TGM - ATV Húzós c. müsorában 2012.04.12

Rónai Egon április 12-i Húzós című műsorában (ATV) Tamás Gáspár Miklós volt az egyik beszélgető partner. A politikai okokból a közelmúltban állását vesztett, sajátos, független utat járó, nemzetközi rangú, ma radikális baloldali filozófus ezúttal is érdekfeszítő megállapításokat tett.

(magyar, 38:12 perc)

Kísérletet teszünk a népszerűen TGM-ként ismert rendkívüli gondolkodó legfontosabb téziseit egy-egy csokorba fogva kiemelni:

  • Magyarország a második legreakciósabb ország a világon, É-Korea mögött; és rasszista állam, az egész világon erősödik a rasszizmus, de másutt van ellenállás; hazánk az egyetlen ország az általa ismertek közül, ahol a baloldal helyén fekete lyuk van; a DK-nek és az MSZP-nek nincs baloldali politikája - ami az antikapitalizmus volna – így mindkettő polgári párt, az MSZP középjobb polgári párt.

  • A baloldali politizálásnak az EB, EKB és IMF trojkával szemben kellene folynia; ez nem jelent azonosulást Orbán Viktorral, akinek a gazdasági politikája azonos az IMF-ével: megszorításokra irányul, Orbán más tőkés csoportot képvisel, mint a trojka; az igazi ellenzéki politizálás a nyomtatott és elektronikus sajtóban folyik, nem az ellenzéki pártok vezetői folytatják a Parlamentben; a kultúrát úgy tudja rombolni a kormány, hogy szinte semmi ellenállás nincs.

  • A liberális múltjával kapcsolatban kifejti, hogy tévedés volt, a liberalizmus része volt annak a katasztrófának, amit a rendszerváltás hozott; ő maga naiv volt, hibázott, amikor részese volt a sztrájkmozgalmat korlátozó törvény megalkotásában.

  • A nyugati és keleti kapitalizmus közötti különbség, hogy a nyugati megengedi a lázadást: a munkásmozgalmat, ellenkultúrát, marxizmust.

  • Fordulatra nem lát lehetőséget: olyan mély gazdasági, társadalmi, kulturális erők működnek, amelyekkel szemben az ellenállás szinte lehetetlen; a lázadás azonban Nyugaton megindult már.

Nehéz lenne vitatkozni vele!