Sötét álmok

A 2011-ben Norvégiában történt mészárlás annál is inkább meglepett mindenkit, mivel úgy tűnt, hogy épp Norvégiában sikeres a szociális és politikai kiegyezés, a norvégok egy élhető társadalmi és politikai berendezkedést alakítottak ki maguknak. A társadalom átlátható és decentralizált, felerősíti az emberi együttélés kellemes vonásait, mindig és mindenben a legfontosabb a kompromisszum, a társadalmi viták kizárólag arról szólnak – és itt Jo Nesbo írót idézzük – „hogy mi a legjobb módszer arra, hogy a jobb és baloldal egyességre jusson”. És ebben a mintademokráciában, mely képes meghaladni a konfliktusok szintjét megjelent egy fogékonyság – ez a legkevesebb, amit mondhatunk – a teljesen gátlástalan szélsőjobb iránt, ami nem vezethető vissza Vidkun Quisling – a megszállt Norvégia nácibarát kormányának vezetője – nacionalista örökségére. És ez az új irányvonal nem csak Norvégiában alakult ki, és nem redukálható kizárólag a politikai témákra: belsőségesebb, meghittebb, személyesebb, ezért veszélytelenebbnek látszik. Jelen van a művészetekben, a legkülönfélébb szabadidős tevékenységekben. Létrejött egy olyan képzeletvilág, mely közvetlenül belső érzékenységünkre hat.

Bővebben...

Az Ötcsillag Mozgalom

A legutóbbi önkormányzati választásokon, 2011. május 21-22-én, Pármában, az olasz élelmiszeripar fővárosában, olyan multinacionális cégek, mint a Parmalat és a Barilla székhelyén aratott győzelem végleg bevonta az Ötcsillag Mozgalmat (M5S) az olasz politikai élet főszereplői közé. A mozgalom, amelyet a Financial Times által az „olasz Jimmy Cricketként[1]“ (Beszélő Tücsökként) aposztrofált genovai komikus, Beppe Grillo alapított, alig kétéves fennállása után három település polgármesteri székével és mintegy 250 városi és tartományi képviselővel büszkélkedhet, de ami mindennél fontosabb, olyan pártpreferenciát mutató közvélemény-kutatási adatokkal (18%) amelyek országos szinten az immáron szabadesésben lévő Silvio Berlusconi vezette Szabadság Népe (PdL) párttal azonos százalékaránnyal a megosztott második helyre taksálják egy elkövetkezendő választáson.

Bővebben...

Bajnai Gordon volna a mentőangyalunk?

Idestova két éve már, hogy a mainstream nyugati média kitartóan ismételgeti azt a tézisét, miszerint Magyarország Orbánisztánná változott, vagyis egy olyan önkényuralmi rendszerré, ahol lábbal tiporják a huszonkét év alatt felépített demokráciát, és egyre fenyegetőbben lépnek fel a kisebbséggel, elsősorban a cigánysággal szemben. Ezek szerint a véleményformálók szerint Magyarország számára most egyetlen valódi célkitűzés létezhet: megszabadulni Orbántól és visszaterelni Magyarországot arra a „helyes útra”, amit a Brüsszel, az Európai Központi Bank, az IMF és a pénzügyi piacok által egyedül üdvözítőnek tartott ortodox gazdaságpolitika fémjelez.

Bővebben...

Julian Assange, Augusto Pinochet és a többiek

Julian Assange a WikiLeaks internetes honlap alapítója, aki 2010-ben  több százezer titkos Pentagont, illetve State Department dokumentumot hozott nyilvánosságra, nem csak barátokat szerzett magának Washingtonban. Ausztrál állampolgárságú ember lévén, akár  fityiszt is mutathatna az amerikai hatóságoknak, ha a svéd bíróság nem bocsátott volna ki ellene letartóztatási parancsot. A bíróság ki akarja őt hallgatni a Svédországban elkövetett – de általa tagadott – szexuális zaklatás ügyében.

Bővebben...

Az Igazgyöngy Alapítvány esélyteremtő munkájának összegzése

 
kiutak pecsét3

 Ritók Nóra indul az Év embere versenyen, szavazni itt lehet rá.

 

Kelet-Magyarországon, a legnagyobb szegénység közepette, Told, Biharkeresztes és Berekböszörmény falvak lakói összefogtak, és megpróbálják megállítani, sőt visszafordítani az elmúlt évek lecsúszási folyamatát. És mint mindig, amikor nagy baj van, a nők járnak az élen. Gyakorlatiasak és szívósak, tudják, hogy csak összefogással, egymás megértésével és segítésével, közösen lehet kimászni a mély gödörből.

Az L. Ritók Nóra által vezetett Igazgyöngy Alapítvány és Művészeti Iskola segítségével értelmes és pénzt kereső munkát teremtenek maguknak, mert enélkül nincs önbecsülés és nincs öntudatos élet.

