hu | fr | en | +
Accéder au menu

Engedetlenség Leányiskolája

Enchanting Souls (Andalító Lelkek)

workshop + Piknik-Performansz

Ingyenes programjaink Szept. 20. 11-14h (Ludwig Múzeum): Enchanting Souls (Andalító Lelkek) workshop Szept. 22. 17-18h (Normafa): Piknik-Performansz

RAPID-RANDI: 3 KÉRDÉS JUDITHOZ

Engedetlenség Leányiskolája (EL): Kis Judit, alkotóművész vagy, kutató, tanítasz is, tereket alkotsz, közösségi eseményeket tartasz, folyamatosan úton vagy, folyamatosan együttműködsz, nyitsz, adsz. Szeptember 18-22 között egyhetes kurzust tartasz az Engedetlenség Leányiskolájában “ÉTKEZÉS ÉS A TEST TÁPLÁLÁSA: TUDATOS, RITUÁLIS ÉS KÖZÖSSÉGI MEGKÖZELÍTÉSEK” címmel. Az utóbbi időben egy olyan alkotói praxist hoztál létre, amely a művészetek és a gyógyítás határán mozog. Hogy kezdődött ez az egész és ma milyen formát ölt?

KJ: A projektjeimet, kutatásomat alternatív gyógymódok és a gondoskodás inspirálja, magunkról, egymásról, valamint társadalmi szinten. Munkáimmal a magunkon folytatott munkát és a sebezhetőség felvállalásának lehetőségeit igyekeztem láthatóvá tenni, ezért kezdetektől fogva az identitásom építésével és a személyes tapasztalataim integrálásával foglalkozom. A Radical Care és Healing fogalmak a művészetben, valamivel a Covid előtt, de leginkább a járvány ideje alatt terjedtek el esernyőt képezve a témával foglalkozó alkotók számára. Mostanra egyértelmű, hogy globálisan egy mentális és fizikai egészségkrízisben élünk, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a témával kapcsolatban figyelmet generáljak és párbeszédet teremtsek a közönséggel. Nálam családi traumák indították el a mélyebb kutatást, tapasztalatok gyüjtését természetes módszerekkel és mesternövényekkel. Szerencsére az eredmények tudományosan is igazoltak a táplálkozás és mikrobiom kapcsán. Gyógyítás terén egyébként nincs képesítésem, ezért legtöbbször terapeutákkal működök együtt bizonyos eseményeken.

EL: Nem először tanítasz az Engedetlenség Leányiskolájában. Mit jelent számodra a tanítás? Mi a te saját személyes kapcsolatod az oktatással, az iskolával, az akadémiával?

KJ: Már egy jó ideje követem Ádám Anna inspiráló munkásságát és az iskola alakulását. Korábban tartottam egy beszélgetős workshopot a Healing Garden kurzuson, amely végére egy nagyon megható előadás jött létre. Számomra meghatározó élmény volt látni, hogy egy azóta is egymást támogató mikroközösség alakult ki a hét folyamán és hogy ebben a folyamatban kicsit én is részt vehettem. Úgy gondolom, hogy hasznos dolgokat tanulni tapasztalatokból, szociális interakciókból és ezek integrálásából lehet. A tanításban azt a felelőséget vállalom, hogy inspirálni és bátorítani próbálom a diákokat miközben párbeszédet teremtünk és megtanuljuk egymást elismerni, megbecsülni. A legfontosabb, hogy legyen helye a kritikai reflexiónak és a vélemény nyilvánításnak az önkifejezés gyakorlásához. Szerintem van akinek kifejezetten jót tesz és biztonságot ad a szigorú iskolarendszer és a meghatározott keretek, de a számuk a felét se éri el azokhoz képest, akik ebbe bele vannak kényszerítve. Kamasz koromtól művészeti iskolákba járok, de az elviekben sokkal liberálisabb oktatási struktúra is traumákat okozott. Még mindig egyetemre járok, de azt kutatom, hogyan lehet másképp gondolkozni a tudásról és tudományokról. Amit elnyomtak és kizsákmányoltak a modernitás érdekében, az amire most leginkább szükségünk van; közösségi gondoskodás, alternatív gyógyítás és a természettel való összhang megteremtése. Erre a legjobb példa az őslakos kultúrák tudásának akadémiába való integrálása, ami egyrészt egy dekolonializációs folyamat, másrészt pedig esszenciális lenne megismernünk ahhoz, hogy túléljük a klíma krízist.

EL: Mit jelent számodra az engedetlenség?

KJ: Nem feltétlenül hiszek abban, hogy megengedni dolgokat mindig egyszerűbb, mint lázadni ellenük, mivel sokszor a pozitív dolgoktól is félünk. Fontos lenne minél korábban beépíteni a gyerekek önismeretébe a bűntudat és a szégyenérzet egészséges integrálását. Ha képesek lennénk minél fiatalabban megtanulni kiállni magunkért és másokért, amikor az igazságérzetünk sérül, akkor egy jobb világban élnénk. A félelem és a harag a test reakciója a személyes korlátokra és ha ezeket komolyan vennénk, nem pedig elnyomnánk magunkban akkor tudnánk mi az a belső hang, ami jó irányt mutat. Az Engedetlenség Leányiskolája azért különleges, mert van inspiráció és provokáció de tér is az önkifejezésre és a saját határaink felfedezésére.

Kik vagyunk? Engedetlenség Leányiskolája / School of Disobedience https://www.schoolofdisobedience.org/ Instagram: https://instagram.com/school_of_disobedience

Művészeti képzésünk: Arts & Healing Masterclass

Judit Kis www.u-dyt.com www.instagram.com/u.dyt

Ingyenes programjaink Szept. 20. 11-14h (Ludwig Múzeum): Enchanting Souls (Andalító Lelkek) workshop Szept. 22. 17-18h (Normafa): Piknik-Performansz

Megosztás