Helyszíni tudósítás/5 Párizs, 2015. május 19

Mozart gimnazium

Az elmúlt hét, ahogy ez várható volt, a 49.3, a demokrácia megcsorbítása elleni tiltakozások jegyében telt el. Emlékeztetőül, a múlt héten a kormány döntött, mellőzi a parlamenti vitát a Munkatörvénykönyv reformjáról, mivel e törvényjavaslat nem nyerte volna el a Parlamentben a többség szavaztatát. Ezt jelenti a 49.3. A baloldal nem tudott bizalmatlansági indítványt benyújtani, mert nem írta alá a beadványt 58 képviselö. A jobboldal ugyan be tudta nyújtani, de mivel a Parlament többsége nem szavazta meg a bizalmatlansági indítványt, a kormányt nem tudta megbuktatni, és a törvényt így automatikusan megszavazottnak nyilváníthatta a kormány.

Nos, mindenki elégedettlen, kivéve a nagyvállalatok képviselőit, akikkel egyetértésben készült el a reformtervezet, akik az 5000 módosítás ellenére elérték például a túlórabérek törvény által biztosított csökkentését, valamint azt, hogy a munkaidőt, a dolgozók képviseleti módozatait, és a velük való tárgyalásokat immár ne törvény szabályozza, hanem vállalati szinten dönthessenek erről a munkaadók.

A sztrájkok, tüntetések egymást követik a kierőszakolt törvény, a kormány és a rendőrség ellen - és nem utolsó sorban a demokrácia védelmében. A kamionosok a hétfőről keddre virradó éjszaka szüntették be a munkát Nantes-ban, Maresille-ben és Bordeaux-ban, a párizsi tömegközlekedés dolgozói (RATP) kedden, és a héten a kikötők és légitársaságok részleges vagy teljes leállása várhatò.

Érdekes a szakszervezeteken belül megfigyelhető erőviszony-változások : a tagság tömeges kilépésével fenyegeti a CGT-t és az FO-t, így a « bázis » nyomására ez utóbbiak vezetősége kénytelen felhagyni szokásos megbékélési stratégiájukkal, és a konkurrens, radikálisabb és sokak számára vonzóbb SUD-Solidaire nevű szakszervezettel együttműködve a megújítható sztrájk-felhívásokhoz folyamodni. Így kedden a három szakszervezet közös felhívására indítottak figyelmeztető sztrájkot az állami vasutak (SNCF) dolgozói és a már eddig is sztrájkoló gyárak, üzemek mellett több kulcsfontosságú és nagyszámú szervezett dolgozóval rendelkező szektorokban is sztrájkok kezdődtek : az olajfinomítők dolgozói, a dokkmunkások, a tengerészek függesztették fel a munkát. Abban bíznak, hogy ha kitartanak, és a többi szektor is melléjük áll, akkor június 13-án a Szenátus jobbnak látja majd a törvény elutaítását.

Ami a tüntetéseket illeti, tegnap az ország számos városában vonultak ki a diákok, gimnazisták és a már sztrájkoló vagy a még nem sztrájkoló, de tiltakozó munkahelyek dolgozóinak százezrei (68.000 a rendőrség, 220.000 a szakszervezetek szerint). Csütörtökre is megmozdulásokra számíthatunk.

Tegnap délben – a mai tüntéseket megelőzően - viszont a rendőrök szerveztek nagygyűléseket az ország mintegy 60 városában az általános « rendőrgyűlölet » ellen. Párizsban, ez nagyon pikáns, a rendőrség gyűlése a a Köztársaság téren volt mehirdetve, ott, ahol március 31-ike óta találkoznak nap mint nap a a Nuit debout* tiltakozó résztvevői. Ott voltak az őket valóban gyűlölő anarchisták ellen-tüntető csoportja - akik ellen, magátólértetődően, kivezényelték a rendőrséget.

Itt érdemes megemlíteni, hogy a rendőri erőszak - a fiatalok gumibotozása, a flashball-lövések (egy vidéki városban egy diákot megvakítottak egy flashball lövéssel !!!), a békésen tüntetők könnygázbombázása - egyre nagyobb nyilvánosságot nyer a tüntetők okos telefonos vidéozásával és a videóknak a társadalmi hálózatokon történő villámgyors terjesztésével. Egy rendőr ellen már eljárás indult egy màr megbilincselt diák videóra vett gumibotozása, megrugdosása miatt. A tüntetéseken állig felfegyverzett, pajzzsal, bukósisakkal ellátott rendőrök már többször hangot adtak kétes helyzetüknek és bizonytalanság-érzetüknek. Újabban ők is próbálkoznak a vidéozással, de ez még egy kicsit nehezen megy nekik.

De mit kezdjenek a rendőrök bizonytalanság-érzésével a békésen felvonuló diákok, tanárok ápolónők, újságírók, repülőtéri alkalmazottak, gyári, üzemi munkások, munkanélküliek, hajléktalanok és még sorolhatnánk, akiket indokolatlan helyen, indokolatlan időpontban sorozatos könnygázbombákkal « lep meg » a rendőrség nyilvánvalóan csak azért, hogy elfutásra, menekülésre kényszeítse őket ? (Az egyik tüntető kedden trópusi strand-öltözetben, úszógumival vonult fel, humorosan emlékeztetve az egyik városban a rendőrség slaggos támadására a tüntetők ellen...) Ugyanakkor a rendőrség nyugalommal, beavatkozás nélkül szemléli a rendszeresen a tüntetések végén felvonuló valóban törő-zúzó fiatalokat. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a zavar-és feszültségkeltés tíz-tiezenöt éve kipróbált, bevàlt stratégiájáról van szó. Ahogy ilyenkor azt a protokol előírja, F. Holland tegnap reggel megerősìtette, hogy nem fog meghátrálni és feltétlen támogatásáròl biztosította a rendőrséget

 

Folyt. köv.

Körösi Zsuzsa

*(kiejtés : nüi döbu), a fordítás :

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1040795592633167&id=135424713170264)

A május 11-ikei tudósítás :

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1057221454323914&id=135424713170264

Az április 24-ikei tudósítás :

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1046717322040994&id=135424713170264&substory_index=0

Az április 17-ikei és 10-ikei tudósítás :

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1043410932371633&id=135424713170264