Tüntetések magyar módra a Balkánon – a lázadás hulláma söpör végig az Unió perifériáján

szerb2018. december 8. óta minden héten több tízezren tüntetnek Szerbiában Aleksander Vučić rendszere ellen. Albániában a diákok fenyegetik a szociáldemokrata Edi Rama kormányát, miközben Orbán Viktor Magyarországában is haragos szelek fújnak. A nemzeti különbségeken túl Közép-Európa lakossága ugyanazon politikák ellen szervezkedik.

Bővebben...

Hol lehet a baloldali brexit?

brexA konzervatívak közül egyesek fenyegetőnek gondolják a britek döntését, hogy elhagyják az Európai Uniót. A Munkáspártnak viszont, ha sikerül hatalomra jutnia, esélyt jelenthet. Az uniós neoliberális szerződésektől megszabadulva, nagyobb mozgásterük lenne arra, hogy megvalósítsák a programjukat. Csak meg kell győzniük azokat az aktivistáikat, akik szerint csak jobboldali brexit létezik.

Bővebben...

Venezuela a célkeresztben

veneHugo Chávez 1999-től 2013-ig tartó elnöksége sikeres időszakot jelentett Venezuelában. A szegények aránya 2004-2008 között a felére, 54 százalékról 27,5 százalékra csökkent.  

Bővebben...

Visszatért a „proxy háborúk államtitkára” – Elliott Abrams karrierje

US Venezuela 18672.jpg 6bee8 c0 0 4537 2645 s885x516Néhány éve a kíméletlen Elliott Abrams az öreg bölcs és a diplomáciai szakértő szerepében tetszeleg, és lelkesen osztogatja „felvilágosult” tanácsait. Donald Trump elnök most megbízta „a venezuelai demokrácia helyreállításával”, így tehát visszatérhetett az aktív politikai szerepvállaláshoz. Ismerve eddigi tevékenységét, Venezuela lakói jogosan aggódhatnak…

Bővebben...