Használati utasítás a jobbra tolódáshoz

12 citoyens chantant marsei

Tüntetés, részvétel a választásokon, hatalomgyakorlás.

E három politikai tevékenység közös jellemzője, hogy a népi rétegek egyre kevésbé vesznek részt bennük, vagy pedig egyszerűen csak félretolják őket. Amikor január 11-én a Je suis Charlie tüntetéseken több millió francia fejezte ki szolidaritását az áldozatokkal, akkor a középosztály jelenléte erőteljesen megfigyelhető volt, szemben a kevésbé tehetősek, a munkások, a külvárosok fiataljainak részvételével. Az utca évek óta „elpolgárosodik”. Egyébként a szavazófülkék is.

Bővebben...

Keletnémet földekre vadásznak a nagybefektetők

jobbagyA porosz nemesi nagybirtok után az erőszakos kollektivizálás és az óriás termelőszövetkezetek működtetése, majd a posztszocialista mezőgazdasági átmenet után a nagybefektetők kártékony nyomulása… Dióhéjban ennyi a keletnémet agrárium története. Ma a keletnémet mezőgazdaság iránt újra felébredt az érdeklődés, de gyakran az ágazattól idegen és külföldi nagybefektetők vásárolnak fel komplett gazdaságokat − és ezzel együtt több ezer hektár termőföldet. Ennek a helyzetnek paradox módon kedvez a kommunista hatalomtól örökölt birtokszerkezet.

Bővebben...

Feminizmus és pártpolitika

f

Az alábbiakban a svéd F! Feminista Kezdeményezés nevű feminista politikai pártot szeretném röviden bemutatni. Cikkemben az F! programját fogom elemezni, bemutatva, milyenek a jelen, illetve a közelmúlt statisztikai adatai, valamint azt is, hogy milyen hatással van a F! a svéd politikára és társadalomra.


Bővebben...

Balegyenes Erdogannak

d0f13939 e036 43d1 8dba a855107eae24A június 7-én tartott törökországi parlamenti választásokon a mérsékelt iszlámista Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elvesztette abszolút többségét, ami új helyzetet jelent, mert az AKP 2002 óta minden választást fölényesen megnyert. A vártnál gyengébb eredmény Recep Tayyip Erdogán államfő személyes kudarca is, aki tavaly azért választatta meg magát köztársasági elnöknek, hogy hatalmát bebetonozza és a ceremoniális elnöki tisztséget erős jogosítványokkal ruházza fel.

Bővebben...

Egyesült Királyság: Hóhérok győzelme

sauf cataclysme le prochain premier ministre britannique 2716571 800x400 Nem, a válság, amely végigsöpör az Európai Unión, nem vezet mechanikusan a kormányok bukásához. Még akkor sem, ha az általuk folytatott politika súlyosbítja a társadalom szenvedését. Ez a májusi brit választások egyik tanulsága, amely megerősítette hatalmában, a szegények ellen háborút viselő, milliomos konzervatívok kormányát.

Bővebben...

Bolsevik összeesküvés és a lefizetett német ügynök

Kusztogyijev1917-ben két forradalom robbant ki Oroszországban: a februári véget vetett a cári uralomnak, míg az októberi hatalomra jutatta Lenint. A történelem ilyetén felgyorsulása sokakat meglepett. A Romanov-birodalom összeomlása önmagában még érthetőnek tűnt, de az októberi forradalom hátterében sokan az orosz ancien régime halálát kívánó titkos erők összeesküvését gyanították.

Bővebben...

Chile, 1970-1973: demokratikus szocializmus és neoliberalizmus

demonstration1 1024x567A chilei katonai puccs nem pusztán Chile, hanem a világtörténelem szempontjából is kiemelkedő fontosságú esemény volt. 1970 és 1973 között páratlan történelmi események zajlottak le a dél-amerikai államban: első alkalommal került hatalomra egy fejlett polgári demokráciában marxista elnök a szocializmus demokratikus úton való megteremtésének programjával; majd 1973. szeptember 11-e után egy katonai diktatúra keretében a neoliberalizmus első színrelépése valósult meg.

Bővebben...

Egy lehordott zsúrnadrág

"Ír vagyok. Működésképtelen családokról, nyomorúságos,
szeretettelen életekről, betegségekről, öregségről, télről,
szürke éghajlatról, unalomról és esőről írok."
(Enrique Vila-Matas: Dublineszk, Budapest: Magvető, 2014, 133.)

 

kiRitka, hogy egy magyar nyelvű társadalomkritikai könyv olvasásának ilyen nagy várakozással és lelkesedéssel kezdjünk neki, mint a Békés Márton-Böcskei Balázs szerzőpáros „Ki!” című művének (Budapest: L’Harmattan, 2015.) Örömteli várakozásunk oka az volt, hogy a könyv megjelenését követő kritikai hangokból a szívünkhöz és az eszünkhöz oly közel álló ultrabaloldali kritikai elmélet egyértelmű hatását véltük kihallani. Az elolvasást követő mélységes csalódás már kevésbé volt lelkesítő. Szomorúan konstatáltuk, hogy milyen reakciós semmitmondás lesz a „szinte teljesen eseménytelen, hézagosságában is méltóságteljesen lassú áradású” magyar társadalomkritikai irodalomból.

Bővebben...

A valóság határait feszegetve

Eye„Két történelem van, a hazug, hivatalos, és a másik, az eltitkolt, amiből azonban kiderülnek az események igazi okai.” – ezt Honoré de Balzac állítja Az elveszett illúziókban[1] (1837-1843). A mondás később híressé vált és Balzac tényleg meg volt győződve arról, hogy a világ valóban így működik. Olyannyira, hogy létrehozza A Vörös Ló egyesületet, amelynek az volt a célja, hogy őt magát és barátait az irodalmi élet vezető posztjaira bejuttassa. A regényei mind arról árulkodnak, hogy nagyon is hitt az árnyéktevékenységekben: nemcsak azok, amelyek közvetlenül az összeesküvésekről szólnak (A homályos ügy[2], vagy A tizenhármak története[3]), de azok is, amelyek nagyon pontos képet adnak egy-egy társadalmi réteg működéséről.

Bővebben...