Az iráni célpont

powell2003. február 5-én Colin Powell, az amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsában felmutatott egy fiolát, amely antraxot, vagyis a lépfene korokozóját tartalmazhatta és titkos vegyifegyvergyárak szatellit felvételeit is bemutatta. A mese – amit elismert később maga a mesélő is – az Irak ellenes háború propagandáját szolgálta.

Bővebben...

Felhívás az Olvasóinkhoz

1917k„Az Októberi Forradalom 100. évfordulóján senki nem lehet képes rá, hogy tömören összefoglaljon valamit, amiről könyvtárakat írtak” – kezdi cikkét az Eszméletben Tamás Gáspár Miklós, de azt talán még ő sem feltételezte, hogy a Népszava, az egyetlen országos „baloldali” napisajtó – amely fejléce szerint „szociáldemokrata napilap” – november 7-i számában egyetlen szót sem fecsérel a megemlékezésre.

Bővebben...

A női munka láthatatlan nehézségei

269321763 gant de travail asperge exportation usineAmikor meghallotta, hogy nem dolgozhat tovább az eddigi munkakörében, Béatrice Boulanger családsegítő elsírta magát: “Nagyon szeretem őket, az én kis mamuskáimat és papuskáimat” - magyarázza mosolyogva. Ezen a napos szombat reggelen Pas-de-Calais megyében először is teával kínál, majd elkezdi felsorolni a gondjait: vállprotézis, mivel elkoptak az ízületi porcok, gerincének nyaki szakasza beszűkült, és gyulladt és ízületi gyulladás van hüvelykujjában is. „Minden betegségem abból adódik, hogy emelgettem őket,- a sebész maga mondta. Sőt azt is mondta, hogy „elhasznált öreg testem van”, 52 évesen!”

Bővebben...

Elfelejtett háború Jemenben

Yemen bonA rómaiak által Szerencsés Arábiának nevezett területen fekvő 28 millió lakosú országban 2014 szeptembere, a fővárosnak, Szanaának a húszik által történt elfoglalása óta háborús állapotok vannak. A konfliktus hátterében polgárháború, éles regionális hatalmi törekvések és vallási megosztottság is húzódik.

Bővebben...

A felbecsülhetetlen művészet ára

Andrew Katz NAP 1024x683Mi alakítja ki az árakat a művészeti piacon? Ha összevetjük a kereskedelmi adattárakat a piac valós áraival – vegyük például az Artprice adatait –, akkor az a szilárd meggyőződésünk alakul ki, hogy létezik egy 1,58 milliárd dolláros világpiac (2016 július - 2017 június), amely átlátható, optimális és amelyet kizárólag a kereslet és a kínálat alakít.

Bővebben...

1917 - Áttörnék a hallgatás falát

roszta plakatverju sotuju vstretimgodovscsinureszletA múlt kibeszélésének elmaradása 1867 óta része a magyar történelemnek, s ez újból és újból deformálja a lelkeket.

1917-ről magyarul jelentetett meg a Le Monde diplomatique egy kisebb tanulmánykötetet. A könyvet január 15-én mutatták be a Magyar Újságírók Szövetségének székházában.

Bővebben...

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás – BAZ megye (2017. január)

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás (2015-2016.)

  1. Megyei zárójelentések az állami földprivatizációs rendszer valós értékeléséhez

Borsod – Abaúj – Zemplén megye

Időkeresztmetszet: 2016. szeptember 1., Összeállította: Ángyán József[1] Készült: a Greenpeace Magyarország Egyesület támogatásával[2]

250px HU county Borsod Abauj Zemplen.svgAjánlás

Az állam tulajdonában lévő közös nemzeti földvagyonunk – a villámgyors lebonyolítás tényeiből következtethetően bizonyára hosszasan előkészített, majd 2015 nyarán, a migrációs válság árnyékában, hirtelen bejelentett – kiárusítását a kormányzat részéről először hírzárlat övezte. A szándék nyilvánosságra kerülését követő tiltakozások hatására azután a programot erősödő, sok valótlanságot és a közvéleményt félrevezető csúsztatást is tartalmazó propagandakampány kísérte. Arra az egyszerű kérdésre azonban, hogy miért is kell az állami földeket dobra verni, arra észérvek, értelmes magyarázatok alig születtek. Ahhoz, hogy a tényleges érdekeket, szándékokat és folyamatokat, a lépés valóságos – az egész társadalmat érintő – veszélyeit, fenyegetéseit megértsük, érdemes a „Földet a gazdáknak!” program – 2015 novembere és 2016 júliusa között, három hullámban lebonyolított, majd 2016 őszén törvénnyel lezárt – árveréses földértékesítési eljárása tényadatait is elemezni.

Bővebben...

Jeruzsálem, az amerikai elnök alapvető tévedése

2017 12 06t181551z 510981769 rc16bbcc6f10 rtrmadp 3 usa trump israel 0Amikor megtörte a zsidók, a keresztények és a muzulmánok szent városa, Jeruzsálem státuszát érintő nemzetközi konszenzust, Donald Trump elnök elszigetelt helyzetbe hozta az országát. Az Egyesült Nemzetek (ENSZ) Közgyűlése jelentős többséggel az amerikai döntés ellen szavazott, mint ami akadályozza a béke megteremtését. A területen azonban tovább folytatódik a "kész helyzet" kialakításának politikája.

Bővebben...

Németország szövetségesei szorításában. Varsótól Washingtonig egy fordított ’68 május (I. rész)

Angela Merkel Donald Trump 2017 03 17 croppedAz Atlanti óceán mindkét partján konzervatív és nacionalista vezetők kerültek hatalomra, ami védekező pozícióba kényszerítette az Európa-projekt és a „nyitott társadalmak” híveit. Így két stratégiai szövetségese is eltávolodik Németországtól: Közép-Európa, ahol tekintélyelvű társadalmak alakulnak ki és az USA, ahol az unilateralizmus, az egyoldalú fellépés nyert teret. Vajon ez azt jelenti, hogy megkongatták a liberális időszak lélekharangját?

Bővebben...

Iki sziget halászai meg akarják menteni a tonhalat - Japán túlhalászat

thon peches terre3202003A Japán tenger déli részén, egy kis szigeten mintegy 300 japán halász harcol, hogy megállítsa a vörös tonhal populáció vészes csökkenését a Csendes-óceánban. A helyzetért az intenzív halászatot és az ezt támogató kormányzati ügynökséget okolják. A világ legnagyobb tonhal fogyasztó országában harcuk igencsak nehéznek ígérkezik.

Bővebben...