Mert nem csak az EB és a Brexit téma ma Európában... helyszíni 10-es

Helyszíni tudósítás/10

Párizs, 2016. június 24.

 

Renault Peugeot Citroen

Engedélyezni - betiltani - mégis engedélyezni. Kedden és szerdán ezek voltak a csütörtökre meghirdetett tüntetéssel kapcsolatos döntésre képtelen kormány kommunikációjának kulcsszavai. A múlt heti hatalmas tüntetésre való reakcióról és a növekedő erőszak orvoslásáról tétovázott napokig az elnök, a miniszterelnök és a belügyminiszter.

Tuntetok korbezarvaKedden a válsághelyzetet rendezni hivatott trió az engedélyezést tartotta helyesnek, de azzal a feltétellel, hogy a tüntetés ú.n. „statikus” tüntetés legyen, azaz rendőrkordonnal körülkerített egyhelyben toporgás. A magyarázat: „Fogytán van a karhatalom energiája, a sorozatos tüntetések, az EB felügyelete valamint rombolók kordában tartása már meghaladja az erejét.” A szakszervezetek, a jobboldal és a „rebellis” szocialista képviselők kórusban tiltakoztak a gyülekezési szabadság ilyen, eddig ismeretlen formában történő, korlátozása miatt. Az egyik kritikus szocialista képviselő egyenesen a kormány értelmi képességét kérdőjelezte meg és csatlakozott a jelenlegi alkotmány újjal való felcserélését, a VI-ik Köztársaság alapjainak megvetését követelőkhöz. A szakszervezetek pedig azzal vádolták a kormányt, hogy a tüntetések alkalmával, a kb száz fiatal által okozott kár – ami egyébként is megakadályozható – csak ürügy a kormánynak, hogy elnémítsa a Munkatörvénykönyv reformja elleni tiltakozást. A kommunista párt elnöke, Pierre Laurent figyelmeztette a kormányt, hogy döntése csak növelni fogja az erőszakot.

Tuntetok az oszlop arnyekabanSzerdán a meghirdetett tüntetés előtti nap hajnalán François Hollande újabb tanácskozásra hívta össze Manuel Valls-t (miniszterelnök) és Bernard Cazeneuve-öt (belügyminiszter), és döntésük a tüntetés betiltása volt. Merész lépés egy olyan országban, ahol 54 éve nem volt erre példa ! (1953 és 1962 között, az algériai háború idején voltak a tüntetések betiltva.) Az erőskéz politikáját képviselő miniszterelnök jelentette be, megtoldva, a már sokszor ismételt kijelentéssel, hogy a reform visszavonásáról senki ne álmodozzon. A parlamenti pártok vezetői kórusban jelentették be tiltakozásukat, és hogy igenis lesz tüntetés, és személyesen, a sor elején fognak, szembenézni a rendőrökkel, csendőrökkel. Többen Manuel Valls lemondását követelték. A fasiszta Front National egyik képviselője ( !) adott leckét neki egy rádióinterjúban: „Vajon a tüntetést ma betiltó szocialista vezetők hogy reagálnának, ha a – választásokon netán győző – Front National kormánya tenné ugyanezt?”.

Piros kartya

Néhány órával később, délben, a France Culture híreiben a megrökönyödésüknek, felháborodásuknak hangot adó politikusok, történészek, filozófusok, írók, művészek követték egymást, amikor hirtelen, 13 órakor, jött a gyorshír: François Hollande bejelentette, hogy mégis engedélyezi a tüntetést !

  

Kiskapu a Bastille onA félreértések elkerülése céljából, azért megerősítette szilárd elhatározását, hogy a reformból egy jottányit sem enged! A tüntetés nem lesz „statikus”, de nem lehet olyan se, ahogy a szervezők tervezték: a Prefektus engedélyezi, hogy az eredetileg meghirdetett helyről, a Bastille-térről induljon, de nem mehet végig a városon egészen a Nation-térig; miután elérte az Arsenal-medence túloldalát (kb 800 méterre a Bastille-tól), vissza kell kanyarodnia a Bastille-térre. Ezután jöttek a biztonsági intézkedések: a Bastille-tér golyóálló palánkokkal való lezárása, a buszmegállók ugyancsak palánkokkal történő védelme, 2000 rendőr mozgósítása, felhatalmazásuk, hogy már a tértől egy kilométeres távolságban átkutassák az odatartók táskáját, és a térre érve a palánkok segítségével kialakított kiskapukon újra átkutassák őket. Dresscode-ot is megadtak: ha a tüntetők nem vették volna észre, hogy szerdán beköszöntött a kánikula, akkor figyelmeztették őket, hogy könnyű öltözékben, kisméretű táskával jelenjenek meg.

Plakat Le Point internetA délutáni és esti órákban az elemzők azt latolgatták, hogy Hollande államelnök „engedménye” vajon Valls miniszterelnök vereségét, és a józanabb, kevésbé vérmes belügyminiszter győzelmét jelenti-e? Többen a kormány machiavellista feszültségnövelő, zavartkeltő stratégiájáról beszéltek, mások az államelnök döntésképtelenségét, tehetetlen ide-oda lavírozását hangsúlyozták.

 

Zoo Le Point internet Csütörtökön, tegnap a tüntetés megvolt, jóval kevesebben voltak, mint a múlt hét csütörtökén, mindössze 70 ezren Párizsban és az országban, de a szakszervezetek biztosították a kormányt, hogy az ellenállás egy szemet se lanyhult. Többen bírálták a szakszervezeteket és a baloldali pártokat, hogy elfogadták a kormány feltételeit. Egy rögtönzött transzparensen olvashattuk, „C’est pas une manif, c‘est un zoo !!”, magyarul, „ez nem tüntetés, ez állatkert”. És ha a rombolni szándékozók valóban nem jutottak be a Bastille terére, a békésen visszavonulókat és kicsit még ott időzőket, a rendőrség azért gumibotokkal fenyegetve, körülfogva kényszerítette távozásra. Ebből azután lett összetűzés, de megmaradt verbális szinten.

Végül, a gerilla módszerhez folyamodó kb 100 fős anarchista csoport jóval később, este 9-kor, és a város egész más pontján megtámadta és keményen megrongálta a kormánnyal már több hónapja kiegyezett szakszervezet, a CFDT székhelyét.

 

Folyt. köv.

Körösi Zsuzsa