Éljen a „rendszerszintű kockázat”!

coronavirus stimulus check kHárom nappal azelőtt, hogy Donald Trump belépett a Fehér Házba, a kínai elnök, Hszi Csin-ping Davosban, a világgazdasági fórumon  az Egyesült Államokat a protekcionizmus veszélyére figyelmeztette.  Ma viszont a Joseph Biden által bevezetett gazdaságélénkítő politika miatt aggódnak a kínai vezetők, akik a jelenlegi gazdasági rendet veszélyeztető „rendszerszintű kockázatot” látnak benne.

Bővebben...

A brexit újjáélesztette Skócia függetlenségi álmait

England Scotland border geograph.org.uk 477405Az Egyesült Királyság olykor egy mikádójátékhoz hasonlít: ha kihúzzuk az építményből az Európai Unió pálcát, akkor az egész építmény stabilitása megborulhat. A 2021-ben életbe lépett brexit felélesztette Edinburgh önállóságának reményeit. Skócia a már nem kívánt brit jövő és a még nem remélhető függetlenség között vacillál.

Bővebben...

A nyugtalanság nemzedéke

Algonquin Round TableEgy évszázaddal ezelőtt, az első világháború után, a fiatal amerikai írók, miközben értelmet akartak adni az életüknek és a munkájuknak, egy laza, alkoholizáló és kreatív csoportba verődtek Párizs és New York bázissal.

Bővebben...

Pártkongresszus Kubában

Kuba2A Kubai Kommunista Párt április 16-19 között tartotta VIII. kongresszusát Havannában, amelyen 300 küldött képviselte a 700.000 fős párttagságot. A tanácskozás résztvevői részletesen foglalkoztak a gazdaság helyzetével, ami 11 milliós ország legsúlyosabb problémáját jelenti.

Bővebben...

Jack Ma, a kínai hatalmat nyugtalanító vállalkozó – Alibaba, a csodától a kálváriáig

1280px Lazada Laguna warehouse alibaba wikiAz ügyfelek személyes adatainak begyűjtésével és a kínai hatalmi rendszerrel kialakult idillikus kapcsolatainak köszönhetően az Alibaba-cégcsoport az egész világon befolyásos szereplővé vált az e-kereskedelemben, az internetes finanszírozásban és az egészségügyi ágazatban is. Ma viszont Peking kezdi felismerni, mennyire függ ettől az óriáscégtől, amelytől a bankok is tartanak. Azt reméli, hogy a lakosság fokozatosan bizalmatlanná válik alapítójával, Jack Ma-val szemben.

Bővebben...