Helyszíni tudósítás/3 Párizs, 2016. április 24.

vieille dame 3

Az elmúlt héten Párizsban és az országban a mozgalom jövője körüli viták kerültek a Nuit debout-k* középpontjába. Ez jele annak, hogy a résztvevőkben most tudatosul az, amire a filozófus Szlavoj Zizek 2011-ben figyelmeztette az Occupy Wall Street-en összegyűlteket : « Itt együttvagyunk, jól érezzük magunkat, de ne felejtsétek el, a karnevál könnyű játék. A másnapi ébredés a fontos, amikor a mindennapi élet újra kell kezdődik, és látni  akarjuk, hogy változott-e valami. »

Valóban sokan szóba hozzák a gyüléseken a madridi Plaza del Sol Indignados-ait valamint a belölük kinőtt, most már pártként tevékenykedő, a rendszerbe beilleszkedő Podémos-t és az Occupy Wall Street-et, keresve, az előző mozgalmak tanulságait. A legfontosabb tanulság az, hogy se Spanyolországban, se az Egyesült Államokban nem változott semmi a politikai rendszerben.

A hét egyik meghatározó eseménye a szerdai (április 20.) nagygyűlés volt a Köztársaság tér mellett lévő szakszervezeti központban. A nagygyűlés a központi kérdése a « Hogyan tovább ? » volt.

Frédéric Lordon közgazdász, filozófus beszéde elején a Köztársaság téri viták egyik fiatal hozzászólóját idézte, « a gépezet minden elemébe porszemeket kell hintenünk ». Lordon ezt a neoliberálisok által harminc éve kialakított, rànk erőszakolt keret széttörésében látja. Ugyanis ebben a keretben, mondta mintegy 500 hallgató előtt, valóban « There is no altervative », nincs alternatíva, ahogy Margaret Thatcher hirdette. A « megrökönyödött közgazdászok » csoportjába tartozó közgazdász-filozófus számára az alternativa : a bankok spekulatív tevékenységének betiltása, a részvényesek hatalmának semlegesítése, és az EU minden tagországra kötelező antiszociális irányelveinek eltörlése.

A gyűlés egyik kezdeményezője, az újságíró és filmes François Ruffin egy hatalmas május 1-i tüntetés megszervezésében látja a mozgalom továbblépését. « A kormány érdeke, mondta, hogy a Nuit debout-k a tereken belül maradjanak és hogy a fiatalok és idősebb támogatóik egymásközt vitatkozgassanak. A mi érdekünk ezzel szemben, hogy a szakszervezetek mellénk álljanak. »

Egy grenoble-i szakszervezeti felelös szintén a két, ma még külön vágányokon mozgó társadalmi mozgalom találkozásának lehetőségeit kereste. Több helyen az országban már vannak munkabeszüntetések, és több kórház, gimnázium, posta valamint Havre kikötője április 28-ára sztrájkot hirdet, de « az általános sztrájkhoz ez nem elég, ehhez egy nagy szikrára van szükség », mondta.

Szombat délutàn (àprilis 23.), kint a Köztársaság téren az « Általános sztrájk-bizottság » ennek a szikrának a lehetőségeit vitatta. « Ha a gyárak, üzemek, a kereskedelmi dolgozók nem jönnek ide, nekünk kell őket megkeresni », javasolta egy fiatalember. Ezzel mindenki egyetértett, és sokan készek voltak részt venni a megkeresési akciókban, abban azonban kevésbé volt összhang, hogy a kormánnyal együttműködő szakszervezeti központokkal kell-e, érdemes-e kapcsolatba lépni. Egy fiatal nő az általános sztrájk kérdésében a szakszervezeti tagság és az országos vezetők közötti nyílt konfliktusokról beszélt.

A mozgósítások dátumai egymást követik az elkövetkező tíz napban. A nagygyűlés épületének utcai falán már ki vannak ragasztva a szakszervezetek április 28-ára meghirdetett tüntetése, utána jön május 1., és május 3-án kezdödik a Munkatörvénykönyv reformjának parlamenti vitája. Erre a napra, jelentette be egy civil szervezet képviselője, « kemény akcióval kell, és fogunk reagálni. A törvénytervezet ihletője, sőt, megszövegezője a nagyvállalatok érdekképviseleti szervezete [francia nevén], a MEDEF. A MEDEF a kormány tulajdonképpeni irányítója, és egyiküket sem érdekli, hogy ezt a törvénymódosítàs elleni tiltakozást a lakòssàg 56%-a támogatja. Ezt kell mindenki számára nyilvánvalóvá tennünk. » A tervezett akció május 3-án a MEDEF épületének körülzárása, a MEDEF működésének lebénítása.

A Köztársaság téren szombaton nem a hideg szél és az esőre álló sötétszürke ég okolható a hangulatváltozásért. Ha az elmúlt majdnem egyhónapos napi találkozások, viták, új barátságokat, tapasztalatokat, önbizalmat, energiát adnak az ittlévőknek, most, érettebben, sokan érzik, hogy a februárban elindult mozgalom fordulóponton van. Talán csak most értik meg sokan, hogy mekkora a tét. A kérdés, vajon Dávid itt és most is feltalálja-e magát Góliáttal szemben .

 

 

Körösi Zsuzsa

*(kiejtés : nüi döbu), a fordítás : https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1040795592633167&id=135424713170264)

Az április 17-ikei és 10-ikei tudósítás :

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1043410932371633&id=135424713170264