megvilágításban láthassuk ugyanezt az időszakot. 


Elegendő lehet 30 év a történelmi távlathoz? A szerzők a válaszaikban a számukra fontos területeket szemlélve tekintenek vissza a múltra, a beteljesületlen reményekre, arra, hogy mely problémák maradtak megoldatlanok, és hogy eljuthatunk-e a tanulságig.

TARTALOM:


Előszó

BEER MIKLÓS katolikus püspök
Harminc év

BOD PÉTER ÁKOS közgazdász, egyetemi tanár
Változnak az idők

DONÁTH LÁSZLÓ evangélikus lelkész
Ideje van…

FERGE ZSUZSA szociológus
Három évtized hullámzásai a közjólét szemszögéből

FÖLDES GYÖRGY történész
A globalizáció mint erkölcsi probléma

GYURGYÁK JÁNOS történész, könyvkiadó
A reménytelen reményről

L. RITÓK NÓRA tanár, szociális alapítványi vezető
A változások sodrásában

MARKÓ BÉLA költő
Nemzedéki számháború

NÁDAS PÉTER író
Lampedusa szelleme

ROMSICS IGNÁC történész
Az elmúlt harminc évről – történész szemmel

SPIRÓ GYÖRGY író
Nyolcvankilenc

TÉREY JÁNOS költő, regényíró
Három ősz


 ÍZELÍTŐ:

Gyurgyák János esszéjének rövidített változata:
A magyar elit elcecíliásodása és más rendszertünetek
Válasz Online, 2019. május 21.

Földes György esszéjének rövidített változata:
A globalizáció, mint erkölcsi probléma
(Népszava, 2019. június 2.)

 

Howard Zinn: Engedetlenség és demokrácia -könyvbemutató- (Auróra, VI.20.)

zinn

Részletek
 
„…az állampolgároknak joguk van megtagadni az igazságtalan törvényeknek való engedelmességet, és kötelességük megtagadni a veszélyes törvényeknek való engedelmességet…”

Résztvevők:
DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA, a Mérce főszerkesztő-helyettese,
MISETICS BÁLINT, a könyv szerkesztője,
PIRÓTH ATTILA, a könyv fordítója

A kötet a helyszínen, valamint a Napvilág Kiadó szerkesztőségében és webáruházában kedvezménnyel kapható!

* * *

Howard Zinn:
Engedetlenség és demokrácia
Kilenc téveszme a törvényről és a rendről
(Napvilág Kiadó, 2019)

A hatvanas évek polgárjogi mozgalmának csúcsán, a vietnámi háború elleni tiltakozások erősödésének idején megjelent könyvében Howard Zinn történész a polgári engedetlenség konzervatív, megszorító értelmezésének átfogó kritikáját adja. Elemzésében kilenc, széles körben elfogadott elképzelést cáfol meg, és a polgári engedetlenség bátor használatára buzdít. Az indokolatlan törvénytiszteletről, a közvetlen cselekvésről és az erőszakmentességről megfogalmazott gondolatai 50 év távlatából is útmutatással szolgálnak a törvényesség és az igazságosság között tátongó rés szűkítéséhez.

* * *

HOWARD ZINN (1922–2010) történész, író, polgárjogi aktivista, a vietnámi háború elleni tiltakozások meghatározó alakja. Több mint húsz könyv szerzője, aki A People’s History of the United States című nagy hatású művével új irányt mutatott a történelemoktatásnak. Mindenekelőtt az érdekelte, hogyan vezet el az ismeretlen emberek számtalan apró tette a történelem fordulópontjaihoz. Szemléletét a Zinn Education Project viszi tovább. Az Engedetlenség és demokrácia Zinn első magyarul megjelenő könyve.

PIRÓTH ATTILA fizikusként és szakfordítóként végzett az ELTE-n, majd Einstein cikkeinek fordítása nyomán a kutatói helyett a szabadúszó fordítói pályát választotta. A Bordeaux melletti Bègles-ben 2013-ban nyitotta meg feleségével a Théâtre le Levain (Kovász Színház) nevű kamaraszínházat, amely fontosabb feladatának tartja a közérdekű kérdések tárgyalásába való bekapcsolódást, mint a szórakoztatást, a kikapcsolódást.

* * *

A belépés ingyenes, de támogatást elfogadunk. Az így befolyt összegből az Aurórát kívánjuk segíteni.

MEASZ beszélgetés (VI.17.)

MEGHÍVÓ

Kedves Tagtársak és Barátaink!

Ahogyan azt az A XIII Egyesület márciusi programajánlójában jeleztük, az idei első félévet Hanti Vilmossal, az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) és a MEASZ elnökével folytatott beszélgetéssel zárjuk. 

Témáink között szerepel

- a májusi EP-választások eredményének a FIR szempontjából történő értékelése,

- a FIR első félévi munkájának áttekintése, tájékoztatás a tagszervezetek együttműködéséről,

- a magyar ellenállás állandó emlékkiállításának szervezése.

Választ keresünk arra is, hogy vajon az idei önkormányzati választásokra készülve a jelölőszervezetek valóban magukévá teszik-e a MEASZ hivatalos nevébe már rég beiktatott jelszavát: "Összefogás a demokráciáért".

A beszélgetésre éppen mához egy hétre, vagyis 2019. június 17-én hétfőn 17 órakor kerül sor a XIII., Váci út 50. sz. alatti Civilek Házában.

Előzetes regisztráció nincs, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A XIII Egyesület - a MEASZ XIII. kerületi szervezete