hu | fr | en | +
Accéder au menu

„Az RT, na, ez már tűrhetetlen!”

JPEG - 27.9 kio

Egy hírcsatorna, amely egy nagyszabású katonai offenzívát népszerűsít, és közben figyelmen kívül hagyja az agresszor állam bombázásának civil áldozatait?

Egy médium, amely a hivatalosan kiadott álhíreket terjeszti, hogy jobban igazolja egy ország lerohanását?... Üdvözli Önt az i24 News és a CNN. A 2014-es gázai hadműveletek idején Patrick Drahi izraeli TV csatornája azzal dicsekedett, hogy a csatorna adja "a nemzetközi sajtó elleni vaskupolát" – ezzel az izraeli légvédelmi rendszerre utalt (L’Obs, 2014. augusztus 14.). 2003-ban a Time Warner csoport amerikai csatornája átvette és megismételte az állam hazugságait a tömegpusztító fegyverek iraki jelenlétéről. Se a CNN-t, se a i24 Newst nem cenzúrázták Franciaországban és Európában az igazság részleges és csonka bemutatása miatt. Az üzemeltetők mind a két csatornát továbbra is bent tartották a különböző ajánlataikban és azok az interneten is akadálytalanul terjedhettek.

Az orosz médiát, benne elsők között az RT-t és a Szputnyikot viszont teljesen betiltották és ez a tiltás az egész Európai Unióra vonatkozik. Azt gondolnánk, hogy a döntés egy törvény által legitimált határozat, amit a szabályozó szervek utasítására adtak ki, azután, hogy a figyelt adások és programok elfogult képet adtak az ukrajnai háború első napjairól.

A valóság azonban egészen más: az Emmanuel Macron által elnökölt Európai Unió Tanácsa nem adott időt az Audiovizuális és Digitális Kommunikációs Szabályozó Hatóságnak (Arcom), hogy megvizsgálja az orosz médiabefolyásolás megakadályozására aláírt egyezmény esetleges hiányosságait. 2017-ben, megválasztása után Emmanuel Macron az RT-t és a Szputnyikot azonnal "befolyásoló szerveknek tekintette, amelyek az elnökválasztási kampány során csúfos valótlanságokat állítottak [az ő] személyéről" (AFP, 2017. május 29.). Majd amikor a két csatorna és a közösségi oldalaik támogatták a sárgamellényes mozgalmat, ez akkor végképp meggyőzte az államfőt. 2018-ban a Legfelsőbb Audiovizuális Tanács figyelmeztetésben részesítette az RT-t egy, a szíriai háborúban vegyi fegyverek bevetésével kapcsolatos hibás fordítás miatt. Most ennél messzebb kellett menni. Néhány órával az invázió kezdete után Laurent Lafon centrista szenátor az RT "felfüggesztésére" szólított fel. 2022. február 26-án a Le Canard enchaîné szerint Macron elnök azt mondta: "Hónapok óta mondom, hogy lépéseket kell tenni az RT France és a Szputnyik ellen, és minden alkalommal azt mondják, hogy ez jogi problémákat vet fel. Ezúttal ez már tűrhetetlen!" (2022. március 2.).

Ezúttal ugyanis a végrehajtó hatalom már nem törődik azzal, hogy jogilag alátámasztott döntést hozzon. Az RT aláásta a nemzetbiztonságot vagy a honvédelmet? Hacsak nem tekintjük úgy, hogy az EU háborúban áll, ez aligha védhető. Átvette a Kreml retorikáját ("különleges katonai művelet") és félretájékoztatott? A meghívott szakértők kétségtelenül átvették és használták az olyan kifejezéseket, mint "népirtás" Donbaszban és Ukrajna "nácitlanításának" szükségessége. Más csatornák azonban Volodimir Zelenszkij szavait idézték, aki az izraeli Knesszet előtt mondott beszédében (március 20-án) a hazájában zajló háborút a Moszkva által kezdeményezett "végső megoldásnak" minősítette.

Az Európai Unió tehát olyan cenzúrázási módszereket alkalmazott az RT ellen, amelyeket Oroszországban elítél. Alapjogi Chartájának 11. cikkelye mindeközben garantálja "az információk és az eszmék megismerésének és közlésének szabadságát hatósági szerv beavatkozása nélkül és országhatároktól függetlenül.” (1) De az EU a törvény érvényesítése helyett inkább egy ukázt adott ki, mintha ki kellene vonni a kiskorúvá lefokozott lakosságot az orosz befolyás alól…. amely most a közösségi hálózatokon terjed.

Marie Bénilde

Morva Judit

(1Az Alapjogi Charta teljes szövegét l. itt: https://eur-lex.europa.eu/legal-con...https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:12012P/TXT&from=HU – a ford.

Megosztás