hu | fr | en | +
Accéder au menu

A média a bukáshoz vezető úton?

JPEG - 121.6 kio

Tizenhat óra alatt tizenhat ellenséges cikk Bernie Sandersről!

A Washington Postnak nem könnyű meghaladnia négy évvel ezelőtti teljesítményét. (1) Főleg, hogy az amerikai baloldal jelöltje azóta sem tett semmit azért, hogy a média kedvében járjon. Utálják, és ezt tudja. Még viccelődik is ezzel időnként. Mostanában például gyakran megkérdezi a hallgatóságát: „Tudjátok mennyi adót fizetett tavaly Jeff Bezos?” „Egy fillért sem” – válaszolják kórusban. Vermont szenátora folytatja: „Ezt gyakran felemlegetem, majd minden nagygyűlésen, és azután megkérdezem magamtól: a Washington Post, amely Jeff Bezos tulajdona, aki egyébként az Amazon tulajdonosa is, miért nem ír rólam kedvező cikkeket? Nem is tudom miért nem.” (2)

De a cikkek másutt sem kedveznek Bernie Sandersnek. Lehet, hogy ugyanazért: egy médiaguru, aki rengeteget keres, tudja, hogy Bernie Sanders adópolitikája őt sem fogja kímélni. Meg aztán kedvezően nyilatkozni a szocializmusról, még ha a „demokratikusról” is, nem a legjobb adu egy sikeres pályafutáshoz a tévékben. Sam Donaldson évtizedekig volt az ABC csatorna vezető újságírója. Michael Bloomberg mellett tette le a voksát. Támogatni Bernie Sandersszel szemben egy jóval jobboldalibb milliárdost? Ez lenne az egyetlen lehetőség, hogy legyőzzék Donald Trumpot, és biztosítsák, hogy az USA megmarad „a városnak, amely csillog-villog egy dombtetőn, ahogy arról Ronald Reagan mesélt nekünk, és amelyet az egész világ irigyelt tőlünk”? (3)

Sam Donaldson utódja az ABC-nél, George Stephanopoulos, William Clinton elnök (1993–2001) volt szóvivője. Annyira meg volt győződve arról, hogy a Bernie Sanders által javasolt vagyonadó népszerűtlen, hogy közbevágott az egyik interjúalanyának, amikor az bemutatta, hogy épp fordítva, ez egy nagyon is népszerű javaslat. Majd elfogadta, hogy tévedett, de összefoglalásul hozzátette: „Ez is azt mutatja, hogy Manhattanban élek. Itt nem népszerű a vagyonadó” (2019. október 20.). George Stephanopoulos évi 15 millió dollárt keres az ABC Newsnál.

Egy másik sztárújságíró, a szintén demokrata Christopher Matthews az MSNBC csatornán vezeti a szeánszokat. Ő azonban nem aggódik a saját jövedelme miatt. Ő az egész élete miatt szorong, és ez a gyerekkorában gyökeredzik: „Jól emlékszem a hidegháborúra. Azt hiszem, hogy ha [Fidel] Castro és a vörösök győztek volna, kivégzések lettek volna a Central Parkban, és én is a kivégzettek között lettem volna, miközben mások meg tapsoltak volna.” Például kik? „Nem tudom, hogy azokban az években Bernie kiket támogatott, és azt se, mit ért azon, hogy „szocializmus.” (4)

Amióta Bernie Sanders elkezdte megnyerni az előválasztásokat, Donald Trump szereti felemlegetni, hogy a jelölt 1988-ban nászútra Moszkvába utazott. De ebből a szempontból a Goldman Sachs bank elnök-vezérigazgatója, Lloyd Blankfein, Clinton-párti demokrata, még durvábban lép fel. Február 12-én ezt twittelte: „Sanders legalább annyira megosztó, mint Trump, és romokba döntené a gazdaságunkat. Fütyül a hadseregünkre. Ha orosz lennék, akkor ez alkalommal Sanderst választanám.”

A New York-i ingatlanfejlesztő és Vermont szenátora közötti jövő novemberben esedékes párbaj esetén Moszkva választása bizonytalan. Azt azonban biztosan tudjuk, hogy az amerikai újságíróknak, akik mind a kettőt utálják, ez igazi kálváriajárás lesz.

(1) L. Thomas Frank: Tir groupé contre Bernie Sanders [Sortűz Bernie Sandersre], Le Monde diplomatique, 2016. december. A Magyardiplóban Agyoncsapó csapat címmel jelent meg:

http://www.magyardiplo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2296

(2) Politikai gyűlés New Hampshire-ben, 2019. augusztus 13.

(3) Interjú a CNN-en, 2020. február 14.

(4) MSNBC, 2020. február 7.

Serge Halimi

Morva Judit

Megosztás