hu | fr | en | +
Accéder au menu

Vallásháború

JPEG - 61.7 kio

Franciaország kommunikációs és politikai krízishelyzetet élt át nem régiben. (1) És sok jel mutat arra, hogy hasonló kitörések a jövőben is várhatóak: minden mértéket nélkülöző hozzászólások sora egy sajtóban megjelent karikatúra kapcsán; a Twitter egy igazán ideális eszköz a megfontolatlan válaszokra, vagyis a tűz terjesztésére; a valláshoz kapcsolódó témák kiváló üzemanyagként szolgálnak a tűz további terjedéséhez; egy lejáratódott politikus, egyébként volt miniszterelnök, aki azt reméli, hogy a tűzvész hamvaiból esetleg újjáéledhet.

És mindezt megfejeli egy mára már jól bejáratódott és visszaigazolt szabály: minden témának, még az amerikai nők által megélt szexuális zaklatásnak is, előbb vagy utóbb muzulmánozás a vége.

A probléma nem mai keletű. 1989. október 4-én, egy hónappal a berlini fal leomlása előtt, a „Creil-i fátyol (2) ” ügyhöz kapcsolódva lett az iszlámból, egy, a közvéleményt felborzoló vissza-visszatérő tematika. A botrányokból élő magántelevíziós csatornák állandóan felújítják és epizódokkal tarkítják a többrészes sorozattá növekvő témát, amely egyébként jól kapcsolódott a konzervatív politikai iszlám globális és valóban erősödő elterjedéséhez, amelyet akkoriban nagyvonalúan finanszírozott az USA és Szaúd-Arábia. Annyira, hogy a nyugati sajtó és a hozzá kapcsolódó értelmiségiek, lelkesen köszöntötték a dzsihádot végig a szovjetek elleni, afganisztáni harcok során 1979-től 1989-ig. Az afgánok vallásos kizárólagosságát szinte szimpatikus, kulturális különlegességként mutatták fel. (3)

A két média igazgató, Edwy Plenel (4) és Riss (5) – akik egyébként egyetértettek a jelenlegi köztársasági elnök választási kampányának támogatásában, de egy sor más kérdésben is – közötti kiélezett harc elfed minden más fontos problémát és a közállapotok általános helyzetét, anélkül, hogy bármilyen magyarázó elemet vinne be a vitába. Kihasználja, hogy Edwy Plenel nemcsak önközpontú, hanem hirtelenharagú is, és annyira megsértődött a (tényleg igazságtalan) karikatúrán, hogy ebből egy „muzulmánok elleni vallásháború” kialakulására következtetett, saját meghurcoltatását pedig a náci idők híres ellenállóinak megpróbáltatásaihoz hasonlította. A Charlie Hebdo igazgatója erre válaszul azzal vádolta meg, miszerint újabb „gyilkolásra hív fel” és előre „felmenti azokat, akik holnap minket fognak megölni”. (6) 

A szélsőséges reakció bizonyos értelemben érthető egy olyan újságíró részéről, akinek a kollégáit a szeme előtt gyilkolták meg két évvel ezelőtt. Viszont elfogadhatatlan, hogy a kifigurázott újságíró szintén szélsőséges képzelgését, „háború a muzulmánok ellen”, amit egyébként, mint metaforát dobott be, több jelentős lap vezércikkírója azonnal átvette és széleskörben terjesztette. Ezt senki és semmi sem igazolhatja, se személyes tragédia, se más. A szellemi káosz szintjét mutatja, hogy egy rasszizmus ellenes egyesület elnöke a Le Figaro-nak így nyilatkozott: „A muszlim-szélsőbalosok műve, hogy már egyetlen zsidó gyerek sem jár Seine-Saint-Denis (7) állami iskoláiba”. (8)

Franciaországban, a vallásháborúk nem mindig maradtak meg a metafora szintjén. Egy erősen hitelét vesztette sajtónak tényleg nincs jobb dolga, mint egy következő vallásháború előkészítése?

Serge Halimi

Morva Judit

(1Serge Halimi cikke egy franciaországi botrányhoz kapcsolódik: Tariq Ramadan arab származású, ismert svájci iszlámológust, megvádolták nők megerőszakolásával. Edwy Plenel újságíró megvédte, arra hivatkozva, hogy "nem tudott róla". Az erről készült karikatúra egy teljesen szélsőséges vitát okozott.

(2Creil kisváros egyik iskolájából az igazgató kizárt három kamaszlányt, mert nem voltak hajlandók levenni a fátylukat. Akkoriban a fátyolviselés még nem tűnt fontos kérdésnek, de a média nagy visszhangot adott az esetnek.

(3Lásd például Denis Souchon: Quand les djihadistes étaient nos amis [Amikor a dzsihadisták a barátaink voltak], Le Monde diplomatique, 2016. február.

(4A Médiapart, ismert internetes lap, melynek egyik erőssége az oknyomozó újságírás, igazgatója – a ford.

(5A Charlie Hebdo igazgatója – a ford.

(6Riss: Jamais [Soha], Charlie Hebdo, Párizs, 2017. november 15.

(7Párizs egyik külvárosa, ahol jelentősebb zsidó és arab közösség is lakik – a ford.

(8Mario Stasi, a LICRA (Ligue Internationale Contre le Racisme et l’Antisémitisme – A rasszizmus és az antiszemitizmus elleni nemzetközi liga) elnöke: Edwy Plenel a tort sur toute la ligne [Edwy Plenel mindenben téved], Le Figaro, Párizs, 2017. november 17.

Megosztás