hu | fr | en | +
Accéder au menu
>
> Programajánló > 2024. március 12. 17:00

Diplo Filmklub online

Az első tanító (1965)

JPEG - 188.8 kio

Az első tanító (1965)

https://videa.hu/videok/film-animacio/az-elso-tanito-1965-bYXcDpQ5CY2ik3C7

A szovjet filmművészet kiemelkedő alkotását sokan méltatták már. Számunkra azért lehet érdekes, mert azt mutatja be, hogy a tanítás és a tanulás nem mindenki számára öröm csupán, hanem nagyon nagy munka. Az elmaradottság felszámolása nagyon nehéz. Rengeteg erőt igényel. A filmbeli első tanító tudja, hogy ő nem jó tanító, de valakinek, valakiknek el kell kezdeni, hogy a nyomorúságos kunyhók analfabéta világából az írástudók erős, modern országa legyen. Amikor napjaink Magyarországán a tudatlanság a hatalom célja immár évitizedek óta, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy utódainknak mekkora erőfeszítés lesz majd elölről kezdeni. Persze, nem a film nézése közben kell ezen gondolkodni, akkor elég gyönyörködni ebben a minden szempontból szép alkotásban.

A beszélgetést és a vitát Cs. Kádár Péter fogja moderálni. Csatlakozni majd az alábbi linken lehet: https://us06web.zoom.us/j/88364025320?pwd=1ew95gFki1Jg5bk3XJaCDWOu5vHoq7.1

(aki nem használta a zoomot az előző filmklub óta, valószínűleg frissítenie kell. Érdemes még előtte megpróbálni rácsatlakozni.) Szeretnénk megkérni az érdeklődőket, hogy a filmmel kapcsolatos, a rendezőről, a szereplőkről és természetesen a filmben felvetett problémákról küldjétek el - az alábbi mail címre: info@magyardiplo.hu – már előzetesen a kérdéseiteket és gondolataitokat, hogy minél tartalmasabb beszélgetésre tudjunk felkészülni.

Mindenkinek jó filmnézést és kellemes beszélgetést kívánunk!

Megosztás