hu | fr | en | +
Accéder au menu

A félelem szerepéről

JPEG - 853.6 kio

Megfertőződés, fulladás, halál: megjelenése óta egy sor vérfagyasztó képzet tapad az új koronavírushoz, amelyek akár egy horrorfilmben is megállnák a helyüket.

Beépültek a tudatunkba és a rettegés érzését keltik, ami általában idővel feloldódik és messze száll, viszont az Országos Audiovizuális Intézet (INA) (1) tanulmánya magyarázattal szolgál eredetéről. „A bezártság idején, vagyis március 17 és május 11 közötti nyolc hét alatt a legtöbb tévécsatorna rekordot döntött, amikor a hírek adásidejét 80,5%-ban a világjárványra szánták …. Felmérésünk megállapította, hogy ugyanezen időszak alatt a folyamatos híreket sugárzó csatornák is 74%-ban a világjárványt járták körbe.” Összehasonlításként, a „sárgamellényesek” mozgalma: a 2018 decemberi hétvégi forrongások idején úgy tűnt, hogy a BFM TV-ben kizárólag csak róluk szólnak a hírek, pedig a hírműsorok „alig” 62,5%-át foglalták le. A Covid-19 hírkezelése határkövet állított fel: „Soha, egyetlen hír vagy esemény sem foglalta el ilyen hosszú ideig és ilyen mértékben a híradók adásidejét” állapította meg egy másik, júniusi felmérésében az INA (2) .

Az átlagtól erősen eltérő arány szépen mutatja a tájékoztatási rendszer rossz működését, hiszen képes két hónapon keresztül kizárni majdnem minden más témát egy kiemelt téma érdekében, mintha a Föld nevű bolygón az életet a vírusos járvány révén lehetne meghatározni. Megvárjuk, amíg más felmérések kimutatják, vajon ez az agymosással felérő ismételgetés hozzájárult-e ahhoz, hogy a gyakran következetlen, ugyanakkor a szabadságunkat megnyirbáló rendelkezéseket vita nélkül rákényszeríthessék a társadalomra, egyes hatásait azonban már most is megfigyelhetjük. „A megkérdezettek 60% szerint a média túl nagy hangsúlyt adott a járványnak” írja a La Correspondance de la presse (2020. szept. 28.). „A felmérésben a maximum három jelző kiválasztásakor a megkérdezettek 50%-a szerint szorongást kiváltó, 45%-a szerint eltúlzott és 28%-a szerint katasztrófát vizionáló a média egészségügyi válságkezelése.” Tudjuk, hogy a félelem kelendő portéka, így tehát a Covid és a vesztegzár aranytojást tojó tyúkká vált. A tévécsatornák nézettsége már évek óta csökkenő tendenciát mutatott, ami most megfordult. „A válság lehetővé tette, hogy a TV feljavítsa elfogadottságát” magyarázza egy szakember a Publicis Media-tól. „A tévécsatornák most megpróbálják bevétellé alakítani a nézettségi növekedésüket” összegzi a Le Figaro (2020. okt. 10-11.).

Tweetjeivel – „Ne féljetek a Covidtól” (október 5) – és más provokatív üzeneteivel Donald Trump politikai fegyverre váltotta a félelmet: az ijedt katasztrófavárás baloldali; a bölcs higgadtság pedig a jobboldalé. Franciaországban a bolygók sosem látott együttállása a félelemtengely bal oldalára állította a kormányt, a médiát és az értelmiséget is.

A kormány a rettegést arra használja, hogy a járványkezelés szervezetlenségét átalakítsa az egyéni veselkedés következményévé, amit azután a rendőröknek ad ki kezelésre; a média megzenésíti a kormány rendelkezéseit és eladási rekordokat dönt meg; a harmadik csoport, az értelmiségiek saját tehetetlenségüket az egészségügyi csatában átváltják túlcsorduló humanizmusuk felmutatására. Ha felhívjuk a figyelmet, hogy a Covid nem a pestis és más harangokat kongatunk, mint a túlhajszolt egészségügyi dolgozók, az rögtön olyan színben tűnik fel, mintha „nyugtatás” lenne. A Libération (október 5.) egész cikksorozatot szánt a „megnyugtató” tudósok ellen, akik „büntetlenül” relativizálhatják a veszélyt és kritizálják a szabadságjogok felszámolását. „Félek tőlük” mondja egy újjáélesztő sürgősségi orvos. Vigyázzanak, akik nem félnek!

(1) Géraldine Poels és Véronique Lefort: Covid-19 dans les JT : un niveau de médiatisation inédit pour une pandémie [Sosem látott hírözön a Híradókban a Covid járvány kapcsán], La Revue des médias, 2020, okt. 1. https://larevuedesmedias.ina.fr. (A TF1, France 2, France 3, France 5, Arte és M6 figyelembevételével).

(2) Antoine Bayet, Nicolas Hervé és David Doukhan: Temps d’antenne, personnalités émergentes, place des femmes : un bilan de l’information sous Covid-19 à la télé [Adásidő, új szereplők, helyet a nőknek: információ a Covid járvány mérlege], La Revue des médias, 2020. jún. 24.

Pierre Rimbert

Morva Judit

Megosztás