hu | fr | en | +
Accéder au menu

MONSANTO szerint a világ - akciós áron

Marie-Monique Robin: MONSANTO SZERINT A VILÁG

- avagy a dioxintól a génmódosításig, egy multinacionális vállalat, amely jót akar nekünk

JPEG - 278.7 kio

A Monsanto, leányvállalatain keresztül, negyvenhat országban van jelen és az utóbbi években a génmódosítás vezető vállalatává vált. Pedig káros és mérgező termékei miatt – a PCB-k, az erős gyomirtó szerek, mint a Vietnámban használt Agent Orange, vagy az Európában betiltott szarvasmarha növekedési hormon – a Monsanto, az ipartörténet egyik legtöbb vitát kiváltó cége. 1901-es alapítása óta, perek sorát indították ellene, a vállalat viszont, ma úgy mutatja be magát, mint az „élővilág” szakértőjét, mint a fenntartható fejlődés értékeinek bajnokát. Azt állítja, hogy a génmódosított vetőmagok elterjesztésével, kitágítja – az egész emberiség hasznára – a természet, az ökoszisztéma működési korlátait. Mi az igazság ebben a kérdésben? Mi az óriásvállalat valós célja? Miközben hosszú évtizedekig figyelmen kívül hagyta tevékenysége környezeti és egészségi hatásait, hirtelen azt állítja magáról, hogy az éhezés problémája felé fordult és egy emberbaráti szervezet szerepét próbálja eljátszani.

A könyv új, eddig kiadatlan dokumentumokra, tudósok és politikusok véleményére, az áldozatok tanúvallomásaira támaszkodva mutatja be az iparbirodalom fejlődéstörténetét. Miközben a világ legnagyobb vetőmag vállalatává vált, növekedését hamisított adatok és elemzések, összefonódás az USA hatóságaival és sorozatos korrupciók övezték. A könyv nyomon követi és bemutatja azt az elképesztő folyamatot, melynek eredményeként a Monsantónak sikerült egész Földünkön elterjesztenie – minden valós ellenőrzés nélkül – a génmódosított mezőgazdasági termékeket, tekintet nélkül az emberek egészségére és a környezetkárosításra.

Az új mezőgazdasági világrend, amit a Monsanto készít elő, ijesztő következményekkel jár. A könyv talán még időben figyelmeztet a génmódosított növények gyors, ellenőrizhetetlen és nehezen visszafordítható szennyezési következményeire. Magyarország moratóriumot hirdetett a génmódosított növények termesztésére, a moratórium fenntartása „nemzeti ügy”, hiszen ritka egyetértés, ötpárti egyezség van érvényben az ország GMO-mentes státuszának fenntartására. Az Európai Bizottság viszont, szinte évente támadja a moratóriumot, nem árt, ha felkészülten várjuk és értjük, hogy miről vitáznak a szakemberek és a politikusok.

Marie-Monique Robin újságíró és filmrendező, több sikeres dokumentumfilm és könyv szerzője – munkáiért már több mint húsz nemzetközi díjat kapott, köztük 1995-ben az Albert-Londres díjat – felméréseit Latin-Amerikában, Afrikában, Európában és Ázsiában készítette. Több könyve is megjelent, a Szervkereskedelem, (Bayard, 1996), a Század 100 képe (Le Chéne/Taschen, 1999), Halálbrigádok, a franciaiskola (La Découverte, 2004, 2009), A gyanú árnyékában – a pedofilia ellenes harc nem várt kisiklása (La Découverte, 2006).

A Pallas Kiadó ( 1054 Budapest, Alkotmány utca 15 ) megvásárolta az Editions la DECOUVERTE kiadótól a magyar kiadás jogát - és most akciós áron 1 000.- Ft-ért árulja.

Franciaországban 75 ezer példányban fogyott el a könyv, amelyet több nyelvre lefordítottak.

Megosztás