hu | fr | en | +
Accéder au menu

Charlie vagyok

Mécsesek a párizsi merénylet áldozataiért:

https://www.facebook.com/events/1590713057818981/?pnref=story

2015. január 8. 19:00

Francia Köztársaság Nagykövetsége, Budapest 1062 Lendvay utca 27.

2015. január 7-én terroristák támadták meg a francia Charlie Hebdo hetilap szerkesztőségét. A fegyveresek legalább 12 embert öltek meg hidegvérrel, egyúttal megtámadták közös európai alapértékeinket, a sajtó és a vélemények szabadságát. Hajtsunk fejet, és gyújsunk gyertyát együtt az áldozatokért!

A szerdán, 2015. január 7-én a Charlie Hebdo székházában elkövetett merényletben azért öltek meg újságírókat és karikaturistákat, mert nem rejtették véka alá a véleményüket. A szörnyű tett mély gyásszal és borzalommal tölti el a szólásszabadság híveit és az egész francia társadalmat. Mi, a Le Monde diplomatique szerkesztői részvétünket fejezzük ki az áldozatok családjának és barátainak és biztosítjuk őket együttérzésünkről.

A mészárlás része annak a stratégiának, amely feszült és félelemmel teli légkört alakít ki, az ehhez felhasznált eszközöket sajnos jól ismerjük: ál-vallásos fanatizmus, felhívás a „civilizációk összecsapására”, a polgári szabadságjogok lassú felszámolása a közbiztonság illúziójának biztosítása címén illetve a győzedelmes „terrorellenes háború” ígéretével.

Döntő csata folyik. Célja hogy még jobban elmélyüljenek a francia társadalmat átszelő belső törésvonalak. A gyújtogatók Európában szakadást akarnak okozni a lakosságon belül a származás, a vallás és a kulturális hovatartozás alapján. Ezzel a politikával ellentétben, mi minden megteszünk, hogy a barikád ugyanazon az oldalán gyűljenek össze az emancipált, a szolidáris és az életet igenlő társadalom hívei, hiszen ezért küzdöttek a Charlie Hebdo mártírhalált halt újságírói és karikaturistái is.

Le Monde diplomatique

Megosztás