hu | fr | en | +
Accéder au menu
>
> Programajánló > 2023. október 18. 16:30

Filmvetítés

Egy jóházból való úrifiú botladozásai a politika és az érzelmek útvesztőiben (I-II. rész) – Libik György kora (1919-1995)

Meghívó A Kulturális Szakosztály egy különleges, ritkán látható film vetítésére várja a kollégákat és más érdeklődőket: Egy jóházból való úrifiú botladozásai a politika és az érzelmek útvesztőiben (I-II. rész) – Libik György kora (1919-1995)

JPEG - 109.8 kio

2020-ra készült el az a dokumentumfilm, amely Libik György meglepő fordulatokban gazdag életéről és koráról szól. Lehetett volna egyszerűen aranyifjú, bár szórakozásként elvégzi az egyetemet, mérnök lesz, majd a felszabadult Budapesten hídépítő társával együtt felépíti a Kossuth hidat. Motorozik, pilótavizsgát tesz, és a magyar olimpiai sícsapat sikeres tagja. A háborúban német állásokat robbant, és hihetetlen lélekjelenléttel menti az üldözötteket Wallenberggel együtt is. Igazi, megalkuvást nem ismerő baloldali, aki meg akarja valósítani a forradalmi eszméket 1945-ben és 1956-ban is, olyannyira, hogy a parlament forradalmi bizottsága elnökéül választják, majd Lengyelországon át menekül Svédországba. Svédországban a tudományos kutatás fejlesztésével, Amerikában a városfejlesztés matematikai modellezésével foglalkozik. Érzelmi élete sem szokványos: Szent-Györgyi Albert lánya az első felesége, majd elválnak, de később újra összetalálkoznak Amerikában. A II. részben: Kiegészítő ecsetvonások Libik György portréjára – többek között Karig Sára, Litván György és a filmrendező Szőts István beszél róla. A filmek vetítését követően Bubryák Istvánnal, a film producerével és többi alkotójával beszélgetünk néhány híres Libik György-díjas és a testvér, André Libik társaságában.

Időpont: 2023. október 18. 16:30 Helyszín: A MÚOSZ-székház Táncsics-Rát terme

Minden érdeklődőt szeretettel vár a szakosztály elnöke és titkára: Vámos Éva és Csarmaz Anikó

Megosztás