hu | fr | en | +
Accéder au menu

Könyvajánló: feminista újhullám

A nőmozgalmak modern kori történetét a 19 század végétől ismerik el egyértelműen feminista mozgalomként. Azóta hol előre lendült, hol megtorpant a nők jogait zászlajára tűző, ám szinte mindig haladó eszméket képviselő mozgalom. A téma szakértői a nőmozgalom fejlődését elemezve ma három nagy feminista hullámról beszélnek, de vannak, akik már egy negyediket is emlegetnek. A világméretű globalizációval ugyanis újfajta hátrányok és kihívások érték a nőket, a nőmozgalmakat.

E kötetben a feminizmus nagyon sokrétű legújabb hullámának bemutatásával foglalkozunk, ezen belül is a radikális baloldali mozgalmakkal kapcsolatot tartó marxista hagyományú feminizmussal. Szerzőink újságírók, filozófusok, szociológusok, politológusok, tanárok − férfiak és nők, külföldiek és magyarok - akiknek egyetlen közös ismérve, hogy magukénak vallják a radikális, baloldali, haladó eszmeiségű feminista mozgalmak ideológiáját és követeléseit. Sőt, némelyikük nőmozgalmi aktivistaként, élharcosként tevékenykedik.

A tanulmányokból, az interjúkból, és a nemzetközi feminista kongresszusokon elhangzott beszédek írott változataiból egyértelműen kiderül, hogy megújulóban van a feminista mozgalom. Már túlléptek a korábbi polgárjogi követeléseken, és kitörési pontokat keresnek a Nyugat és Kelet nőtársadalmát egyaránt sújtó új rabszolgaság felszámolására. Folyik a kapitalizmus legújabb válsága által okozott jelenségek elemzése, a gyarmatosítás következményeinek kiértékelése. Éledeznek és sajátosan modern szellemiséget mutatnak a muzulmán nőmozgalmak. Újfajta eszmélkedés, ráébredés és iránykeresés érzékelhető a marginalizálódott, nyomor szintre visszavetett volt szocialista országokban, az itteni feminista aktivisták megszólalásaiban.

A kötetben mintegy kakukktojásként, mégis a témához szorosan illeszkedve foglal helyet két tanulmány: az egyik a magyar nőmozgalom történetének egy hosszabb periódusát mutatja be, a másik egy „feminista kiáltvány”, egy izgalmas, feminista kritikával megfogalmazott szakértő filmelemzés.

Meggyőződésünk, hogy e könyv megjelentetésével jelenlegi bonyolult világunk megértését, és persze a megoldások keresését segítjük. A gondosan összeválogatott írásokat abban a reményben ajánljuk olvasóink figyelmébe, hogy további gondolatokat serkentsenek, vagy épp aktivitásra, cselekvésre sarkalljanak.

Megvásárlás módja:

A könyv sajnos (vagy szerencsére) elfogyott, így nem lehet megvenni. De olvasható a "köteles" könyvtárakban, így az OSZK-ben és a KSH könyvtárában is.

Magyar Diplo

Megosztás