Válasz Kun Jánosnak

Kategória: 2011. március
Írta: Vértes András
Találatok: 4665

Ismét a magánnyugdíjpénztárakról

Kun János levelet írt a Le Monde Diplomatique internetes magyar kiadásának melyben reagál a Figyelőben írt cikkemre, illetve arra, hogy a szerkesztőség levelének egy részletét nem közölte.

 

Először reagálok Kun János szakmai megjegyzésére.

1.                    Miért csak 40 milliárd forint a TB többletbevétele 2051-2060 között a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése nyomán? Azért, mert az állami nyugdíjrendszerbe visszakényszerített munkavállalók nagy többsége addigra már nyugdíjba megy. A cikk ugyanis erre a hárommillió fős munkavállalói csoportra mutatja be a nyugdíjbiztosítási bevételek és kiadások nettó egyenlegét az elkövetkező 60 évben. Természetesen az így keletkező hiányt más korosztályok terhére lehet fedezni, de akkor ott nem képződik elegendő jövedelem a nyugdíjra.

2.                  Cikkemben tényszerűen jegyeztem meg, hogy 2011-ben már nem tesszük félre az egyensúly viszonylagos fenntartásához szükséges 250 milliárd forintot, hanem elköltjük.

3.                  Mivel számításom a nyugdíjpénztárakból most visszaállamosított vagyont évi 2%-os reálkamattal 60 évre előre számítva, felnövelve figyelembe vette, nem kell az államadósság növekedésének hatásával számolni. Az dupla figyelembevétel lenne.

4.                  Kun János mindhárom kritikája azt tükrözi, hogy nem értette meg a cikk alapgondolatát. Azt ugyanis, hogy itt most csak a 3 millió visszaléptetett munkavállaló által generált többletbevételek és többletkiadások egyenlegéről van szó, s a nyugdíjrendszer egyéb – meglévő vagy majd keletkező – problémáival ez a cikk nem foglalkozik.

5.                  Kun János szakmailag sosem szerette a magánnyugdíjrendszert és most sem szereti. Szíve joga. Nem értek vele egyet, de véleményét tiszteletben tartom. Megdöbbentőnek tartom viszont azt, hogy melyik az általa „legfontosabb bekezdés”-nek nevezett rész (aminek kihagyása miatt ismét tollat ragadott)! Ez a bekezdés ugyanis személyeskedő, sértő, indokolatlanul vagdalkozó.

A politikában most ez a divat. Ott se tetszik, de ez a politikusok dolga. De a szakmában??? Így erre is válaszolnék:

a.                   Szakmai véleményemet soha nem a zsebem határozta meg!

b.                  Közismerten sokszor helyeseltem (tartottam elkerülhetetlennek) adóemeléseket vagy járuléknöveléseket.

c.                   Közismerten mindig kiálltam amellett, hogy bizonyos társadalmi juttatásokat a magas jövedelműeknek nem kell adni (pl. családi pótlék), s eszerint is cselekedtem.

d.                  Közismerten kiálltam amellett, hogy a magas jövedelműek személyi jövedelemadójának csökkentése igazságtalan; számos esetben javasoltam adókedvezményeik, juttatásaik, támogatásaik mérséklését, vagy hozzájárulásaik növelését (gázártámogatás, ingatlanadó, egyetemi tandíj).

e.                   Ugyanakkor – az egyre terjedő populizmussal szemben – igenis úgy gondolom a munkáért fizetség jár! Azt nem szégyellni kell, hanem büszkének kell lenni rá.

f.                    Szégyellje magát Kun János!

Budapest, 2011. április 13.

 

Vértes András                           

 


Joomla! hibakereső konzol

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések