hu | fr | en | +
Accéder au menu

A macska mosolyáról, Baudelaire-től a YouTube-ig

JPEG - 47.2 kio

A macskafélék „zsebváltozata” különös sorsot vívott ki magának a háziállatok között. A csendes, éjjel látó, ragadozó macskákat az antik Egyiptomban istenségként tisztelték, míg a boszorkányüldözések idején, ördögi tulajdonságokkal ruházták fel. Jelenleg is a közösségi hálók egyik ikonja.

PNG - 32.5 kio

 Az antik egyiptomiak Miou-nak nevezték. Így a francia „miaou” szóról elmondhatnánk, hogy a legrégebbi ismert eredetű szavunk, hacsak nem arról van szó, hogy az antik egyiptomiaknak egész egyszerűen ugyanolyan volt a hallása, mint a miénk. Vagyis mindannyiunké, hiszen a németek mauinak, az oroszok miau-nak, a szuahéli nyelvet beszélők nyau-nak kínaiak miao-nak, a madagaszkáriak mao-nak mondják.

JPEG - 36.4 kio

A piramisok árnyékában is értékelték a macska könnyed gráciáját és azt, hogy megvédi a gabonát az egerek ellen. Hérodotosz időszámítás előtt 469-ben ír arról („Kutatások” – Historiae), hogy az egyiptomi családok gondosan mumifikálták elhunyt macskáikat, és gyászuk jeléül leborotválták szemöldöküket. A Bubasztiszról (ma Tell Basta, ahol látogatható a macskatemető) szólva említi, hogy évente nagy külsőségek közepette ünnepelték meg a macskafejű istennőt, Basztet-t, akinek a várost szentelték – ez akkoriban az ország egyik legnépszerűbb ünnepsége volt. A kereszténység véget vet ennek a rendetlenségnek, és a macskamúmiák a „múmia-malomban” végzik, trágyát készítenek belőlük, angol és amerikai földek termékenyítésére (1) .

JPEG - 15.8 kio

Az oltárról leszállított macska a továbbiakban a művészek fehér lapjain nyújtózkodik tovább. Számos példa közül néhányat említünk: Joachim du Bellay, Pierre de Ronsard barátja 1558-ban verset ír kismacskája, Belaud, emlékére. Arról panaszkodik benne, hogy nem öröm az élete, amióta nincs módja a kedvenc időtöltéseként a gombolyaggal játszó Belaud bolondos hempergését figyelnie.

JPEG - 30.9 kio

George Sand macskája, Waldeck a billentyűzeten lépeget, miközben Frederic Chopin a La grande valse brillante en Fa majeur-t (1838) komponálja. Charles Baudelaire négy verset szentel a Les Fleurs du Mal-ban a „szeráfszerű, különös macskának”, akinek a szeme „fém és achát keveréke”.

JPEG - 12.8 kio

Egy évszázaddal később egy Chopin nevű macska hempereg Francis Scott Fitzgerald íróasztalán a tintásüveg és a gines palack között – Ernest Hemingwaynek pedig a hatkarmú fehér macskától, Snowball-tól kell védenie Remingtonját.

JPEG - 20.1 kio

Colette nem küzd ellene, hanem helyet csinál neki a műveiben, így számos tappancs jelenik meg írásaiban, kezdve a Claudine-től (1900-1903) a Dialogues de bêtes-en át (1904, Az állatok párbeszéde) a La chatte-ig (1933 Macskalány). Lewis Caroll fantáziájának terméke (Alice au pays des Merveilles -Alice csodaországban) a John Tenniel által 1866-ban megrajzolt

JPEG - 105.4 kio

Cheshire macska, akinek gúnyos tekintete és mosolya számos képregény-szerző művében és rajzfilmben él tovább. Minden generációnak megvan a maga hőse, az 1920-as években Otto Mesmer Felixe, az 1940-es években a Titivel reménytelenül versengő

JPEG - 53.8 kio

Grosminet (mindkettő Friz Freleng és Bob Clampett alkotása), majd Pif, aki Hercule-t üldözi (José Cabrero Arnal).

Az 1950-es években a macska természetrajzát egyre többen mutatják meg – akár elnagyolt formában.

JPEG - 52.2 kio
JPEG - 20.7 kio

A gyerekeknek megrajzolják a lökött Gaston macskát (André Franquin), valamint a szörnyűséges Azraëlt, aki boszorkánymester gazdájával, Gargamellel üldözi a Schtroumpfokat (Hupikék törpikék - Peyo). A macska által képviselt rossz szellemet sugározza a felnőtteknek szánt cirmos és szexuálisan megszállott Fritz (Robert Crumb), vagy Siné macskái, a szójátékokkal. A macsi nemsokára fecsegővé válik – moralizál vagy kritizál, ilyen Philippe Geluck nagy, csípős nyelvű macskája (1983 óta), vagy Joan Sfarr rabbi-macskája (2002 óta).

