hu | fr | en | +
Accéder au menu

Egy francia Havannában

JPEG - 114.5 kio

2015. május 11-én François Hollande hivatalos látogatásra Kubába érkezett, ami minőségi változást jelez a kétoldalú kapcsolatokban. Hollande az első francia államfő, aki 1898-ban kikiáltott függetlensége óta a szigetországot felkereste. A látogatás hátterét jelenti, hogy a múlt év februárjában a kapcsolatok normalizálása érdekében elkezdődött Havanna és az Európai Unió közötti párbeszéd, amit Párizs mindig is szorgalmazott. Franciaország 1991 óta, az ENSZ-ben történő szavazásokon a Kuba elleni amerikai blokád megszűntetését követelte.

A két ország közötti diplomáciai és konzuli kapcsolatok 1902-ben jöttek létre. A 19. század elején sok francia telepes Haitiből Kubába menekült. Jean-Louis Laurent de Clouet által 1819-ben alapított, jelenleg 150.000 lakosú Cienfuegos város egyes épületei ma is őrzik a francia stílus jegyeit.

Francois Hollande utazását aktív diplomáciai tevékenység előzte meg. 2014 áprilisában Laurent Fabius külügyminiszter, az idén márciusban Mathias Felk külgazdasági államtitkár és Bruno Bézard a „Párizsi Klub” elnöke látogattak Havannába. Az elnöki út előkészítéseként Bruno Rodriguez kubai külügyminiszter április 20-21-én Párizsban tárgyalt, akit François Hollande és Manuell Valls miniszterelnök is fogadott.

Az elnöki látogatás kiemelkedő eseményét jelentette a 88 éves Fidel Castróval történt találkozás, amelyen elsősorban környezetvédelmi kérdésekről és a decemberben Párizsban megrendezésre kerülő éghajlatváltozással foglalkozó világkonferencia (COP 21) előkészületeiről esett szó. Fidel méltatta Hollande delegációjának sokszínűségét, amelyben részt vett André Chassaigne kommunista képviselő, a Nemzetgyűlés „Franciaország-Kuba baráti csoportjának” elnöke, és a szocialista Jean-Pierre Bel a Szenátus volt elnöke is. A francia kolóniával történt találkozása során, François Hollande kijelentette, hogy Fidel „történelmet csinált”. A francia államfő Raúl Castro kubai elnökkel a két ország közötti kapcsolatok új lehetőségeiről valamint Kuba és az USA közötti kapcsolatok normalizálásának a folyamatáról tárgyalt. Említésre került Raúl Castro részvétele a júniusban Brüsszelben tartandó Európai Unió - Latin Amerika csúcstalálkozón is. Nem volt napirenden viszont a hitelező országok csoportjának, a Párizsi Klubnak 15 milliárd dolláros Kubával szembeni követelése, amiből ötmilliárdot esetleg elengedhetnek.

A francia elnök látogatását politikai és gazdasági okok egyaránt indokolták. A párizsi diplomácia felismerte, hogy a latin-amerikai országok „megközelítésének” egyik útja Kubán keresztül vezet. Az erőviszonyok Kína valamint Oroszország javára megváltoztak, és jelentősen csökkent az USA befolyása a régióban. Kubának a kontinens összes államával nemcsak előnyös politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatai vannak, hanem meghatározó szerepet játszik az integrációt segítő, 31 latin-amerikai és karibi országot tömörítő Celac valamint a 13 tagállamból álló, baloldali elkötelezettségű ALBA regionális szervezetekben.

François Hollande által „történelminek” nevezett látogatás jelentőségét mutatja, hogy nyolc miniszter és számos vállalkozó kísérte az államfőt. Jelenleg mintegy hatvan francia vállalat dolgozik Kubában (Total, Alstom, Accor, Bouygues, Air France és mások), de Franciaország csak a kilencedik helyet foglalja el a külgazdasági kapcsolatokban. A kereskedelmi forgalomban nemcsak Venezuela, Kína és Brazília, de Kanada, Hollandia valamint Olaszország is megelőzi. Francois Hollande részvételével rendezett gazdasági fórumon a kubai partnerek mellett, mintegy harminc francia üzletember is jelen volt. A francia vállalatok elsősorban a környezetvédelem, az egészségügy, a biotechnológia, megújuló energia, a közlekedés valamint a turizmus területén szeretnék az együttműködést erősíteni. Szó volt a Havanna melletti Mariel kikötőben létesülő szabadkereskedelmi övezet fejlesztésében történő részvételről is.

Sajtójelentések szerint, a kubai-amerikai kapcsolatok normalizálásában fontos szerepet játszó, argentin származású Ferenc pápa szeptember 19-22 között Kubába látogat, ahonnan az Egyesült Államokba utazik. A program sorrendje is figyelemre méltó. A Fehér Ház szóvivője jelezte, hogy Barak Obama elnök várhatóan 2016-ban felkeresi a szigetországot. Leonardo Padura neves kubai író a napokban kijelentette: „országunk divatba jött”. Valóban.

Kovács Gábor

Megosztás