A palesztin nép talpon van!

conflit palestine france cultureAz elmúlt 15 évben Gáza öt büntetőexpedíciót szenvedett el: 2006 („Nyári eső”); 2008-2009 („Öntött ólom”); 2012 („Felhőoszlop”); 2014 („Erős szikla”); és 2021 („Falak őrzője”). Izrael azért választotta ezeket az elnevezéseket, hogy saját magát, a támadót támadottnak tüntesse fel.

Bővebben...

Számlálási kísérlet: „hány hadosztályuk” volt a sárgamellényeseknek?

gilet3Minden nagyobb társadalmi megmozdulást egy számpárbaj is követ a médiában: a szervezők általában eltúlozzák a felvonulásokon vagy a gyülekezéseken résztvevők számát, megpróbálva ellensúlyozni a rendőrség adatait, akik viszont gyakran szándékosan alábecsülik az értékeket. Egészen meglepő, de a sárgamellényes megmozdulások nem ütköztek bele ebbe a problémába, mivel meghagyták a kormánynak a statisztikák feletti monopóliumot.

Bővebben...

„A szélsőségek kora” megkerüli a cenzorokat

hobsbawm2Öt évig tartott, míg Eric Hobsbawm világszerte elismert A szélsőségek kora: A rövid huszadik század 1914–1991 című műve franciául is megjelent a Le Monde diplomatique és egy belga kiadó, az Editions Complexe együttműködésével (1999. október). A negyvenezres példányszámban megjelent könyv a hónap végére a sikerlisták élére került. Az alábbiakban Eric Hobsbawm, a szerző maga magyarázza el a könyv megjelenésével kapcsolatos problémákat.

A cikk eredetileg 1999. szeptemberben jelent meg, a magyardiplo mint különleges "csemegét" tálalja az érdeklődőknek.

Bővebben...

Barack Obama emlékiratai, avagy Don Quijotétől Sancho Panzáig

obamaA politikai vezetők csalódásaikra visszatekintő könyveit érdemes elolvasniuk azoknak, akik hatékonyabban szeretnének politizálni. Amikor kénytelenek beismerni, hogy csalódást és kiábrándulást okoztak, akkor gyakran híveik irreális elvárásait, ellenfeleik agresszivitását, a világ bonyolultságát és azt a politikai játékszabályt okolják, amely arra kényszerítette őket, hogy többet ígérjenek, mint amennyit teljesíteni tudtak.

Bővebben...

Jean-Pierre Chevènement emlékiratai - Francois Mitterrand mérgezett öröksége

Mitterrand Chevènement.JPGHuszonöt évvel halála után François Mitterrand továbbra is ellentétes érzelmeket vált ki. A baloldalon a nosztalgia elhalványult, emléke már nem lelkesít, hiszen elnökségét a pálfordulások sora jellemezte. Volt minisztere, Jean-Pierre Chevènement ma már a liberális Európa egyik fő építészét látja benne.

Bővebben...

India, szemben a második hullámmal

ind2Egészen április elejéig a világsajtó dicsérte az indiai miniszterelnök erőfitogtató fellépését, azt az „oltásdiplomáciát”, amely képes felvenni a versenyt a kínai eredményekkel. Mára azonban a Covid-19 annál is nagyobb pusztítást végez, mivel az országban nincs elegendő oltóanyag, gyógyszer és oxigén. És 2014 óta először fordul elő, hogy Narendra Modi teret veszít.

Bővebben...