JPEG - 43.3 kio

Szó se róla, a macska témája aranybánya…

A gazdák szeretik a macskát, az inasok tehát gyűlölik 

JPEG - 307.2 kio

De ennek az aranypénznek fekete a hátlapja. Fekete, mint a boszorkányok macskája, vagy mint az égő fa füstje. Éjszakai teremtmény, csendes, karmai vannak, egyáltalán nem idomítható (Cocteau szavaival: nem létezik rendőr-macska). Egy pápai bulla 1233-ban a démonhoz rokonítva bélyegzi meg, ami a boszorkányüldözések kapcsán az egész középkorban, majd a reneszánsz idején a macskák pusztításához vezetett.

JPEG - 11.1 kio

Zsákszámra vetették tűzre a Szent-János ünnepek, vagy IV. Henrik házasságkötése alkalmával rendezett örömtüzekben, hogy élvezzék a macskák ordítását. Ha pedig nem égették meg őket, akkor befalazták. „Nemrégiben jelentették be, hogy a Saint-Germain-beli kastély restaurálása során a munkások olyan kőfaragványt találtak, amelynek üregében mumifikált macska volt.

JPEG - 34.5 kio

Akkoriban egy meglehetősen különös előírás értelmében, az építkezés kezdetekor szokásos volt az első kövek közé eleven macskát temetni, hogy az épület tartós legyen[ii].” Edgar Allan Poe a Rejtelmes történetek kötetében A Fekete Macska novellában emlékezik meg erről a különös szokásról.

PNG - 92.1 kio

Robert Darnton történész a macska ellenes averzió egy késői megnyilatkozását – amikor a párizsi inasok a XVIII. században megölik gazdasszonyuk kedvenc macskáját, mert azt náluk jobban táplálták – az osztályharc szimbolikus megjelenéseként értelmezi. „A gazdák szeretik a macskát, az inasok tehát gyűlölik.” Robert Darnton felidézi azt a jól ismert párhuzamot is, amelyet a macska és a nőiség között vontak, de nem taglalja a macskagyilkosságoknak a nőgyűlölethez köthető szimbolikus jelentését (3) . Különösen a fekete macskát üldözték és kínozták, mert a fekete mágiát idézte – végül a 20. században a macska ennek logikus következményeként vált a nép és a lázadás megtestesítőjévé.

JPEG - 11.1 kio

A Ralph Chaplin által megrajzolt fekete, felborzolt szőrű, karmait kimutató, köpködő kóbor macska az Egyesült Államokban 1905-ben megalakult nemzetközi szakszervezet, az Industrial Workers of the World szimbóluma lett, majd általában is az anarchista szakszervezeti mozgalmaké. Ma is zászlójára tűzi a jellegzetes anarchiás fekete macska rajzát a munkások országos szövetsége (CNT-Confédération Nationale du Travail (4) ).

A macskák szerelmesei gyakran magánykedvelők, és az interneten szörfölve tapasztalhatják meg, hogy nagyon sokan vannak. Ha beütjük a „cat obsession” kulcsszót, az átlagos kereső programok mintegy 21 900 000 választ adnak, ennek francia változata „obsession du chat” 925 000-et. Több mint 39 000 ember írta alá azt a petíciót, amely a Mont Saint-Michel kóbor macskáinak megmentését célozta, pedig a felhívás a change.org oldalon jelent meg, 193 másik felhívás között.

A megmentett, ünnepelt, imádott macska mostanában újra élő isten státuszt nyer, még gyógyító hatást is tulajdonítanak neki. A Stroke Institute du Minnesota kutatói által 2008-ban végzett vizsgálat szerint a macskatulajdonosok kevésbé vannak kitéve a szívinfarktusnak (5) . A kaliforniai Loma Linda egyetem kutatói bizonyították, hogy 20 percnyi vicces macskás video megtekintése csökkenti a kortizolt, és javítja a rövid memóriát.

JPEG - 51.4 kio

A macskák visszafordíthatatlanul beterítik az internetet, mint korábban az írók fehér lapjait, ezúttal azonban nemzetközi méretekben. Egyik változatuk a lol-macska, a kifejezésben a lol a laughing out loud (vagyis hangos nevetés), egy bájos macskáról angol konyhanyelven előadott vicces történet, amely arat a YouTube-on.

PNG - 12 kio

Ezer más példa közül felidézhetjük az igen népszerű Nyan macskát. Egy 2011-ben készült videón a rituális „Nyanyanya” dallam kíséretében egy kekszre hajló macskafejet látunk, amint csillagos háttérben szivárványt húz maga mögött. Elképesztő sikere van: 2018 májusáig 159 195 878-an nézték meg. Egy másik híresség, ezúttal élő nőstény macska,

JPEG - 6.7 kio

Grumpy cat (van, aki Tardar Sauce–ként ismeri), morcos és gyakran grimaszol, mégis „aranyos”. Nem kétséges, ha az ember interneten ír valamit, és becsúsztat mellé egy macska-képet, biztos a siker.

