Hogyan lehetne véget vetni a politikai zűrzavarnak?

manipulation1 448x293Amikor François Hollande azt állítja, hogy Marine Le Pen úgy beszél, mint egy kommunista szórólap a 70-es években, akkor nagyban hozzájárul a Franciaországban uralkodó politikai zűrzavarhoz. Nemzetközi téren is ugyanezt az összevisszaságot figyelhetjük meg, amikor a legkülönfélébb, elvileg egymással minden kérdésben ütköző országok lépnek szövetségre. Ráadásul az információk gyorsuló áramlása is hozzájárul az általános kavarodáshoz. Egy ilyen káoszhangulatban vajon miként lehet elkerülni, hogy ne gubózzunk be feltételezett identitásaink kalickájába, hanem merjünk nyitni, hogy tisztán láthassunk az érdekek dzsungelében.

Bővebben...

Pénzügyi vízbefojtás

150122 marioAz Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és a Valutalap (a hírhedt Trojka) továbbra is menteni akarja a tőkemozgás szabadságát – vagyis a spekulációt – ezért államosítják az adósságokat. Az országcsődöket is bekalkulálják. Ez a nyereség magánosítását és a veszteségek társadalmasítását jelenti. A mai kapitalizmus már csak ilyen.

Bővebben

Korrupció, spekuláció, gazdasági gondok Venezuelában

Mottó:
BOLIVAR FUERTE, SIN SUERTE
Bolívar erős, de nincs szerencséje
 

superAz áruhiány Caracasban nem jelent üres polcokat. Az élelmiszerboltokban jobb híján olyan áruval tömik meg a polcokat, amiből sok van. Persze, a szájvízzel plafonig teli kínálat nem tudja az áruhiányt elfedni. Cecilia Torres például órákat várt a tej és a mosószappan szállítására: “a barátommal azzal ugratjuk egymást, hogyan lehetne a szájvízből tejet varázsolni” − viccelődött a helyzettel Torres.

Bővebben...

Fegyverkereskedelem Németországban

Von der Leyen zu Truppenbesuch in AfghanistanKözismert, bár nem verik nagydobra, hogy a német gazdasági hatalom a fegyverexport ágazatban is jelen van. A Rajna túlpartján komoly vitákra ad okot a fegyverkereskedelemmel kapcsolatos régi tabuk felszámolása...

Bővebben...

Egy egyezmény, ami megnyitja a lehetőségeket Iránban

safirAz iráni atomprogramról szóló egyezmény megkötése mindenekelőtt győzelmet jelent Teheránnak. Természetesen a rezsimnek engednie kellett bizonyos kérdésekben, amelyekről korábban azt állította, hogy nem lehetnek kompromisszum tárgyai, mint a centrifugák száma és az uránium dúsításának mértéke. Cserébe azonban megkapja a Nyugat, és főleg az Egyesült Államok elismert partnerének státuszát.

Bővebben...

A klausztrofília határa

photoJay Shafer 2007-ben vált népszerűvé az amerikai nagyközönség előtt, amikor Oprah Winfrey televíziós műsora megismertette a nézőkkel a mikroház fogalmát. Abban az időben egy kilenc négyzetméteres, nyeregtetős, fedett bejáratú, zseniális ötletekkel zsúfolt, kerekekre szerelt házikóban élt kint a szabadban. Világos faszerkezet, a galérián lévő ágyon hófehér dunna: az egyszerű design rusztikus eleganciát kölcsönzött a házikó belsejének. Még egy kandallót is sikerült besuvasztania.

Bővebben...

Kényelmes brüsszeli papucsok

PantouflageEuropéenBrüsszel uniós kormányzati negyedében a mandátumok lejártával egyszersmind az átszervezések ideje is eljön. Míg a régi biztosok a karrierjük folytatásáról gondoskodnak, utódaik az ő egykori posztjaikkal ismerkednek. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság új elnöke azonban igencsak zavarba ejtő módon állította össze a csapatát.

Bővebben...

Észak-Koreában is végleg felszámolhatják az éhezést?

NKA Koreai Népi Demokratikus Köztársaság mezőgazdasága a ’90-es évek közepén lényegében összeomlott. Az amúgy is igen gyenge mezőgazdasági adottságok mellett a rendkívül szélsőségesre fordult időjárás, a korábbi szovjet kőolaj- és műtrágyaszállítások elmaradása és a változásokra kellő időben nem reagáló agárpolitika miatt a mezőgazdasági termelés drámai mértékben zuhant. Az autarkiára épülő gazdaságpolitika és az ország elszigeteltsége miatt ez százezrek halálával járó, súlyos éhínséghez vezetett. A 2000-es évek eleje óta azonban a mezőgazdasági termelés – minden nehézség ellenére – trendszerűen nő, az élelmezési helyzet javul, s a KNDK a FAO szakértői szerint közel jár ahhoz, hogy (újra) önellátó legyen a fő mezőgazdasági termékekből.

Bővebben...