hu | fr | en | +
Accéder au menu

Amerika kettészakad

JPEG - 10.1 kio

Mindkét nagy amerikai párt azt állítja, hogy maga a demokrácia pusztul el, ha nem ő nyeri meg november 8-án a félidős választásokat.

A rivális párt ugyanis nem csupán egy megvalósíthatatlan vagy elítélendő eszmét képvisel, hanem ellenség, idegen test, erkölcstelen és felforgató (1) . Ez a paranoid beállítás, amely régebben kizárólag az indiánok, a feketék és a kommunisták számára volt fenntartva, ma már több tízmillió „nyomorultat”, „félfasisztát” és „totalitáriust” vesz célba. A demokraták szerint ilyenek a republikánusok, a republikánusok szerint ilyenek a demokraták. A politikai közbeszédet kiélezetten tartják az 1930-as évekre, a síiták és a szunniták közötti harcra vagy a polgárháborúra való gyakori utalások.

A legtöbb amerikai minden reggel több tucatnyi kéretlen üzenetet kap, amely tele van csupa nagybetűvel és színes kiemeléssel. A demokraták például ezt írták szeptember 18-án: „Szükségünk van 11.59-ig 20 000 aláírásra. Írja alá, hogy Donald Trumpot le kell tartóztatni! NAGYON KÖZEL ÁLLUNK ahhoz, hogy Trumpot átadjuk az IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSNAK. De ehhez HATALMAS társadalmi támogatásra van szükségünk.” Másnap befutott az érintett válasza: „Kérem, ezt az e-mailt senkinek se továbbítsa. A radikális Big Tech cégek el akarnak minket hallgattatni. A mainstream média az ő korrupt partnerük és keményen cenzúrázzák a republikánusokat. Hogy megkíméljük országunkat egy radikális baloldali szocialista programtól, a Szenátusba az Amerika First [azaz a Trumpot támogató] republikánusokat kell beszavazni.”

Tavaly augusztusban Joseph Biden elnök meghívott néhány liberális akadémikust és esszéistát. Köztük volt Michael Beschloss történész is, aki erős hatással van a Fehér Házból közvetített beszédek egy részére. Ő fejtette ki: „Mindannyiunknak szembe kell néznie azzal az egzisztenciális veszéllyel, hogy megsemmisül a demokráciánk és a világ többi demokráciája is[ii].” Az elemzés a demokraták kampánytémája lesz 2024-ben, így összekapcsolhatják a Trump elleni harcot az Oroszország és Kína elleni harccal. 

Abortusz, oktatás, büntető törvények, migránsok befogadása: miközben az ország különböző államai ellentétes döntéseket hoznak attól függően, hogy republikánus vagy demokrata pártiak, mindkét táborban felmerült az alapkérdés: vajon kitartunk-e amellett, hogy az ilyen széthúzó államok megmaradjanak egy közösségben? Texas és Florida republikánus kormányzói már nem haboznak, hogy átküldjék a papírok nélküli bevándorlóikat a vendégszeretőbbnek tartott New Yorkba vagy Massachusettsbe. És tekintélyes kiadványok bagatellizálják el az ország esetleges kettészakadását: „Amerika gyakorlatilag már most is egy kétnemzetiségű állam, amely két, egymással ellenséges, de hasonló méretű és politikai erejű nemzeti közösségből áll (3) .”

Van azonban egy terület, ahol ez a gyűlölködő szembenállás alig érzékelhető: a birodalom védelme. Szembeszállni Oroszországgal, felfegyverezni Ukrajnát, megfékezni Kínát, támogatni Izraelt és megtörni az Európai Uniót – e célokban teljes a konszenzus az amerikai politikai osztály tagjai között. Erre a legjobb bizonyíték az, hogy nem beszélnek róla...

(1) Serge Halimi: L’obsession de la subversion aux États-Unis [Az Egyesült Államokban központi téma a felforgatás], Le Monde diplomatique, 1988. február.

(2) The Washington Post, 2022. augusztus 10.

(3) These Disunited States [Ezek a Nem-Egyesült Államok], The New York Review of Books, 2022. szeptember 22.

Serge Halimi

Morva Judit

Megosztás