A városi vadállatnak még szállodái is vannak

JPEG - 28.9 kio

És a való világban, mindenesetre a gazdag országokban, ugyanennyire elszabadult a helyzet. A falakon mindenütt macskákat látni óriás plakátokon. Hol egy ékszerész rózsaszín párducos mintadarabjai (6) , hol egy szabó fekete macskája virít. Kitalálták a macskás bárokat, előbb Taiwanban, később, nagy sikerrel, Japánban. Még „takarodót” is be kellett vezetni a bárban, hogy a macskák pihenhessenek egy kicsit. Párizsban is van egy Moustache Café (bajusz kávéház), ahol teljes szabadságban élnek. Ennek a városi vadállatnak még szállodái is vannak képzett „macskaszitterekkel”, szuper játékokkal, futkározni való hellyel és igen jó minőségű ropival. No persze annyi simogatással, amennyi csak belefér! – így reklámozza magát egyikük.

JPEG - 59 kio

Ráadásul, a Nemzetközi Állatvédelmi Alapítvány kezdeményezésére eljutottunk a macska-naptól (Franciaországban augusztus 8, Oroszországban március 1, stb.) az első Catfest-ig, idén július 14-én rendezték Londonban.

Ez már túlzás. Sőt, idegesítő.

Az internet fokozza a zűrzavart azzal, hogy szembeállítja a lol-t a lulz-cal, ami a lol sötét oldala (…). Ha egy fekete kiscica kergeti ügyetlenül a saját árnyékát egy videón, az a lol. A lulz változatban ugyanennek a kiscicának útjába egy átlátszó fonalat feszítenek. A lulz a lolból veszi a példát, de ezekben a videókban a macskákat szívesen hozzák kényelmetlen helyzetbe (esés, váratlan zuhany, stb.), de a macska nem sérülhet, legfeljebb megorrol. Az lenne az oka ennek a jelenségnek, hogy az imádott cica furcsán elveszítette a férfiasságát, elnőiesedett, és emiatt ugratni lehet?

JPEG - 111.7 kio

Az igaz, hogy ivartalanítva, fürdetve, virágillatot és nem állati szagot árasztva (mert már Minou Minette macskaparfüm is van), hipoallergén szerekkel tisztítva, egyre inkább elveszíti a Baudelaire által ünnepelt, „a magány mélyén elnyúló nagy szfinx”-re jellemző nyugtalanító furcsaságát. Az is lehet, hogy a lulz mögött régi babonákat kell keresni.

A Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals [Királyi Társaság az állatellenes kegyetlenkedések megelőzéséért] indította útjára az augusztus 17-én tartott nemzetközi fekete macska napot, hogy így harcoljon az előítéletekkel, amelyek miatt még mindig a gyanakvás keltette kegyetlenkedés áldozatai a macsok.

A macskaimádat okaként, a tudomány eredménye szerint, a macskának azt a különös képességét nevezik meg, miszerint át tudja adni az embernek a Toxoplasma gondii nevű egysejtűt, amely terhesség idején a toxoplazmózis veszélyével jár. De felfedezték azt is, hogy a megfertőzött állatok már nem félnek a kártevőjüktől, mi több, maguk keresik meg azt. A patkány már „nem fél a macska vizeletétől, sőt, egyenesen vonzza őt, és így könnyen felzabálja a macska[vii]. Az a kis parazita, amely az emberiség egyharmadában megvan, arra késztetné az embert, hogy mérhetetlen kockázatot jelentő módon őt is vonzza a macskavizelet? Tehát, macskaimádatunk egész egyszerűen a toxoplazmózis jele lenne?

JPEG - 128.1 kio

Ezzel nagyon leértékelnénk azt a rengeteg ajándékot, amit a kiscicánktól kapunk, ettől a gyermekkorunkat felidéző játékos kis gombolyagtól. És a felnőtt macskától, amely olyan szép, mint egy párduc, lusta, mint a lajhár, ettől az utolsó olyan vadállattól, akihez közel kerülhettünk ezen az elsivárosult földgolyón, és akinek az álladó és nyugodt jelenléte olyan sokakat ment meg a magánytól. Jules Renard szavai (Napló, 1899) szerint „mozgalmas világunkban egy ülő macska a nyugalom ideálját fejezi ki.” 

(1) Eve M.Kahn: Animal mummies unwrapped, 2015. október 1. www.nytimes.com

(2) Kathleen Walker-Meikle: Chats du Moyen Age [Macskák a középkorban], Les Belles Lettres, Párizs, 2015.

(3) Robert Darnton: Le Grand Massacre des chats [A nagy macskagyilkosságok], Robert Laffont, Párizs, 1985.

(4) https://fr.wikipedia.org/wiki/Conf%C3%A9d%C3%A9ration_nationale_du_travail_(France)

(5) 11 bienfaits de votre obsession des chats sur votre santé [A macskaimádat 11 jótéteménye az egészségünkre], 2015. március 25. www.quebec.huffingtonpost.ca

(6) https://www.cartier.fr/fr/collections/joaillerie/collections/panth%C3%A8re-de-cartier.html)

(7) Roc Morin: Comment un parasite présent sur le chat peut détruire votre vie sexuelle et meme votre vie entiére [Hogy teheti tönkre a szexuális életét, sőt az egész életét egy a macskájában megbúvó parazita], 2014. szeptember 22. www.vice.fr

Catherine Dufour

A szerző, Catherine Dufour író.
Völgyes Gyöngyvér

Megosztás