Szilaj szabadság - Könyvbemutató (v.4.)

 

Egy lázadó ügyvédnő harcai

 2 320 Ft

Fordította Pataki Pál

Könyvbemutató

Szeretettel meghívjuk Önt a kötet bemutatójára

2022. május 4-én, szerdán 17 órára

a Francia Intézet 4. emeleti médiatárába
(1011 Budapest, Fő utca 17.).

A kötetet bemutatják:

JUHÁSZ BORBÁLA, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség közpolitikai elemzője
PATAKI PÁL, a kötet fordítója
SOÓS ESZTER PETRONELLA politológus, Franciaország-szakértő

https://www.facebook.com/events/350983340393190/


Gisèle Halimi

A kötet a helyszínen kedvezményes áron lesz kapható, addig is online kedvezménnyel https://napvilagkiado.eu/termek/szilaj-szabadsag/ rendelhető itt!

„Gisèle Halimi az egyenlőségért vívott harcaival nők millióinak életét változtatta meg.” Emmanuel Macron, 2021. 08. 23.

Hetven év szenvedélyes harc az igazság és a nők ügyének szolgálatában

A Tunéziában született, legendás francia ügyvédnő, Gisèle Halimi Annick Cojeannal, a Le Monde újságírójával folytatott beszélgetésében felidézi hosszú életének fontos szakaszait.

Tízévesen éhségsztrájkba kezdett, mert felháborítónak tartotta, hogy nincs egyenlőség fiúk és lányok között. ­„Ez nem igazságos így!” kiabálta. Amikor 1949-ben letette az ügyvédi esküt, felháborította annak szövege: „»Esküszöm, hogy védőként vagy tanácsadóként nem mondok, nem publikálok semmi olyat, ami szembe megy a törvényekkel, jogszabályokkal, a jó erkölccsel, az állambiztonsággal és a közrenddel; soha nem mulasztom el megadni a kellő tiszteletet a bíróságoknak és az állami hatóságoknak.« (…) A tiszteletet rendelettel írják elő? Nem inkább kiérdemelni kéne? Lelakatolt, örökre megváltoztathatatlan szabályok? Hiszen a szabály – éppen ellenkezőleg – relatív, ideiglenes fogalom. Na és a törvények… Vannak köztük kifejezetten rosszak! A lelkem mélyén tudtam, hogy szavaimat – a védelem, a magyarázat, a meggyőzés abszolút fegyvereit – mindig abszolút szabadon fogom forgatni. És az intézmények iránti tisztelet teljes hiányában.”

A közvélemény által kiemelt figyelemmel kísért nagy perei révén többször is sikerült elérnie a törvények megváltoztatását: „1972-ben jött a bobignyi per. Pontosabban Marie-Claire Chevalier története, akit 16 évesen megerőszakoltak és akit az erőszaktevő feljelentett a rendőrségen, mert abortuszt végeztetett el magán. Az égbekiáltó igazságtalanság, a bántalmazás és a szociális diszkrimináció szembeszökő esete. Az eset tökéletesen alkalmas volt egy nagyszabású politikai perhez, amelynek segítségével a bírók feje fölött a közvéleményhez és az országhoz fordulhattam, megtámadva a törvényt. Láthatja: beigazolódtak az ügyvédi esküvel kapcsolatos fenntartásaim, amelyeket a pályám kezdetén megfogalmaztam. Igenis léteztek ostoba törvények. Az én szerepem volt pert indítani ellenük.”

Gisèle Halimi egy nappal 93. születésnapja után, 2020. július 28-án meghalt. E könyv eredeti kiadása pontosan három héttel ezután jelent meg Párizsban: Une farouche liberté – Gisèle Halimi avec Annick Cojean (Grasset, 2020)

A Kiadónk gondozásában most megjelent magyar fordítás reményeink szerint segít abban, hogy emlékezzünk erre a szabad és bátor nőre, aki a feminizmus egyik úttörőjeként elkötelezett ellensége volt az igazságtalanságnak és az elnyomás minden formájának, és aki sosem hátrált meg a hatalom előtt.”

Gisèle Halimi emlékezete nem csak mint aktivista nőé, hanem mint szülőföldjét elhagyó nőé is fontos, aki új hazájában tett nagyon sokat az ott élő (de közvetve természetesen más) nők jogaiért is. Ezért ő is szerepel a Napvilág Kiadót támogató Politikatörténeti Intézet részvételével is zajló Women on the Move (WEMov) „Nők mozgásban” című COST Action projekt interaktív térképén, amely olyan bevándorló nők nevét viselő épületeket, emlékműveket gyűjt össze, akik munkájukkal hozzátettek választott hazájuk történelméhez és építéséhez. A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen fontos szerepet játszottak ezek a nők az egyes európai országok fejlődésében, a térképet gondozó munkacsoport pedig kifejezetten az írásos emlékek és a művészi ábrázolások prizmáján keresztül igyekszik bemutatni a női bevándorlók jelenlétét Európa építésében. Kattintson a képre az interaktív térkép megjelenítéséhez!