hu | fr | en | +
Accéder au menu

A WikiLeaks dokumentumai

Az amerikai hadsereg afganisztáni háborúval kapcsolatos bizalmas dokumentumainak túlnyomó része látott napvilágot július 26-án, hétfőn a WikiLeaks.org internetes protálon. Ezek a dokumentumok az 2001 októbere óta zajló háború és a véget nem érő megszállás eseménysorozatát beszélik el.

Óriási munka volna a katonai incidensekről szóló körülbelül 92 ezer jelentés alapos áttanulmányozása. Ezért a Le Monde diplomatique csatlakozott az Owni.fr kezdeményezéséhez, és olyan eszközt bocsát az olvasók rendelkezésére, amellyel maguk fejthetik meg e dokumentumok értelmét. A War Logs nevű letölthető eszköz lehetővé teszi, hogy a felhasználó dekódolja az események leírásához használt katonai zsargont, kutatásokat folytasson az összes eddig nyilvánosságra hozott dokumentumban és megjegyzéseket fűzzön hozzájuk. Az adatbázis már 75 ezer dokumentumból áll és gyorsan gyarapszik.

A kutatásra vállalkozó olvasók megismerkedhetnek a kivételes dokumentumokkal, és sok más olvasóval együtt részt vehetnek az afganisztáni háború borzalmas történéseinek leleplezésben. A Le Monde diplomatique pedig beszámol a felderített titkokról.

A közzététel előtt a WikiLeaks három újságnak bocsátotta rendelkezésére a dokumentumokat kizárólagos tanulmányozásra: a The Guardiannek, a The New York Timesnak és a Der Spiegelnek. E három lap internetes változata néhány dokumentum kiválasztásával betekintést kínál a háború közvetlen közelében íródott jelentések 200 ezer oldalába – innen a cím: War Logs. Feltárul az afganisztáni háború pusztításainak képe: betekinthetünk mind a tálibok, mind az Egyesült Államok és az általa vezényelt nyugati megszállók rémtetteibe.

A The Guardian által kiválasztott 300 jelentés közül három foglalkozik francia csapatokkal. Az egyik, amit még soha nem hallottunk: 2008. október 2-án, Tangi Kalainál Kabul közelében franciák tüzet nyitottak egy buszra, ami megközelített egy katonai konvojt, és nyolc gyermeket megsebesítettek.

A The Guardian adatokat összesítő újságíróinak e jelentések alapján rajzolt térképén kirajzolódik egy frontvonal, és megfigyelhetjük a nagy stratégiai mozgásokat (lásd az incidensek térképét). Ezek szinte mindenütt az országban rögtönzött pokolgépeket (IED) mutatnak, amelyek civileket ölnek meg, valamint koalíciós csapatokat vagy afgán katonai erőket (lásd az IED-térképeket).

Bár Hamid Karzai afgán elnök kétes magyarázkodása szerint a dokumentumokban „semmi olyan nincs, amit eddig ne tudtunk volna”, Julian Assange, a WikiLeaks szóvivője meggyőzően érvel amellett, hogy nagy tömegű új információt rejtenek az általuk összegyűjtött adatok: „Viszonyítsuk a halálos áldozatokat a sebesültek és foglyok számához: ez a háború kirívóan sok halálos áldozattal jár.”

A WikiLeaks szerint a jelentések révén több fontos tény bizonyosodott be:

1. Pakisztán részt vett a koalíciós erők elleni támadásokban.

2. A hadseregben Oszama bin Ladennek is szerepe van.

3. Az irániak titokban jelen voltak a háborúban.

4. Afgán katonák között is zajlanak harcok.

5. A TF-373-as amerikai egységet tálib vezérek elfogására és meggyilkolására képezték ki és 2000 név szerepel a halállistájukon.

6. Az Egyesült Államok eltitkolta a közvélemény előtt, hogy a tálibok föld-levegő rakétákat használtak egy Chinook helikopter ellen.

Mindez sok részlettel aprólékosan bizonyítható.

Sokat mondó adat: az afganisztáni háborúban 2004-2009 között, tehát hat év alatt a következőképpen alakult a közvetlen emberveszteség e dokumentumok szerint:

A Warlogs honlapon elérhető interaktív térkép címe:

http://app.owni.fr/warlogs/index.php?back&ecran=2&key=640D81B3-940B-4073-B088-B43C103D5D88

Halottak száma

Ellenség

15 506

Civilek

4 232

Afgán katonák

3 819

NATO

1 138

Philippe Rivière

Megosztás