Filmklub, 2021. május 26.: Rendszerváltás előtt és után

filmklub csík

---------------  ONLINE  ---------------

2021. május 26. szerda, 20:15
 
 
Rendszerváltás előtt és után
 

A magyarországi filmművészet egyik erős ága a szociálisan érzékeny, a mikrokörnyezetben a szinte teljes rendszerjellemzőket bemutató irányzata. Noha ennek a jellegzetes stílusjegyeket viselő vonulatnak már a múlt század hatvanas éveiben vannak előzményei, nemzedékké formálódásában a Balázs Béla Stúdió és néhány, jobbára a periférián maradt amatőrfilm klub, pl. a Kőbányai amatőrfilm stúdió játszott szerepet. Az irányzat legfőbb jellemzője, hogy a lehető legintimebben, mégis dokumentarista módon, a tényeket játékfilmmé formálva, direkt állásfoglalás nélkül mutatja be a zsákutcás sorsokat.

A filmklubban egyszerre két, egymáshoz szorosan kapcsolódó filmről fogunk eszmét cserélni. Sajnos, mivel e filmek nem hozzáférhetők Magyarországon sem, a kép- és hangminőség nem a legjobb, mert a felvételek egykori VHS kazettákról származnak.

A két filmet nemcsak a tragikusan fiatalon elhunyt rendező, Erdőss Pál személye és számos hasonló jelenet köti össze, hanem a főszereplő is, Odzsa Erika, aki a művészi tömörítés következtében egyetlen személy köré sűrített történéseket olyan személyes átéléssel úgy hitelesíti, hogy sokszor az az érzésünk, mintha dokumentumfilmet látunk. S ez nem véletlen.diplo filmklub

Adj király katonát! (1982)

A nagyipari kapitalizmus kialakulása szorosan kötődik a textiliparhoz, ezért a szövőgyári munkások élete gyakori témája a művészetnek, így a filmnek is.  A rendszerváltás előtti magyar textilipar folyamatosan, tehát a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején is szívta magába a fiatal, vidéki, szakképzetlen nőket,. A gyárakban dolgozó fiatalok álma a jobb, könnyebb élet, s majdan a szép család volt. A „könnyű” fizikai robot, az alacsony képzettség, a tájékozatlanság azonban keveseknek adta meg a felemelkedés lehetőségét, szó sincs már arról, hogy ők lennének hatalmon, és nem is kívánnak ilyesmit. A létbiztonság ugyan számukra is megteremti az élet legalapvetőbb szükségleteinek kielégítését, ám sok esetben ennél többet aligha.

a film bármikor megtekinthető előtte itt:


diplo filmklub 2

Fényérzékeny történet (1993)

A rendszerváltás után százezrek váltak munkanélkülivé. Ez felkészületlenül érte az embereket, és ha dönteniük kellett, ha egyáltalán volt lehetőségük bármiben is dönteni, gyakran egymás után hozták a rosszabbnál rosszabb, önsorsrontó döntéseket. Ez történt a film főszereplőjével is, aki szinte vonzza magához a kisebb-nagyobb tragédiákat, míg végül mindent elveszít.

a film bármikor megtekinthető előtte itt:

 

Join Zoom Meeting

 

Moderátor: Cs. Kádár Péter

 

Várunk szeretettel a MagyarDipló szerkesztősége  és a MÚOSZ Kulturális Szakosztálya nevében Morva Judit és Vámos Éva

akinek még nincs letöltve a zoom, itt letölthető: https://hu.wizcase.com/download/zoom/