Ki legyen a következő ellenségünk?

us haliAnders Fogh Rasmussen már jóval szilveszter előtt elküldte az újévi képeslapját. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) korábbi főtitkára így foglalta össze azt a küldetést, amelyet, szerinte a szervezetnek meg kell oldania, ahogy Donald Trump elhagyta a Fehér Házat: „2021-ben az Egyesült Államok és szövetségeseik számára olyan lehetőség adódik, amilyen csak egy van egy generáció életében.

Bővebben...

Könnyekből nyert erő

bidenEz a könnyek kora Amerikában. Politikusaink sírnak, bíróink sírnak, kommentátoraink sírnak, a vesztes elnökjelöltek hívei sírnak, a nyertes elnökjelöltek támogatói sírnak. Az amerikaiak imádják elárasztani a világot túlcsorduló érzelmeikkel, győzelmeikről sírva csipognak a Twitteren, újságcikkeket írnak a könnyfelhőkről, amelyeket egy-egy politikus rájuk szabadít. Mindez erkölcsi dicsekvésük tárgya is.

Bővebben...

Húsz évvel a háború után letartóztatták az UÇK vezetőit – Igazságot lehet-e szolgáltatni Koszovóban?

kosA nemzeti felszabadító hadseregnek (UÇK) tulajdonított bűnök árnyéka immár két évtizede vetül az országra. Hashim Thaçi elnöknek és több korábbi gerillatársának a letartóztatása azt jelenti, hogy ütött az igazság órája? Mindez ideig a nyugatiak, nem törődve az áldozatokkal, a stabilitás védelmében kitartóan támogatták az új hatalmat.

Bővebben...

Rosszul indult energetikai átalakulás Lengyelországban

mines polognesLengyelország az utolsó olyan ország az Európai Unióban, amely szembeszáll a 2050-ig meghirdetett szén-dioxid-semlegesség célkitűzésével, és továbbra is erősen függ a széntől, amely a villamosenergia-szükségletének több mint 80%-át biztosítja.

Bővebben...

Egy nem is olyan ártatlan fogalom sikere – a jóindulat zsarnoksága

800px RossanoGospelsFolio007vGoodSamaritan rAz egészségügyi válság kezelése arra támaszkodik, hogy mindenki védje önmagát és embertársait, különösen a sérülékenyebbeket. A kormány az emberbaráti viselkedésre apellál, és bünteti a hanyagságot. Félő azonban, hogy az egyén felelősségének hangoztatása mögött újradefiniálják az állampolgár fogalmát.

Bővebben...