Bővebben...

Válság vagy robbanáskiutak pecsét3
Kiutak a társadalmi válságból konferencia nyitóbeszéde

Nagy tisztelettel köszöntök minden kedves vendéget, érdeklődött és meghívott előadót. Külön öröm számunkra, hogy Francis Wurtz úr az Európai Parlament Egyesült Baloldal/Északi Zöldek parlamenti csoportjának volt frakcióvezetője, örökös Európai Parlamenti képviselő megtisztelt jelenlétével és segíti a munkánkat. Külön szeretném kifejezni hálámat Dr. Tabajdi Csaba Európa Parlamenti képviselőnek, hogy elvállalta a konferencia védnökségét és komoly összeggel támogatta a rendezvényünket, a Táncsics Alapítvány és a Le Monde Diplomatique magyar kiadójával egyetemben. Köszönöm a meghívott előadóknak is, hogy időt és fáradságot nem kímélve eljöttek és közreadják, álláspontjukat, felvállalják véleményüket, ami a mai világban nem biztos, hogy egy életbiztosítás. De ha félünk, nem lehetünk demokraták. A mai nap előadóival szemben egyetlen kikötésünk volt csak: a demokrácia feltétlen hívei legyenek. Nem azzal foglalkoztunk ki baloldali, ki liberális, ki jobboldali, hanem azzal ki sorolható a demokraták közé.

Bővebben...

Egy másmilyen Európai Uniót!

kiutak pecsét3
Kedves Barátaim,

Először is szeretném megköszönni a szervezőknek, hogy meghívtak és így résztvehetek ezen a találkozón. Két okból is nagyon örülök. Először is, mivel a jelenlegi nehéz helyzetben, amellyel mindannyiunknak szembe kell néznünk, a haladó erők közötti együttműködést, a kereteket kiszélesítő minden lehetőséget meg kell ragadnunk, minden ilyen lehetőség hasznos. Másodszor pedig mert már 45 éve ismerem Magyarországot és kifejezetten szeretem ezt az országot. Mindig örömmel jövők, most is, pedig a mostani politikai helyzet a legutálatosabb, amit eddig alkalmam volt megismerni.

Bővebben...

Az elmosódott arculatú Nemzetközi Atomenergia-ügynökség

Bécsben, az osztrák fővárosban, a Duna, egy autópálya-csomópont és egy magasvasút által közrefogott ultramodern városi környezetben székel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). A szögesdróttal körbevett, 4 500 irodahelyiségből álló monumentális épületegyüttes szívében, a kőlapokkal borított sivár előterű ENSZ-irodaház a házigazdája a nukleáris biztonságról rendezett konferenciának, amelyet a 2011. márciusi fukusimai katasztrófa után rendeztek meg. Az épület előtt diplomáciai rendszámmal ellátott autók parkolnak, és a bejáratokon csoportokba verődött hivatalosságok tódulnak be, hogy pillanatokon belül diszkréten elnyeljék őket az alsó szintre lesikló mozgólépcsők.

Bővebben...

Wen Jiabao és családja

A Bo Xilai (Po Hszi-laj)-affér alaposan megzavarta a Kínai Kommunista Párt 18. kongresszusának előkészületeit. Ugyanakkor a nyugati lapok, így a New York Times is, a miniszterelnök, Wen Jiabao (Ven Csia-pao) és családja óriási felhalmozott vagyonáról cikkeznek. A november 8-án kezdődő kínai nagymise szinte csak egy szimpla formalitás. Az ország vezetőinek lecserélése – ilyen teljesen előkészített formában, először az ország történetében – már régóta elő van készítve.

Bővebben...

A fiatalok jelenlegi helyzete, illetve kilátásai egy egyetemista szemével


kiutak pecsét3
Először is szeretném definiálni a címben elhangzottakat: Fiatalok alatt a 14 és 28 év közötti korosztályt értem. 14, hiszen jövőjéről egy átlagos fiatal ekkor kezd el gondolkodni, a középiskola kiválasztása ugyanis nagyban meghatározza későbbi lehetőségeit. 28 év pedig azért, mert ekkorra már befejezte tanulmányait, figyelmét pedig a családalapítás felé koncentrálja. Jelenlegi helyzetén a második Orbán-kormány jelenlegi két évét. Kilátásain pedig egyrészt rövidtávon a ciklus végéig tartó közel 2 évet, másrészt középtávon kettőtől-ötig, hosszútávon pedig öttől-tíz évig terjedő időintervallumot értem.

Minden második 18 és 29 év közötti fiatal tervezi, hogy kivándorol, derül ki a TÁRKI 2012-es márciusi felmérésből. Kik hosszabb, kik rövidebb időre, sokan közülük azonban vissza sem jönnének.

Bővebben...