Elcsalták a demokráciát

macr bohTrump feje fölé az elnöki glóriát három millióval kevesebb szavazatból fonták, mint amennyit versenytársa kapott, így érthető, ha Szaúd-Arábiában felszólalt – az iráni demokráciahiány miatt. Nem sokkal később pedig Miamiban jelentette be – a CIA (Central Intelligence Agency) által 1961-ben Fidel Castro kormánya ellen szervezett és kudarcot szenvedett katonai kaland túlélői előtt – a „kubai nép szabadsághiányára” hivatkozva, hogy szigorítja a sziget lakossága elleni szankciókat.

Bővebben...

Táborvilág. A menekültek: egy jó üzlet.

ikea shelters for refugees hallenansichtA humanitárius katasztrófák nem mindenki számára katasztrofálisak. Amint egy-egy új menekülttábor létrejön, számvizsgáló cégek, fizetésikártya-kereskedők, lakberendezési óriásvállalatok bukkannak fel a helyszínen, és igyekeznek hasznot húzni az évente több mint 25 milliárd dollárt kitevő „segítségipar” áldásaiból.

Bővebben...

Európa lemaradt egy ipari forradalomról

6a00d8341cd00753ef01901e74727e970bAz Európai Bizottság 2016. december 2-án − fennállása óta először − bemutatott egy, a hadiipar fejlesztését támogató tervet, mely egy 2020-tól megvalósuló évi 5,5 milliárd eurós előirányzatról szól. Az európai ipar történetében már születtek hasonló ígéretes tervek, amelyek azonban sosem valósultak meg, mégpedig a tagállamok hibájából…

Bővebben...

A 99 százalék és az összefogás utópiája

99 logo 300pxKözismert, hogy bolygónk megtermelt javainak többségét a népesség 1 százaléka sajátítja ki. Egy felmérés kimutatta, hogy az USA gazdasági fellendülésének szinte teljes haszna az 1 százaléknyi leggazdagabb amerikaiakhoz került. Sajnos, ez se történelmileg, se nemzetileg nem egy különleges helyzet.

Bővebben...

Palesztina: az örök újrakezdés

19471967. június 5-én hajnalban, az izraeli hadsereg még felszállása előtt, a földön megsemmisítette az egyiptomi légierőt. Hat nap alatt elfoglalta a Sínai-félszigetet, a Golán-fennsíkot és Palesztina olyan történelmi területeit, amelyek korábban nem kerültek az ellenőrzése alá: Ciszjordániát, Kelet-Jeruzsálemet és Gázát. Most, ötven évvel később még tart megszállás, de a palesztin nemzeti törekvések felszámolása már beleütközik az évtizedekre visszanyúló ellenállási mozgalomba.

Bővebben...

Kevesebb alkotmányt, hogy több legyen a demokrácia Európában?

447px Emblem of the Court of Justice of the European Union.svgAz Európai Unió demokráciadeficitjét ma már aligha vonja kétségbe bárki, azt azonban kevesen értették meg, hogy e deficit fő forrása az európai szerződések alkotmánnyá alakításában rejlik. Ez a helyzet az Európai Bíróság joggyakorlatának következménye, amelynek hatásai emellett veszélyeztetik az integráció elfogadottságát a tagállamokban.

Bővebben...

Az orbáni Magyarország a populizmus laboratóriuma

populisme v3Az Európai Balpárt (EL) úgy döntött, hogy az idei nyári egyetemét Budapesten rendezi meg. Az EL tagszervezete, a Munkáspárt 2006 tagjai és bátor aktivistái már nagyon várták ezt a szolidaritást kifejező döntést. Az EL ezzel nem csak megtörte a magyar elvtársak elszigetelődését, de lehetőséget teremtett arra, hogy a Keletről és Nyugatról érkező európai résztvevők jobban megismerjék azt a perverz politikát, amelyet egy szélsőjobboldali populista vezér erőszakolt rá egy súlyos válságban lévő ország megzavarodott népére.

Bővebben...